Een Border Collie opvoeden? 7 tips die je moet weten!

Border Collie in de sneeuw

Een Border Collie is een energieke hond die een goede begeleiding nodig heeft tijdens de opvoeding. Het opvoeden van een Border Collie kan een lastige taak zijn.

Op jonge leeftijd heeft de Border Collie soms ongewenst gedrag als blaffen of bijten. Als je dit niet meteen afleert, neemt de hond dit mee en blijft hij dit zijn hele leven doen.

Natuurlijk wil je dat niet hebben, en daarom ben je ook op deze website terecht gekomen! In dit artikel lees je interessante informatie en tips voor het opvoeden van jouw Border Collie.

1. Begin meteen met de basis van de opvoeding.

De basis van de opvoeding is eigenlijk bij elke hond hetzelfde. Het is vanzelfsprekend dat je hiermee begint. Het kan soms best frustrerend zijn om jouw hond de basis te leren, maar het is erg belangrijk en je hebt er later veel profijt van.

Ga bij het opvoeden van je Border Collie meteen aan de slag om hem zindelijk te maken. Het is niet moeilijk om je pup zindelijk te maken, maar het vraagt wel tijd en aandacht, ook ’s nachts. Zeker in de beginperiode is het aan te raden om een soort schema te volgen.

Border Collie puppy

Om de pup zindelijk te maken moet je hem vaak uitlaten. Laat je pup in het begin elke twee uur uit en ga voor en ook na iedere maaltijd naar buiten. Hetzelfde geldt voor het slapen, laat ook hierbij je pup ervoor en erna naar buiten. Het is ook verstandig om altijd na het spelen even met de pup te lopen, zodat hij zijn behoefte niet in huis doet.

Een ander onderdeel van de basis, zijn de standaard commando’s. Hierbij kun je denken aan Zit, Af, Hier, Blijf en ga zo maar door. Hou de commando’s zo kort en duidelijk mogelijk, je kan zelf bepalen welke korte woorden je hiervoor wil gebruiken.

2. Socialiseren.

Socialisatie van je Border Collie is een soort proces. Hierin leert je hond omgaan met de buitenwereld. Denk hierbij aan andere dieren, mensen, situaties en verschillende geluiden.

Het is natuurlijk de bedoeling dat jouw Border Collie zich normaal kan gedragen in de buitenwereld. Het is dus ook belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. Dit scheelt later in de opvoeding een hele hoop werk.

Waarom scheelt dat later dan zoveel werk? Omdat Border Collies op jonge leeftijd leren, en zij de indrukken die ze dan opdoen blijvend zijn.

3. Leren wat wel en niet mag.

Leren wat wel en niet mag klinkt natuurlijk enorm breed. Eigenlijk is dit de vervolgstap van socialisatie. Je hond krijgt veel nieuwe prikkels, en zal overal verschillend op reageren.

Border Collies zijn van zichzelf honden die houden van rennen, maar ze rennen ook achter dingen aan wat niet de bedoeling is. Leer ze in deze fase direct wat wel en niet mag.

Een voorbeeld van wat wel mag, is achter een bal of een speeltje aanrennen die jij weggooit. Als je hond hem dan terug brengt, kan je hem belonen. Dit geeft de hond voldoening, en dan doet hij het de volgende keer weer. Ook dit vergt tijd en energie, want hij zal hem niet meteen de eerste keer terugbrengen.

Border Collie spelen

Je hond kan in de periode van socialisatie reageren op andere honden, mensen, geluiden en ook achter fietsers aan willen rennen. Zorg ervoor dat jij hierbij de leiding houdt en de hond beloont als hij goed gedrag vertoont.

4. Border Collie opvoeden in rust.

Border Collies zijn erg gevoelige honden. Daarom is het belangrijk om je hond in alle rust op te voeden. Als je meteen naar drukke plekken gaat, kan je hond teveel prikkels ontvangen en hierdoor in paniek raken of heel angstig worden.

Als je de Border Collie wilt corrigeren, werkt het niet om dat met een stemverheffing te doen. Ook hiervoor zijn de honden gevoelig. Wees gewoon rustig, duidelijk en consequent. Als je wel strenge woorden gebruikt, of de hond corrigeert met een stemverheffing, kan hij ook weer erg angstig worden.

5. Maak gebruik van een voerschema.

Border Collies zitten vol met energie en kunnen hartstikke druk zijn. Hierdoor vergeten ze soms te eten, of hebben ze er helemaal geen zin in. Het is slim om hier al op jonge leeftijd op te letten.

Maak een voerschema, en zorg ervoor dat de hond niet vlak voor, of direct na het eten gaat spelen. Vooral bij deze honden, die veel energie hebben is voedsel belangrijk.

6. Beweging, uitdaging en afwisseling

Op deze termen moet je letten tijdens de opvoeding van een Border Collie. Het is belangrijk om hieraan te voldoen, omdat je hond zich anders gaat vervelen. Als je hond zich gaat vervelen, kan hij probleemgedrag tonen.

Border Collie geheimen onthuld

Probleemgedrag is dat de hond veel gaat blaffen, spullen in huis zoekt om te slopen of zelfs meubels kapot maakt. Dit moet je ten alle tijden zien te voorkomen

Zorg ervoor dat je een goede balans kan vinden tussen beweging, uitdaging en afwisseling. Daarbij moet je ook nog denken aan rustmomenten. Een Border Collie heeft veel energie, maar moet ook af en toe zijn rust nemen.

7. Puppycursus.

Bij Border Collies wordt meestal wel een puppycursus aangeraden. Het energieke karakter kan soms lastig zijn tijdens de opvoeding. Een puppycursus helpt je hier enorm bij.

De Border Collie staat ook bekend om zijn intelligentie. Dit betekend dat deze honden over het algemeen slim zijn en snel leren.

Meer weten over de opvoeding van een Border Collie?

In dit artikel heb je de belangrijkste stappen gelezen in de opvoeding van een Border Collie. Echter kan ik me voorstellen dat jij nog met eventuele vragen zit over deze hond.

Daarom zou ik je willen adviseren om op de website van Henk Bakker te kijken. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en ook het verzorgen van Border Collies.

In het nieuwe E-Book ‘’Border Collie Geheimen’’ staat zoveel informatie, dat je daarna niet meer met vragen zult zitten. Ontdek nu alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven.

Klik hier om meer informatie te lezen over het E-Book ‘’Border Collie Geheimen’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *