Border Collie met gedragsproblemen? Dit is de oorzaak!

Border Collie in het gras

Heeft jouw Border Collie gedragsproblemen en weet je niet hoe je hiermee om moet gaan? Gelukkig is overal een oplossing voor.

Gedragsproblemen bij een Border Collie ontstaan niet in een week tijd, hier is langer voor nodig. Het kost namelijk veel tijd om gedragsproblemen te vormen. Hoe sneller jij ze herkent, hoe makkelijker het is om ze op te lossen.

In dit artikel lees je wat gedragsproblemen zijn, welke het meest voorkomende bij Border Collies en hoe je deze kunt verminderen.

Wanneer spreek je van gedragsproblemen?

Dit is voor iedereen anders. Soms zie jij iets echt als een gedragsprobleem, maar heeft een ander daar helemaal geen last van. Gedragsproblemen hangen namelijk van verschillende factoren af.

Ten eerste is het de vraag of jij de hondse eigenschappen van je Border Collie accepteert. Je moet niet vergeten dat je met een hond te maken hebt en niet met een mens. Je moet je hond dus nog een hele hoop leren. Hij moet leren hoe het eraan toe gaat in een mensenhuishouden. Zodra hij dit snapt en is er niks aan de hand, maar als jij hier geen tijd en energie in stopt zou hij het ook niet gaan begrijpen. Dit kan zorgen voor gedragsproblemen.

Daarnaast moet jij je ook een beetje in jouw Border Collie inleven. Een Border Collie is een jachthond. Deze honden hebben veel uitdaging en beweging nodig. Je zult hier hoe dan ook een middenweg in moeten vinden, zodat jouw hond niet verveelt raakt. Als hij namelijk wel verveelt raakt komt er frustratie bij de hond en dit zorgt voor gedragsproblemen.

Fysieke klachten kunnen ook leiden tot gedragsproblemen. Dit heb je soms niet meteen door. Je hond kan agressief overkomen of grommen, maar heeft helemaal geen kwade bedoelingen, hij heeft gewoon pijn. Een voorbeeld hiervan is dat je hond telkens gromt wanneer je hem optilt. Het kan dan zijn dat hij last heeft van een plek op zijn lichaam die jij op dat moment aanraakt.

Ook komen veel gedragsproblemen bij honden voort uit angst, verveling of stress. Dit kun je enigszins vergelijken met mensen. De juiste oplossing hiervoor is om een gedragstherapeut te bezoeken. Als je hond hier namelijk last van heeft zorgt dat voor problemen voor jou, maar ook voor je hond. Die is namelijk niet meer gelukkig.

Gedragsproblemen bij Border Collies

Naast de algemene voorbeelden van gedragsproblemen zijn er ook een aantal die vaker voorkomen bij Border Collies. Dit begint meestal al vanaf de puppy periode van je hond. Hieronder lees je de twee meest voorkomende gedragsproblemen van de Border Collie.

Destructief kauwen

Misschien ben je hier al wel bekend mee, en loopt jouw Border Collie regelmatig door de woonkamer met jouw schoen in zijn mond. Waarom doen ze dat en hoe zorg jij ervoor dat je hond hiermee stopt?

Waarom ze hier zo gek op zijn is de eerste vraag je die moet beantwoorden. Hier zijn namelijk verschillende redenen voor. Het verschilt ook nog of je hond dit doet als puppy zijnde of als volwassen hond.

Een puppy is eigenlijk net een baby. Ze stoppen alles in hun mond en kauwen op alles wat ze tegenkomen. Kijk er dus niet raar van op als je puppy aan de tafelpoot kauwt of aan de vieze was die op de grond ligt. Het kan ook zo zijn dat je puppy last heeft van tandpijn en op dingen kauwt om deze pijn te verlichten.

Border Collie puppy aan het kauwen

Er zijn ook honden die kauwen simpelweg heel kalmerend vinden. Ze komen helemaal tot rust zolang ze maar iets hebben om op te kauwen. Wat je ook heel vaak ziet bij honden is dat ze iets zoeken om op te kauwen uit verveling. Ze weten even niet wat ze moeten doen, maar ze willen toch bezig zijn. Vaak zie je dan dat ze iets zoeken waarop ze kunnen kauwen.

Tot slot kauwen honden op alles wat ze zien wanneer ze angstig zijn. Zo verzetten ze even de gedachtes en zijn ze in hun eigen wereld.

Gelukkig is alles op te lossen, zo ook het destructieve kauwgedrag van je hond. Het belangrijkste is om voldoende hondenspeelgoed in huis te hebben waar je hond op kan kauwen. Hiermee kun je je hond ook makkelijker trainen. Naast hondenspeelgoed zijn kauwbotten ook heel goed. Het is beter dat je hond op kauwbotten gaat kauwen in plaats van aan de tafelpoot

Daarnaast is het goed om niet boos te worden, hoe moeilijk het soms ook is. Het is begrijpelijk dat je boos wordt als je hond op je favoriete schoenen kauwt. Maar laat dit niet zien aan je hond. Het straffen van je Border Collie zal er namelijk voor zorgen dat zijn stressniveau en angst alleen maar toeneemt. Je stimuleert op die manier zijn behoeftes aan kauwen.

Totdat je puppy volledig is getraind, en alleen maar kauwt op spullen waar hij op mag kauwen kan je hem niet zomaar uit het oog verliezen. Wanneer je dit wel doet is de kans groot dat hij faalt. Puur omdat er zoveel leuke voorwerpen in huis zijn die nieuw voor hem zijn en waaraan hij kan kauwen.

Aan de lijn trekken tijdens het wandelen

Een van de meeste irritante gedragsproblemen van een Border Collie is een hond die constant aan de lijn trekt. Veel mensen denken dat dit ligt aan het dominante gedrag van de Border Collie, maar dit is in de meeste gevallen niet waar.

De voornaamste reden is dat je Border Collie gewoon super enthousiast is om te gaan wandelen. Misschien ga je te weinig met hem naar buiten en zit hij vooral binnen. Hij is op de momenten dat hij naar buiten mag gewoon heel blij.

Blije Border Collie

Een Border Collie is een hond die ervan houdt om naar buiten te gaan. Nieuwe geuren ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Dit zorgt voor een heleboel opwinding. Je hond is namelijk erg slim en weet dat het niet voor altijd is, meestal een kwartiertje. In die 15 minuten wil hij alles doen wat hij kan, en hierdoor zal hij constant aan de riem trekken.

Voor jou is het niet fijn dat hij zo enthousiast is en als je hem 100x moet corrigeren. Je hebt hier geen zin in en wilt snel weer naar huis, waardoor de wandelingen nog korter worden. Als dat het geval is wordt je Border Collie de volgende keer nog meer opgewonden en zal hij nog meer trekken aan de riem om alles in de nog kortere periode te doen.

Je kunt dit gemakkelijk oplossen. Wat jij als baas zijnde niet moet vergeten is dat jij de baas bent en dat jij bepaalt. Als je de riem omdoet bij je hond merk je meteen dat hij opgewonden raakt. Voordat je naar buiten gaat moet je ervoor zorgen dat hij rustig wordt. Laat hem zitten en doe de deur pas open als hij rustig is.

Vervolgens ga je wandelen en draai je helemaal de andere kant op zodra jouw hond aan de riem begint te trekken. Jij bent namelijk de baas. Door deze actie corrigeert de hond zichzelf ook, want hij gaat echt wel met je mee. Blijf daarna een tijdje heen en weer lopen en corrigeer hem af en toe. Op deze manier zal je zien dat je hond uit respect niet meer aan de riem gaat trekken.

Natuurlijk gaat dit niet in 1x goed en zal hij het niet meteen afleren. Maar wanneer je dit consistent doet, krijg jij een Border Collie die niet meer aan de riem trekt en waarmee het fijn is om een stuk te wandelen.

Meer info over de Border Collie?

Border Collie opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over gedragsproblemen bij een Border Collie. Ik kan me voorstellen dat je nog meer informatie wilt verzamelen over dit speciale hondenras!

Daarom zou ik je willen adviseren om de website van Henk Bakker te bezoeken. Dit is een expert in het opvoeden, trainen en verzorgen van Border Collies. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring en hij wil jou graag helpen door zijn ervaringen te delen.

In zijn nieuwe E-Book staat veel informatie die jou verder helpt. Hierna zal je niet meer met vragen zitten rondom de Border Collie. Ontdek snel alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven!

Klik hier voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *