Is jouw Border Collie agressief? Dit komt meestal door de opvoeding!

Border Collie

Veel mensen vragen zich af waarom hoen Border Collie agressief gedrag vertoont. Dit zijn honden die behoefte hebben aan leiding, en wanneer ze dat missen zullen ze gedragsproblemen uitten.

Agressie bij de Border Collie is geen probleem dat bij elke hond van dit ras voorkomt, maar het kan gebeuren en daar moet jij als baas zijnde op voorbereid zijn.

In dit artikel lees je alles over dit onderwerp. Je leest waarom je Border Collie agressief kan worden, hoe je het kunt behandelen en wat je juist niet moet doen bij een agressieve hond.

Waarom is mijn Border Collie agressief?

Hier zijn natuurlijk verschillende oorzaken voor. Niet elke Border Collie wordt door dezelfde oorzaak agressief.

Een veelvoorkomende oorzaak is pijn. Je hond heeft veel pijn, en kan agressief op jou reageren wanneer jij deze plek aanraakt of te dicht hierbij in de buurt komt. Je moet dus zeer voorzichtig zijn als je je hond onderzoekt.

Border Collies kunnen ook erg dominant zijn. Als jouw hond door de jaren heen dominant gedrag heeft ontwikkeld, is het goed mogelijk dat hij agressie gebruikt om dit te tonen. Door zijn dominantie denkt de hond dat hij alles kan maken en zal niet aarzelen om te grommen of te bijten. Je moet dus goed oppassen dat je je Border Collie niet te dominant op gaat voeden.

Wat ook wel eens voorkomt is agressie om eten. Je ziet vaak bij honden dat ze agressief worden als hun voerbak wordt weggehaald. Meestal begint hij dan enorm te grommen. Het zit nou eenmaal in het instinct van de hond om hun voedsel te verdedigen. Het is niet zo dat elke hond op deze manier reageert, maar je moet niet raar opkijken als jouw Border Collie dit wel doet.

Border Collie agressief

De meest voorkomende oorzaak is wanneer je Border Collie zich bedreigd voelt. Met deze agressie keert de hond zich tegen mensen en of dieren die hij niet kent. Door te blaffen en grommen laat jouw Border Collie zien dat hij deze vreemde mensen of honden niet vertrouwt en dat je weg moet blijven. Deze agressie kan ook voorkomen bij fietsers, postbodes en auto’s.

Hoe moet ik agressie behandelen?

Dit verschilt per type agressie. Elke oorzaak heeft een andere aanpak nodig. Het is dus van groot belang om eerst uit te zoeken wat de oorzaak is van de agressie van je Border Collie. Om hierachter te komen kun je jezelf een aantal vragen stellen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af wanneer je Border Collie agressief wordt, hoe lang dit al voorkomt en tegen wie dit is gericht. Alleen op deze manier krijg jij een beter beeld en kun je het makkelijker behandelen.

Nu jij erachter bent gekomen waarom jouw Border Collie agressief gedrag vertoont is het belangrijk dat jij deze prikkels gaat vermijden. Als je deze juist gaat opzoeken wordt het gedrag van je Border Collie alleen maar erger en dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf en je omgeving. Pas wanneer je hond gehoorzaam is en niet meer agressief wordt van die prikkels kun je deze situaties weer onder ogen komen.

Is een muilkorf een optie voor agressieve honden?

Als je hond erg agressief is naar andere honden, of telkens blaft tijdens het uitlaten is een muilkorf zeker een optie. Dit is alleen voor de zekerheid en het hoeft echt niet voor altijd te zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw Border Collie het niet erg vind om een muilkorf te dragen, is het slim om hem er in huis al aan te laten wennen.

Maak er een soort spelletje van en geef hem bijvoorbeeld telkens een koekje bij het op en af doen van de muilkorf. Andere mensen zullen jou en je hond aan gaan kijken maar trek je hier niets van aan. Het is belangrijk om zelfverzekerd naar buiten te gaan. Jij neemt geen risico’s en zorgt ervoor dat jouw hond niemand kan verwonden. Hier kun je alleen maar trots op zijn.

Border Collie neus

Mocht er echt niks helpen dan blijft er nog één ding over. Je Border Collie moet opnieuw opgevoed worden. Vanaf dit moment is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een voorbeeld hiervan is om samen de hondenschool te bezoeken. Dit zal aan het begin lastig zijn, maar je zult echt verbetering zien in de loop van de tijd. Achteraf heb je hier zeker geen spijt van.

Wat je niet moet doen bij je Border Collie wanneer hij agressief is

Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen wanneer jouw Border Collie agressief is. Mensen die dit wel doen denken dat het ze helpt, maar eigenlijk maken ze het alleen maar erger. Dit is een veelvoorkomend probleem bij het behandelen van agressie bij honden.

Ten eerste moet je je hond respecteren. Als jouw Border Collie gromt of zijn tanden laat zien wanneer je hem benadert, moet je niet dichterbij komen. Hij laat je op tijd weten dat hij daar niet van gediend is. Respecteer deze wensen en probeer het later opnieuw.

Wat eigenlijk vanzelfsprekend hoort te zijn, is dat je niet moet schreeuwen of fysiek geweld moet gebruiken tegen je Border Collie. Dit helpt totaal niet en maakt de situatie alleen maar erger. En jouw doel is juist om het probleem op te lossen. Als jij gevaar voelt, is het slim om jezelf zo snel mogelijk van de situatie te verwijderen. Honden kunnen zeer onvoorspelbaar zijn.

Tot slot moet je erop letten wat voor spelletjes je met je Border Collie speelt. Als jouw hond al soms agressief is, moet je geen dominante spelletjes met hem spelen. Met dominante spelletjes wordt touwtrekken bedoeld, of stoeien. In plaats van dit met hem te doen kun je beter andere spelletjes doen waarbij dominantie geen rol speelt en waarbij geen winnaar of verliezer is.

Meer info over de Border Collie?

Border Collie opvoeden

In dit artikel ben je veel te weten gekomen over de Border Collie en zijn agressie. Gelukkig is elk probleem te verhelpen bij honden, alleen moet jij wel de juiste methode weten.

Hiervoor zou ik je willen adviseren om de website van Henk Bakker eens te bezoeken. Hij is een expert in het opvoeden en trainen van Border Collies. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring en alles al meegemaakt in die jaren. Henk Bakker probeert mensen te helpen door zijn ervaringen te delen en ervoor te zorgen dat mensen niet dezelfde fouten als hem maken.

In zijn nieuwe E-Book staat heel veel informatie die jou verder helpt. Hierna zal jij niet meer met vragen zitten over je Border Collie. Ontdek snel alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven en ervoor te zorgen dat hij niet agressief wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *