Is jouw Jack Russel agressief? Misschien ben jij zelf de oorzaak!

Jack Russel kijkt lief

Een Jack Russel kan agressief worden als hij niet goed gesocialiseerd is. Deze pittige honden hebben dus een goede opvoeding nodig.

Agressie kan voorkomen in verschillende vormen. Denk aan agressie naar mensen en agressie naar honden. Ook verschilt het per hond waarom hij agressief is.

In dit artikel lees je alles over agressie bij de Jack Russel, waar het vandaan komt en wat jij er als baas tegen kan doen.

Waarom vertoont jouw Jack Russel agressief gedrag?

Het komt bij elke hond wel eens voor dat hij zich gedraagt op een manier waarvan jij niet weet wat er aan de hand is. Als je hond iets niet leuk vind, of angst heeft is agressie hetgene dat ze het meest uitten.

Agressief gedrag van de Jack Russel is niet iets wat je moet accepteren. Het begint vaak heel klein en lijkt onschuldig bij zo’n klein hondje met een lieve uitstraling. Maar als je er niks aan gaat doen en het gedrag op zijn beloop laat dan kan het leiden tot gedragsproblemen. Dit moet je voorkomen.

Maar wat is nou de reden dat jouw Jack Russel agressief gedrag vertoont? Dat kan meerdere oorzaken hebben en verschilt per hond. Je hond kan namelijk agressief worden door pijn en of door angst.

Je hond is nooit agressief zonder reden. Daarom moet jij je hond goed in de gaten houden en kijken of er iets aan de hand is. Het kan zomaar zo zijn dat je Jack Russel agressief is omdat hij pijn heeft. Een jaarlijkse controle bij de dierenarts is voor een Jack Russel heel slim aangezien dit hondenras meer kans heeft op voorkomende ziektes.

Je kunt het bijvoorbeeld merken aan je Jack Russel als hij niet meer geaaid wil worden of dat hij anders loopt. Als je niet zeker weet of de agressie van je hond bij pijn wegkomt, kun je altijd even langs je dierenarts gaan om het te laten controleren.

Jack Russel

Naast pijn is angst ook een oorzaak voor agressief gedrag. Angst is een heel breed begrip voor honden. Je kunt hierbij denken aan verlatingsangst, angst voor andere dieren, bepaalde geluiden en te weinig leefruimte.

Honden zijn al snel bang voor geluiden die ze niet kennen, maar ook door irritante geluiden die steeds maar terug blijven keren. Denk aan het vuurwerk bij oud en nieuw, of de oude vaartwasser die telkens een irritant geluid maakt. Ook ruimte is voor een Jack Russel erg belangrijk, en dit hebben ze nodig om te functioneren. In een flat met een kleine kamer kan het dus zo zijn dat je hond agressief gedrag gaat vertonen.

Agressie tegenover mensen

Agressie tegenover mensen kun je heel gemakkelijk opsplitsen. Zo bestaat er agressie naar familieleden en agressie naar vreemden.

Agressie tegenover vreemden ontstaat meestal uit angst, of dat de hond zijn territorium wilt verdedigen. Uit angst is zeer lastig om aan te pakken omdat angst iets is wat niet zomaar verdwijnt. Dit is bij mensen ook niet zo. Je ziet vaak bij honden die angst hebben voor vreemden dat ze blaffen naar joggers, auto’s en fietsers. Dit betekend dat je hond niet voldoende is gesocialiseerd en dit dus als een bedreiging opvat.

Het kan ook zo zijn dat je hond dit ziet als spelen. Dit heeft dan niks met socialisatie te maken, maar puur met het speelse karakter van je hond. Hij wil met alles en iedereen die hij tijdens uit uitlaten ziet spelen.

Agressie tegenover huisgenoten is weer een ander verhaal. Ook hierbij komt angst kijken. Je hond is namelijk bang om gestraft te worden. In dit geval ligt het probleem echt bij jezelf. Als jij je hond heel vaak straf, bij elk klein foutje dan sluipt er angst in bij dat beestje. Hierdoor gaat hij agressief gedrag vertonen en dit zorgt voor nog meer irritaties bij zowel jou als je Jack Russel.

Agressie tegenover honden

Agressie tegenover andere honden kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Je hond kan agressief zijn tegen honden door iets wat er is gebeurd in het verleden. Het kan zo zijn dat je hond is aangevallen door een grote hond en dat hij dit associeert met elke grotere hond en hier dus agressief gedrag tegen vertoont.

Jack Russel blaft naar Husky

Het kan ook zo zijn dat je hond niet voldoende is gesocialiseerd. Hij weet simpelweg niet dat andere honden ook sociale wezens zijn en dat hij hiermee moet leren omgaan.

Tenslotte kan het ook nog zo zijn dat je hond zich niet fijn voelt aan de lijn. Hij voelt zich op deze manier niet vrij genoeg, maar eerder belemmerd en kwetsbaar. Op deze manier kan hij andere honden niet benaderen op zijn eigen manier waardoor er agressie omhoog kan komen bij de hond.

De oplossing als jouw Jack Russel agressief is

Natuurlijk ben jij ook niet gelukkig als jouw Jack Russel niet gelukkig is. Om beide gelukkig te worden moet je vast houden aan de juiste opvoeding. Het is namelijk een feit dat een hond niet agressief wordt geboren.

Bij elke hond is gedrag te veranderen. Leeftijd en de mate waarin hij agressie vertoont maakt eigenlijk niet heel veel uit. Met veel oefenen kan elke hond de stap maken naar een lieve en gehoorzame hond.

De opvoeding is meer dan belangrijk hierin. Het beste is om vanaf de geboorte van je hond al te beginnen met trainen. Dit scheelt je later enorm veel werk. Aangezien je hond op jonge leeftijd veel meer oppikt en sneller leert dan op late leeftijd. Dan zal het jou als baas meer moeite kosten.

Daarnaast is het goed om duidelijk te zijn in je communicatie. Een commando voor een hond hoort kort te zijn, maak dus geen lange zinnen. Dit is vaak veel te ingewikkeld voor je hond om allemaal te onthouden.

Wat je helaas ook steeds meer ziet is dat mensen een elektrische halsband gebruiken tegen het agressieve gedrag van hun Jack Russel. Dit is totaal niet de oplossing. Neem de tijd om je hond opnieuw wat dingen aan te leren, dan is dit allemaal niet nodig.

Het hulpmiddel voor een agressieve Jack Russel!

Jack Russel opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over de agressieve kant van de Jack Russel. Met de juiste opvoeding is dit gelukkig bij elke hond op te lossen. Het kan echter zijn dat je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit.

Om je hier verder mee te helpen adviseer ik je om een kijkje te nemen op de website van Jan Kremer. Hier staat heel veel nuttige informatie die jou verder gaat helpen.

In zijn E-Book wordt je geleerd hoe je jouw Jack Russel met positieve methodes op kan voeden en ervoor kunt zorgen dat je een lieve en gehoorzame hond krijgt, precies wat we allemaal willen! Met deze methodes ga je jarenlang plezier van jouw hond hebben, en hij van jou als baasje!

Een voordeel van een E-Book is dat je het per direct kunt downloaden en aan de slag kunt gaan. Ook kun je meteen leren over de Jack Russel zodat je zelf een betere baas wordt voor je hond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *