Jack Russel alleen thuis laten? Dit moet je van te voren weten!

Jack Russel

Mensen kopen vaak een hond omdat ze er op dat moment tijd voor hebben, maar houden er geen rekening mee dat ze in de toekomst de Jack Russel alleen thuis moeten laten.

Iedereen moet namelijk wel eens weg, of het nou naar werk is of naar de supermarkt, het is lastig om je hond mee te nemen.

In dit artikel lees je verschillende informatie over het alleen thuis laten van je Jack Russel.

Benchtraining

Als je net een Jack Russel hebt gekocht, is het slim om meteen met benchtraining te beginnen. Hierbij leer je jouw Jack Russel dat de bench geen straf is, maar een veilige plaats waar je hond tot rust kan komen.

In de beginfase van deze training, zorg je ervoor dat jouw Jack Russel zich hier op zijn gemakt voelt. Leg er bijvoorbeeld koekjes of snoepjes in, of een speeltje voor je hond. Hierdoor zal je hond met een positief gevoel zijn bench in gaan.

Een stap die hierna werkt, is om je Jack Russel eten te geven in de bench. Dit gaat aan het begin lastig, daarom is het slim om je hond eerst te laten eten in de buurt van de bench. Zorg ervoor dat je elke dag de voerbak dichterbij de bench zet.

Als je hond hier geen moeite mee heeft, schuif je het eten in de bench, als hij rustig aan het eten is kan je de deur dicht doen. Elke volgende maaltijd wacht je langer tot je hem weer open doet. Doe nooit de deur open als je hond huilt of blaft, dan denkt hij dat dit goed gedrag is en dat het de oplossing is om uit de bench te komen.

Mocht dit ook goed gaan, voelt je hond zich veilig in zijn bench. Vanaf nu hoef je jouw hond alleen nog maar te roepen met wat lekkers en zal hij al naar zijn plaats gaan. Om nog meer te oefenen is het verstandig om een paar keer naar een andere kamer te gaan.

Verleng de tijd elke keer een beetje, om in de gaten te houden of hij het volhoudt in zijn eentje. Als je Jack Russel ongeveer 45 minuten rustig blijft, kan het gehele proces beginnen en dat is namelijk jouw Jack Russel alleen laten en echt weggaan.

Hoe lang kan ik mijn Jack Russel alleen thuis laten?

Dit hangt natuurlijk van de leeftijd af. Een Jack Russel puppy kun je niet lang alleen laten. Deze zit namelijk nog midden in het proces van opvoeding en zindelijk worden.

De eerste 10 tot 12 maanden is het slim om gebruik te maken van een bench als je weggaat. Als dit goed gaat, kan je daarna proberen om je Jack Russel alleen thuis te laten buiten de bench.

Jack Russel puppy

De eerste keer dat je zoiets doet, is het niet verstandig om 5 uur lang weg te blijven. Probeer het eerst uit met een rondje lopen. Verleng telkens de tijd dat je weg bent, totdat je het helemaal vertrouwt.

Rond deze tijd kun je ook beginnen met het uit de bench laten in de nacht. Als je Jack Russel overdag alleen thuis kan zijn, hoeft hij in de nacht ook niet meer in de bench.

Maar om terug te komen op de vraag hoelang een Jack Russel alleen thuis kan zijn als hij volgroeid is, is maximaal 8 uur. Dit is al heel veel voor een hond, en is ook niet aan te raden.

Bij sommige mensen kan het niet anders, maar het kan zo zijn dat jouw hond verlatingsangst kan krijgen, hier lees je zo meteen meer over.

Het verschilt natuurlijk per hond hoelang ze alleen thuis kunnen zijn. Sommige houden het echt geen 8 uur vol zonder gedragsproblemen te vertonen, en andere honden lukt dat gemakkelijk.

Waarom heeft een Jack Russel moeite met alleen zijn?

Een Jack Russel is een gezelligheidshond. Een hond met enorm veel energie en een hond die iemand nodig heeft die hem vermaakt. 8 uur lang geen aandacht is voor een hond heel erg veel.

Het is voor een Jack Russel niet alleen lastig dat ze geen aandacht krijgen, maar ze moeten ook hun behoeftes kwijt. 8 uur lang je behoeftes ophouden kan voor honden ook een probleem zijn.

Als jij langer dan 8 uur weg bent, omdat je moet werken of ergens anders heen gaat is het verstandig om een oppas te regelen voor jouw Jack Russel. Degene die op jouw hond gaat passen, moet je Jack Russel wel kennen en andersom ook.

Wat zijn de signalen van verlatingsangst?

Het is algemeen bekend dat Jack Russels meer last van verlatingsangst hebben dan andere rassen. Een hond met verlatingsangst bijt en kauwt veel op spullen. Om dit te voorkomen is het slim om kauwbotten of speelgoed neer te leggen in huis wat hem bezighoudt.

Het is lastig om te constateren of je hond last heeft van verlatingsangst. Een veelvoorkomend signaal is het janken van de hond als jij weggaat. Maar dit doen honden zonder verlatingsangst ook, het is dus slimmer om te kijken naar de andere signalen.

Jack Russel onder kleedje

Angstig gedrag kan ook een signaal zijn van verlatingsangst. Je hond gaat dan trillend in een hoekje liggen als jij weggaat. Het is overduidelijk dat hij niet wil dat je weggaat en dat hij niet zonder je kan. Je kan hem gerust stellen, maar doe dit niet overdreven, dan maak je het vaak alleen maar erger.

Verder zijn honden met verlatingsangst ook honden die constant blaffen als ze alleen zijn. Niet alleen even huilen of blaffen als je weggaat, maar ze blijven echt continu doorgaan, totdat hun baasje weer terug is.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Jack Russel langer alleen thuis kan blijven?

Het belangrijkste is dat je Jack Russel zicht niet gaat vervelen als hij alleen thuis is. Zorg dus voor speeltjes in huis, of kauwbotten waar hij mee bezig kan. Als je dit niet doet, zal hij gaan kauwen en bijten in spullen waar je minder vrolijk van wordt. Hieronder een aantal voorbeelden die het onder de Jack Russels heel goed doen:

  • Rubberhalter: Perfect voor agressieve kauwers! Onverwoestbare rubberhalter gemaakt van duurzaam natuurrubber. De vorm is erg leuk voor een hond en ze zullen hier enorm veel plezier van hebben. Met de Rubberhalter zal de hond fysiek en mentaal worden uitgedaagd en helpt het tegen verveling, angst en gebitsproblemen.

Een andere tip is om de radio of de tv aan te zetten. Zo krijgt je hond minder het gevoel dat hij alleen is, omdat hij allemaal mensen hoort op de achtergrond.

De laatste tip is om je hond van te voren uit te putten. Denk hierbij aan een flinke wandeling of lekker een tijdje spelen samen. Je hond is nu uitgeput en heeft minder de neiging om te blaffen of te huilen.

Mocht je voor een langere tijd weggaan, naar werk bijvoorbeeld is het verstandig om je hond te laten eten en zijn behoeftes te laten doen.

Meer weten over de Jack Russel?

Jack Russel geheimen

In dit artikel heb je handige tips gelezen over het alleen thuis laten van je Jack Russel. Ook heb je gelezen dat honden last kunnen hebben van verlatingsangst, en dan vooral dit hondenras.

Hoe je voorkomt dat dit jouw Jack Russel overkomt, en dat hij urenlang blaft als je afwezig bent lees je in het Complete Jack Russel Handboek.

Deze is geschreven door Jan Kremer. Hij heeft ruim 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russels en heeft al zijn ervaring in dit handboek gestopt!

Klik hier om direct aan de slag te gaan! 60 dagen niet goed geld terug garantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *