Jack Russel opvoeden? Zorg ervoor dat je weet wat je doet!

Jack Russel aan het liggen

De Jack Russel is een hond met een eigen karakter. Het opvoeden van de Jack Russel vereist dan ook veel geduld en vastberadenheid. Beschik jij hier niet over? Dan past dit hondenras niet bij jou.

Jack Russels zijn slimme en actieve honden en willen altijd iets doen. Hierbij hoort een duidelijke opvoeding, dit hebben ze nodig.

In dit artikel lees je hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw Jack Russel de juiste opvoeding krijgt en een lieve, gezonde gezinshond wordt.

Begin direct met de basisregels

Als jij een puppy in huis neemt, is het verstandig om direct met de opvoeding te beginnen. Leer jouw Jack Russel meteen de basisregels aan. Onder basisregels verstaat men de commando’s en het zindelijk maken.

Voor iedereen zijn de commando’s verschillend. Zorg ervoor dat jij makkelijke en korte woorden gebruikt in de opvoeding. Groeit jouw Jack Russel op in een gezin? Dan is het belangrijk dat iedereen dezelfde commando’s gebruikt.

Ook is het verstandig om zo vroeg mogelijk grenzen te stellen aan jouw hond. Mag hij wel op de bank springen? Of op bed slapen? Als dit niet mag, moet je hier duidelijk en consequent in zijn vanaf het begin. Laat het niet de ene keer toe, en de andere keer niet. Dit zorgt voor enorm veel verwarring bij een puppy. Deze commando’s en grenzen hebben Jack Russels na een paar week door.

Je wilt niet dat jouw hond altijd binnen zijn behoefte blijft doen, dus je moet hem zindelijk maken. Begin hier zo snel mogelijk mee. Let goed op de signalen die jouw pup afgeeft en reageer hier ook op. Is hij onrustig? Staat hij voor de deur? Loopt hij zenuwachtig door huis heen te snuffelen? Dat zijn signalen die je moet herkennen. Op deze momenten moet je met je hondje naar buiten.

Om je puppy zindelijk te maken, is het slim om in het begin iedere twee uur naar buiten te gaan. Ook na het spelen, eten of slapen moet je even met je hond naar buiten toe. Pak de riem en maak met een paar vaste woorden duidelijk dat jullie even naar buiten gaan. Als hij buiten zijn behoefte heeft gedaan, beloon hem dan ook uitbundig met woorden. Zo weet hij dat hij iets goeds heeft gedaan.

Om jouw Jack Russel zindelijk te maken is niet heel moeilijk, dit hondenras staat om zijn intelligentie en snelle leren bekend. Toch moet je er wel rekening mee houden dat het een aantal weken kan duren voordat hij helemaal zindelijk is. Belangrijkste is om consequent te zijn en je pup steeds op dezelfde manier te behandelen.

Beweging

Beweging is voor elke hond belangrijk, dus ook voor de energieke Jack Russel. Veel wandelen kan het verschil maken tussen een tevreden hond, en een hond met gedragsproblemen.

Aan het begin moet je vaak met je pup naar buiten. Zorg er wel voor dat je kleine stukjes loopt. Anders is het veel te vermoeiend voor je hond, je moet niet vergeten dat het nog maar een puppy is.

Jack Russel puppy

Als je Jack Russel volwassen is, hoef je minder vaak met hem naar buiten. Je kan langere wandelingen maken. Deze wandelingen zijn ook goed voor de socialisatie van je hond. Tijdens het lopen went hij aan verkeer, andere honden, mensen en andere dieren.

Als jouw Jack Russel is uitgegroeid, is het aan te raden om minimaal drie keer per dag een rondje te lopen, zodat jouw hond zich niet gaat vervelen en genoeg beweging krijgt.

Socialisatie

Iets wat zeker niet mag ontbreken bij het opvoeden van een Jack Russel is socialisatie. Waarschijnlijk is de fokker van jouw hond hier al mee begonnen. Het is slim om bij hem even te informeren hoe ver hij is met de socialisatie.

Goede socialisatie is essentieel. Leren hoe jouw hond met andere honden, mensen en geluiden moet omgaan kan soms lastig zijn. Doe het ook rustig aan, want van teveel nieuwe ervaringen en prikkels kan jouw Jack Russel heel druk worden.

Jack Russels zijn niet moe te krijgen, dus moet jij hem soms dwingen om rust te nemen. Hiermee neem je je hond soms even in bescherming. Puppy’s hebben rust nodig, en vaak nemen ze dat niet uit zichzelf.

Gedragsproblemen tijdens de opvoeding van de Jack Russel

Een Jack Russel is klein en heeft een lief uiterlijk. Toch kan ook dit hondenras aardige gedragsproblemen hebben. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn: Geen consequente opvoeding of niet genoeg beweging.

Er zijn verschillende dingen die worden gezien als gedragsproblemen bij een hond. Bij Jack Russels zijn dat blaffen, uitvallen naar andere honden, bijten, spullen vernielen en wegrennen van de baas. Gelukkig kan je dit altijd nog afleren, ongeacht hoe oud jouw Jack Russel al is.

Blaffende Jack Russel

Om dit te voorkomen, is het dus van belang om jouw Jack Russel een consequente opvoeding te geven en te voorzien van genoeg beweging. Zorg ervoor dat hij niet uit verveling spullen gaat vernielen of andere gedragsproblemen gaat vertonen.

Hoe moet ik mijn Jack Russel straffen?

Blijft hij met dit gedrag doorgaan? Dan zal je je hond toch moeten bestraffen als ze wat fout hebben gedaan. Dit is nooit leuk, maar hoort wel bij het opvoeden van een Jack Russel. Hoe doe je dit nou op de juiste manier zonder de band met je hond te beschadigen?

De meest voorkomende manier van straffen is om je hond geen aandacht meer te geven. Dit is voor elke hond de ergste straf, omdat ze zo gek zijn op aandacht. Het is wel belangrijk dat je dit elke keer doet. Wees ook hierbij weer consequent.

Aan de andere kant, moet je hem natuurlijk belonen als hij wat goeds doet. Zo leert jouw Jack Russel wat goed is en wat niet goed is

Blaffen

Er zijn een aantal hondenrassen die van zichzelf meer blaffen. Jack Russel is daar één van. Blaffen is eigenlijk natuurlijk gedrag. Ziet jouw hond gevaar, dan zal hij gaan blaffen om jou te waarschuwen.

Buiten het natuurlijke gedrag, heeft de Jack Russel de neiging om zijn stem te laten horen om de kleinste dingen. Deze schelle blaf kan je enorm laten schrikken als hij uit het niets tekeer gaat. Jack Russels zijn honden met veel energie, en blaffen is een manier om die energie eruit te laten komen.

Voordat jij begint met het afleren van blaffen, moet je realiseren dat dit hondenras veel waakser en alerter is dan anderen. Het is dus logisch dat hij meer blaft. Je kan je hond in zijn waarde laten, maar je kan het ook gaan verminderen. Als het wilt verminderen, moet je eerst kijken wanneer hij blaft. Is het bijvoorbeeld verlatingsangst? Blaft hij uit verveling of bakent hij zijn territorium af?

Er zijn verschillende manieren om het overdreven geblaf van jouw Jack Russel af te leren. Ook hier werkt het negeren het beste. Negeer het geblaf, en geef hem pas weer aandacht als hij stil is. Dit zal moeilijk zijn in het begin, maar met geduld en consequentie gaat dit zeker lukken.

Je kan jouw Jack Russel ook laten schrikken tijdens het blaffen. Maak een hard geluid als hij blaft waarvan hij schrikt. Als hij daarna stil is, kan je hem belonen. Zo weet hij na een paar keer dat hij stil moet zijn als jij dat harde geluid maakt.

Tot slot kan je je hond ook afleiden op momenten dat je weet dat hij gaat blaffen. Trek op dat moment even zijn aandacht, loop een andere kant op of ga met hem spelen. Zorg ervoor dat jij zijn aandacht hebt. Al deze methodes werken, maar kosten tijd en geduld.

Geef je hond een eigen plaats in huis

Het opvoeden van een Jack Russel zorgt voor veel tijd en energie, zowel voor jou als voor je puppy. Zorg er daarom voor dat hij vanaf het begin een eigen plaats heeft waar hij kan bijkomen van het trainen, of van de wandeling. Voor honden is dit heel fijn.

Je hond zal zich af en toe even terugtrekken naar deze plek, omdat hij daar tot zijn rust kan komen. Als hij dit doet, is het ook goed om hem even met rust te laten. Als hij is uitgerust, komt hij vanzelf weer bij jou om aandacht te zoeken.

Jack Russel met een kauwbot

Maak van zijn plaats, een fijne plek waar hij goed tot rust kan komen. Zorg voor een kleed of een kussen waar hij lekker op kan liggen. Leg er desnoods een kauwbot bij of een speeltje, zodat het voelt als zijn huisje.

Meer informatie lezen over het opvoeden van de Jack Russel?

In dit artikel heb je veel gelezen over de opvoeding van een Jack Russel. Dit hondenras is voor elke hondeneigenaar een uitdaging. Het is belangrijk dat je dat beseft voordat jij er eentje in huis neemt. Ik kan me voorstellen, dat jij nog meer informatie wil over deze hond, of nog met vragen zit.

Ik zou je daarom willen adviseren om de website van Jan Kremer eens te bezoeken. Op deze website vind je heel veel nuttige informatie die jou helpen bij het opvoeden van de Jack Russel.

In het E-Book van Jan Kremer wordt je geleerd hoe jij jouw Jack Russel met positieve methodes op kan voeden en je een lieve, gehoorzame en gezonde hond krijgt.

Klik hier voor meer informatie over de opvoeding van de Jack Russel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *