Jack Russel fokker uitzoeken? Hier moet je op letten!

Jack Russel portret

Weet jij niet welke Jack Russel fokker goed is? Maar wil jij wel heel graag een Jack Russel in huis nemen?

Het is belangrijk om verschillende fokkers te vergelijken en genoeg ervaringen op het internet op te zoeken.

In dit artikel lees je informatie over erkende Jack Russel fokkers, waar je rekening mee moet houden, welke kosten ze in rekening brengen en aan welke regels fokkers zich moeten houden.

Waarom moet ik mijn Jack Russel kopen bij een erkende fokker?

Hier zijn verschillende belangrijke redenen voor. De voornaamste reden is dat een erkende Jack Russel fokker betrouwbaar is. Deze fokkers moeten zich namelijk aan heel veel regels houden, deze staan onderaan dit artikel allemaal op een rijtje. Je weet dan zeker dat je een gezonde Jack Russel koopt.

Er zijn ook vaak genoeg advertenties in de rondte met ‘’Jack Russels gratis af te halen’’ of jij ziet op Marktplaats echt een goedkoop nestje. Dit kan verleidelijk zijn, want het is veel goedkoper.

Op lange termijn kost zoiets juist meer geld. Deze honden zijn meestal niet zindelijk, hebben geen vaccinaties gehad en zijn niet goed gesocialiseerd. Bij de meeste goedkope honden zie je ook dat ze in het bezit zijn van slechte erfelijke eigenschappen van hun ouders.

Deze dingen zijn echter van de buitenkant niet te zien. Net als dat honden die niet van een erkende fokker komen sneller ziek worden of kwaaltjes krijgen. Uiteindelijk ben je veel meer geld kwijt dan wanneer je een hond koopt van een erkende fokker.

Waar moet ik rekening mee houden bij het bezoeken van verschillende fokkers?

Er zijn veel factoren waar je rekenen mee moet houden bij het bezoeken van fokkers. Je moet van te voren bedenken om welke variant het gaat. Denk jij aan een mini Jack Russel, of aan een ruwharige.

Ruwharige Jack Russel

Zoek dan een fokker die het best aan jouw verwachtingen voldoet en waar jij zeker weet dat je een ruwharige of een mini Jack Russel kunt vinden.

Ook is het verstandig om bij deze bezoeken genoeg informatie te winnen. Wees niet bang om de fokker allerlei vragen te stellen. Dit zijn ze echter gewend. Ook is het een goed idee om documenten op te vragen over de puppy, zodat je weet dat je een gezonde hond in huis neemt.

Welke kosten brengen fokkers in rekening?

Dit verschilt enorm per fokker, hier is niet een vast bedrag voor te noemen. De fokker bepaalt vaak zelf welke kosten hij in rekening brengt voor zijn honden.

Bij Jack Russels verschillen de prijzen ook veel. Dat ligt er namelijk aan of je aan Jack Russel mini koopt, een ruwharige of een normale.

Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat een erkende Jack Russel fokker varieert met zijn prijs tussen de 500 en 1500 euro voor een rashond.

Aangezien het best om een bedrag gaat, wil je ook alles compleet. Zoals eerder benoemd, vraag naar de nodige informatie. Vraag ook altijd om een gezondheidsverklaring.

Aan welke regels moeten erkende Jack Russel fokkers zich houden?

Dit zijn een heleboel regels. Hier lees je alles op een rijtje, zodat het meteen duidelijk is voor jou en je op de hoogte bent. Deze regels zijn opgesteld door het Raad van Beheer in samenwerking met het NVJRT.

Fokregels:

 1. Een teef mag niet gedekt worden door haar zoon, vader, broer, kleinzoon of grootvader.
 2. Dezelfde oudercombinatie is maximaal 2 keer toegestaan.
 3. Een reu moet minimaal 1 jaar oud zijn.
 4. Een reu mag in Nederland onbeperkt dekken, mits hij gezonde nakomelingen krijgt.
 5. Cryptorchide of monorchide reuen mogen niet fokken.
 6. Als een Jack Russel uit het buitenland gebruikt wordt moet die voldoen aan de eisen van het verenigingsfokreglement van de NVJRT.
 7. Als er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige inseminatie gelden alsnog de verenigingsfokreglementen alsof het een natuurlijke dekking was.

Welzijnsregels:

 1. De teef moet 16 maand oud zijn voordat ze gedekt mag worden
 2. Een teef die nooit pups heeft gehad mag niet gedekt worden na 72 maand, of te wel 6 jaar.
 3. Een teef die al wel pups heeft gehad mag niet meer gedekt worden na 108 maand, of te wel 9 jaar.
 4. Na de geboorte van haar 5e nest mag de teef niet meer gedekt worden.
 5. Er moet minimaal 1 jaar tussen zitten voor een teef weer een nieuw nest mag hebben.
Jack Russel pup met moeder

Gezondheidsregels:

 1. Preventieve screening van ouderdieren moet gedaan worden door iemand die erkend is door de Raad van Beheer als het gaat om de door Raad van Beheer opgestelde onderzoeken.
 2. Ouderdieren van de Jack Russels moeten onderzocht worden op Patella Luxatie en erfelijke oogafwijkingen.
 3. Met Jack Russels die lijden aan de volgende aandoeningen mag niet worden gefokt: Patella Luxatie, oogafwijkingen en epilepsie.
 4. Met honden die 1 van de volgende fouten hebben mag ook niet worden gefokt: Agressieve of overdreven schuwe honden, honden met lichamelijke of gedragsafwijkingen en honden met een fout gebit.

Gedragsregels:

 1. Beide ouders moeten voldoen aan de karaktereigenschappen die in de ras standaard staan beschreven.
 2. Voor Jack Russels is een verplichte gedragstest niet nodig.

Werkgeschiktheid:

 1. Voor de Jack Russel is geen werkgeschiktheidstest nodig.

Exterieurregels:

 1. Beide ouderdieren moeten minimaal 2 keer een zeer goed hebben behaald op exposities van de Raad van Beheer en of het FCI
 2. Beide ouderdieren van de Jack Russel moeten minimaal 1 keer aankeuring goedgekeurd hebben behaald op de fokgeschiktheidskeuringen van de NVJRT. Dit geld als alternatief voor de exposities.

Afgifte pup en welzijn pups.

 1. De fokker moet de Jack Russel pups laten inenten en ontwormen. Daarnaast moeten ze voorzien zijn vaan de chip en een ondertekend paspoort voor gezelschapsdieren.
 2. Pups moeten minimaal 7 weken oud zijn voordat ze worden weggegeven. Ook moeten er minimaal 7 dagen tussen de inenting en het afgeven zitten.
 3. De pups moeten gezond en gesocialiseerd zijn bij het afgeven.
 4. Pups waarmee wat mis is mogen alleen verkocht worden als de koper hiervan schriftelijk op de hoogte is gesteld.
 5. De fokker moet laten weten dat de koper bij hem terecht kan als er problemen zijn.
 6. Fokkers mogen in persoonlijke advertenties niet zeggen dat ze lid zijn van het NVJRT.
 7. De fokker moet een koop contract geven dat door de fokker en de koper ondertekend is.
 8. NVJRT is niet verantwoordelijk voor de gekochte of verkochte honden via informatie verstrekt door de NVJRT. De fokker en koper zijn zelf verantwoordelijk

Slot en overgangsbepalingen

 1. Dit regelement is niet van toepassing als een teef gedekt is voor de intreding van dit document
 2. Uitslagen en kwalificaties die zijn afgegeven en hebben plaatsgevonden voor dat regelement worden geacht onder de werking van dit reglement te zijn inbegrepen.

 Meer weten over de Jack Russel?

Jack Russel geheimen

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over het vinden van een goede Jack Russel fokker. Echter zijn er nog veel meer dingen die jij moet weten voordat je over gaat tot het kopen van een Jack Russel.

Ik zou je daarom willen adviseren om de website van Jan Kremer eens te bezoeken. Op deze website vind je veel informatie die jou helpen bij het opvoeden van je Jack Russel.

Jan Kremer leert je op een leuke wijze hoe je jouw Jack Russel kunt opvoeden op een positieve manier, en hierdoor kan zorgen dat je een lieve, gehoorzame Jack Russel krijgt.

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *