De neus van de Franse Bulldog: Alle informatie die jij moet weten!

Franse Bulldog neus

Veel mensen zijn gek op de neus van de Franse Bulldog, dit is vaak zelfs al een reden tot aankoop. Wat mensen niet weten is dat er best veel bij komt kijken.

Van knorren, tot moeilijk ademhalen, tot problemen in de hitte. De neus van de Franse Bulldog zorgt niet alleen maar voor leuke en grappige momenten.

Toch zijn deze honden daar al aardig aan gewend. Veel mensen raken ook in paniek als de neus van de hond droog is geworden, maar is dat wel terecht? In dit artikel lees je er alles over!

De reukzin van een hond

Het is algemeen bekend dat honden heel goed kunnen ruiken. Dit wist jij vast al voordat je aan dit artikel begon. Maar wist je ook dat de reuk van een hond bijna een miljoen keer beter is als die van jou als mens zijnde? Dat is echt heel veel en bijna niet te bevatten. Hoe kan het nou eigenlijk dat een hond zo goed kan ruiken?

Tijdens het ruiken hebben honden een zeer hoge ademhalingsfrequentie. Deze stijgt tot wel driehonderd keer per minuut. Doordat de hond constant voorwaarts lucht binnenhaalt en zijwaarts lucht buiten te laten kunnen ze telkens weer nieuwe geuren waarnemen. Daarnaast is het zo dat de slijmvliezen binnen in de hondenneus 150 tot 300 miljoen geurcellen bevatten. Deze geurcellen bevatten dan ook weer geurreceptoren. Hierdoor is een hond in staat om veel verschillende geuren te herkennen en waar te nemen.

Er zit wel degelijk verschil in honden met een ietwat langere neus en honden met een kortere neus. De Franse Bulldog zou namelijk niet zo goed kunnen ruiken als een Border Collie. Het is nou eenmaal het geval dat honden met een lange neus een betere reukzin hebben dan honden met een korte neus.

Waarom is een hondenneus nat?

De neus van een hond is nat omdat er in de neus kliertjes zitten die vocht afgeven. Bij honden werkt het heel anders dan bij mensen, hierdoor kunnen ze ook veel beter ruiken als ons. Een hond heeft namelijk traanafvoerbuizen die tot vooraan zijn neus lopen. Daarnaast heeft hij een groter slijmvlies in zijn neus dat meer vocht afgeeft dan bij een mens. Al dat vocht dat wordt afgegeven houdt de neus van de hond schoon en daarom is hij soms nat. Doordat dat vocht de neus schoon houdt zorgt ervoor dat je hond goed kan ruiken.

Natte neus Franse Bulldog

Mijn Franse Bulldog heeft een droge neus

Ondanks dat de meeste honden een natte neus hebben, kan het voorkomen dat jouw Franse Bulldog af en toe een droge neus heeft. Bij Franse Bulldogs kan dit namelijk best vaak voorkomen. Als je hond last heeft van een droge neus, kan dit meerdere oorzaken hebben. Eentje daarvan is een verstopping van de traanbuis waardoor het traanvocht niet meer tot de neus komt.

Het kan ook zo zijn dat je hond last heeft van een middenoorontsteking, huidaandoeningen of andere soorten ontstekingen.

Voor bovenstaande zaken is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Er zijn echter ook minder erge redenen waarom jouw Franse Bulldog met een droge neus kan rondlopen. Deze honden krijgen snel een droge neus wanneer ze slapen in een kamer met slechte ventilatie of wanneer het heel warm is.

Hoe los ik de droge neus van mijn Franse Bulldog op?

Ten eerste moet je niet paniekeren wanneer jouw Franse Bulldog een droge neus heeft. Zoals eerder vernoemd is het vaak onschuldig, en komt het door de warmte of slechte ventilatie.

Twee Franse Bulldogs

Meestal kun je dit zelf oplossen met de juiste verzorging. Als jij ziet dat de neus van je Franse Bulldog erg droog is, moet je deze soepel houden. Op deze manier voorkom je dat er korsten op de neus komen. Met soepel houden wordt eigenlijk bedoeld dat je de neus van je hond moet insmeren met een crème.

Je moet wel even goed kijken welk product je daarvoor gebruikt. Je doet het bij een hond op de neus, die al heel goed kan ruiken, dus is het verstandig om niet een te sterk product te smeren. Dit zal hij niet fijn vinden. Zalfjes die je wel kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld vaseline, uierzalf of amandelolie.

Franse Bulldog met een langere neus

De Franse Bulldog staat meestal bekend om zijn korte snuit. Toch zijn er ook Franse Bulldogs die geen platte neus hebben maar een wat langere. Sommige mensen kiezen hier zelfs bewust voor aangezien het ook een aantal voordelen heeft.

Je hond is namelijk in tegenstelling tot een echte Franse Bulldog niet constant benauwd, en heeft geen last van ademhalingsproblemen. Maar veel mensen die vinden dat de platte neus en het knorren nou eenmaal bij de Franse Bulldog hoort en nemen dit voor lief.

Dit is ook vrij logisch, want als je eenmaal in aanraking bent geweest met een Franse Bulldog ben je vrijwel meteen verkocht. Het karakter van deze hond past bij vrijwel iedereen en ze zitten ook nog eens vol met energie, ze zullen jou eerder uitputten als andersom.

Meer informatie over de Franse Bulldog?

Franse Bulldog opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over de neus van de Franse Bulldog. Je bent te weten gekomen dat je niet meteen van het ergste moet uitgaan bij een droge neus van je hond. Misschien dat je na het lezen van dit artikel nog steeds wel met vragen zit rondom deze leuke hond.

In dat geval wil ik je doorverwijzen naar de website van Piet de Wit. Hij is een expert op het gebied van Franse Bulldogs en heeft al ruim 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van dit hondenras.

Om mensen die met vragen zitten over deze hond nog beter te helpen, heeft hij ook een E-Book uitgebracht! Bij aanschaf van het E-Book krijg je ook nog veel extra gratis content waardoor jij alles in huis hebt om je Franse Bulldog de opvoeding te geven die hij verdiend.

Klik hier om meteen aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *