Mijn Labradoodle eet slecht. Wat is de oorzaak en wat kan ik eraan doen?

Zwarte Labradoodle puppy

Mijn Labradoodle eet slecht, wat moet ik nu doen? Dat is de vraag die veel mensen zich stellen. Gelukkig is op elke vraag een antwoord.

Iedereen wil het beste voor zijn of haar Labradoodle. Het niet eten van je hond kan je daarom ook echt slapeloze nachten bezorgen.

In dit artikel lees je alles over dit onderwerp. Je leest algemene informatie, wat de oorzaken van het slechte eetgedrag zijn en een aantal tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat is het normale eetpatroon van een Labradoodle?

Dit verschilt natuurlijk per leeftijd van de Labradoodle. Puppy’s eten vaker dan oudere honden. Het is namelijk zo dat puppy’s drie a vier keer per dag eten. Volwassen Labradoodles eten meestal twee keer per dag.

De hoeveelheid brokken die een Labradoodle per keer eet verschilt. Op de voedselverpakking staan natuurlijk richtlijnen hoeveel je moet geven, maar het is beter om zelf op basis van de levensstijl van je Labradoodle de hoeveelheid van de porties aan te passen. Labradoodles die veel energie verbruiken kunnen namelijk ook net wat meer eten dan de honden die minder energie verbruiken.

Mijn Labradoodle eet slecht, is dat heel erg?

Dit is niet meteen heel erg. Slecht eten komt namelijk bij veel honden voor, en kan dus ook bij Labradoodles voorkomen. Soms eten honden een paar dagen slecht, soms komt dit ook langere tijd voor. Honden zijn dieren die langdurig zonder maaltijden kunnen zonder dat hierbij hun stofwisseling stil komt te liggen. Zolang ze maar wel drinken kan er eigenlijk vrij weinig gebeuren.

Je moet hierbij wel goed op het uiterlijk van je Labradoodle letten. Zolang hij niet erg mager is en nog wel veel energie heeft is er over het algemeen niet veel aan de hand. Hieruit kun je opmaken dat hij toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Mijn Labradoodle eet slecht, wat is de oorzaak?

Er zijn vele oorzaken waardoor jouw Labradoodle slecht eet. Vaak is het lastig om erachter te komen waar het nou precies door komt.

Meest voorkomende oorzaken

Het kan zijn dat jouw Labradoodle gewoon even geen trek heeft. Dit komt veel voor bij honden die ook veel hondenkoekjes krijgt, of iets van de grond heeft gegeten wat niet lekker is gevallen. Misschien geef jij je Labradoodle ook wel te grote porties voeding, in dat geval is het slim om de porties iets kleiner te maken zodat hij nog wel eetlust heeft bij de volgende maaltijd.

Wat ook vaak voorkomt is dat jouw Labradoodle het voer simpelweg niet meer lekker vind. Het voer gaat ze op een gegeven moment tegenstaan. In deze situatie is het overstappen naar een ander merk voer meestal al genoeg om je Labradoodle weer te laten eten.

Je Labradoodle eet ook slecht wanneer hij ziek is of veel stress heeft. Meestal merk je dit wel aan het gedrag van je hond. Dit kun je eigenlijk vergelijken met mensen. Wij houden er ook niet van om veel te eten als we pijn hebben of ziek zijn, dit geldt ook voor honden. Als jouw hond stress heeft stopt hij ook met eten. Helaas hebben honden veel vaker stress dan mensen. Van de kleinste veranderingen kunnen honden al stress krijgen en dit kan ervoor zorgen dat ze slecht gaan eten.

Labradoodle heeft het warm

Een Labradoodle die loops is, of een loops teefje ruikt heeft ook veel moeite met eten. Dit laat je hond je meestal merken door veel te piepen en onrustig door het huis te lopen. Houd er dus rekening mee dat je Labradoodle slechter gaat eten wanneer hij loops is. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat je hond geen eetlust heeft als hij het warm heeft. Wanneer het buiten warm is, zal je hond minder eten omdat hij daar de energie niet meer voor heeft. Het eten gaat hem dan tegenstaan.

Minder voorkomende oorzaken

Verder is het belangrijk om je Labradoodle na een operatie in de gaten te houden. Meestal is je hond dan even onder narcose geweest en heeft daarna echt niet meteen zin in eten of drinken. Je hond zal eerst moeten herstellen van de ingreep. Mocht het zo zijn dat je Labradoodle na 24 uur nog niet drinkt is het wel verstandig om even een dierenarts in te schakelen.

Tot slot hoor je ook steeds vaker dat Labradoodles hun eten laten staan omdat ze aandacht van jou willen. Deze honden zijn erg slim en weten dat ze extra aandacht van je krijgen als ze hun eten niet opeten. Deze aandacht vinden Labradoodles fijn. Hier moet jij als baas zijnde niet in meegaan. Geef je hond daarom geen aandacht en haal zijn voerbak weg. Blijf dit doen totdat je Labradoodle weer gaat eten. Als jij er wel aan toegeeft blijft hij dit namelijk doen, en dat is zeker niet de bedoeling.

Mijn Labradoodle eet slecht, wat zijn handige tips?

Natuurlijk kun je niet dezelfde tips gebruiken om je Labradoodle puppy weer te laten eten als dat je doet bij een volwassen hond. Het verschilt per leeftijdscategorie.

Als je Labradoodle puppy slecht eet of in het ergste geval helemaal niets eet is het zeker goed om even contact op te nemen met de dierenarts. Puppy’s hebben genoeg eten nodig, omdat zij nog volop in de groei zitten. Als je puppy vanaf het begin niet eet, kan het zijn dat het voer hem niet aanstaat. Een goede tip is daarom om hem hetzelfde te voeren als wat de vorige eigenaar deed. Dit voer kent hij en zal hij naar alle waarschijnlijkheid wel eten.

Volwassen Labradoodle

Bij een volwassen Labradoodle hoef je niet meteen de dierenarts in te lichten wanneer hij niet eet. Deze kan namelijk dagen tot wekend zonder voedsel. Je kunt het in dit geval dus even rustig aankijken. Mocht je het nou echt niet vertrouwen, of duurt het wel heel lang en is je hond ook futloos dan kan het zeker geen kwaad om het zekere voor het onzekere te nemen en even langs de dierenarts te gaan met je hond.

Bij oude honden komt het slechte eten het vaakste voor. Oude Labradoodles hebben meer kans op pijntjes. Zoals je eerder hebt gelezen is pijn een grote oorzaak voor honden om niet meer te eten. Net als bij volwassen Labradoodles kun je het even een dag aankijken als je hond niet meer eet. Als de eetlust voor een langere tijd weg blijft, is het ook hier verstandig om de dierenarts te benaderen.

Meer informatie over de Labradoodle?

Labradoodle opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het slechte eetgedrag van Labradoodles en wat je daartegen kunt doen. Het kan echter zijn dat jij nog steeds met vragen zit over dit mooie hondenras.

Daarom zou ik je door willen verwijzen naar de website van Piet de Jong. Dit is een expert op het gebied van Labradoodles. Hij heeft ruim 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en in het verzorgen van Labradoodles.

Hij heeft ook een E-Book uitgebracht die je helpt om Labradoodles met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *