Labradoodle gewicht: Wat is precies goed en wat is fout?

Labradoodle puppy

Wat is het juiste Labradoodle gewicht? Veel mensen vragen het zich af, aangezien er zoveel verschillende groottes zijn in dit hondenras. Het is dus best lastig om te bedenken wat het gemiddelde gewicht van jouw soort Labradoodle is.

Eigenlijk kun je het vergelijken met jouw eigen levensstijl. Goed eten en genoeg bewegen. Als jij alleen maar ongezond eet en niet van de bank af komt, ga je aankomen. Dit geldt ook voor honden.

Wat is het gemiddelde gewicht van een Labradoodle?

Om tot het gemiddelde gewicht van een Labradoodle te komen zijn verschillende zaken belangrijk. Natuurlijk is het goed voor elke hond om een goede wandeling te maken. Honden hebben namelijk voldoende beweging nodig om op hun juiste gewicht te blijven. Naast beweging is voeding ook belangrijk. Er zijn veel verschillende soorten hondenvoer op de markt beschikbaar, hierin moet je zorgvuldig een keuze maken en goed kijken welke het best bij je hond past. Wanneer jij het lastig vind om een goede uit te kiezen, kun je altijd je dierenarts laten beslissen. Zij hebben hier veel verstand van en kiezen het beste voor jouw Labradoodle.

Een Labradoodle heeft verschillende maten en dus ook verschillende gemiddelde gewichten. Het gemiddelde gewicht ligt er dus aan welke soort Labradoodle je in huis hebt.

  • Een miniatuur Labradoodle heeft een schofthoogte van gemiddeld 40 cm en een gewicht van gemiddeld 12,5 kilogram. Dit is de kleinste Labradoodle.
  • Een medium Labradoodle heeft een schofthoogte van gemiddeld 48 cm en een gewicht van 18 kilogram
  • Een standaard Labradoodle heeft een schofthoogte van 58 cm en een gemiddeld gewicht van 35 kilogram.

Per Labradoodle kan het natuurlijk verschillen. Het is niet zo dat elke hond voldoet aan  zijn of haar gemiddelde schofthoogte en gewicht. Pas bij hele erge verschillen is het verstandig om eens langs te gaan bij je dierenarts om te kijken wat er aan de hand is.

Wanneer is mijn Labradoodle qua gewicht gezond?

Je Labradoodle is gezond qua gewicht wanneer hij niet teveel van het gemiddelde gewicht afzit. Je kunt het zelf ook makkelijk controleren. Qua uiterlijk zie je het eigenlijk al vrij snel. Het is goed om af en toe eens naar de ribben of de taille van je Labradoodle te kijken.

Zittende Labradoodle

Bij een hond met een gezond en goed gewicht moet je de ribben goed kunnen voelen en de taille moet zichtbaar zijn. Als je de ribben van je Labradoodle helemaal niet kunt zien, is hij misschien iets te zwaar. Wanneer de ribben een beetje uitsteken is je Labradoodle wat te licht.

Wanneer je dit constateert is het goed om ook even langs te gaan bij je dierenarts. Dit zijn experts en komen dan met goede en enige juiste oplossingen.

Wat is niet goed voor het gewicht van mijn hond?

Meest voorkomende oorzaak voor overgewicht bij een hond het eetgedrag van de hond. Vaak zie je dat deze honden veel eten krijgen wat jij als baas zijnde ook eet. Wie kan nou die smekende ogen weerstaan als ze je aankijken tijdens het eten?

Als je het niet doet voel je jezelf misschien een beetje gemeen. Wat kan een klein stukje brood of kaas nou kwaad? Veel meer dan wat jij denkt. Een klein stukje kaas heeft bij een kleine hond veel meer invloed als bij jou.

Ook zijn er producten die je hond absoluut niet mag eten, omdat ze giftig zijn voor honden. Hier zie je ze even op een rijtje, zorg dat je dit altijd in je achterhoofd houdt en nooit je hond iets van deze producten voert.

Chocola, krenten, noten, rauw vlees aan het bot, druiven, citrusvruchten, avocado, kokosnoot, alcohol, cafeïne, uien, deeg, knoflook, bieslook en kauwgom.

Niet voeren

Deze producten zijn voor honden hartstikke gevaarlijk en kan zelfs leiden tot de dood van je Labradoodle. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dan voor dat je meteen je dierenarts belt wanneer je hond per ongeluk toch iets van deze producten heeft gegeten.

Wanneer is mijn Labradoodle te dik?

Je Labradoodle is te dik wanneer je het met je eigen ogen kunt waarnemen. Je hebt eerder al gelezen dat je het kunt zien aan de ribben en de taille van de Labradoodle. Dit is de beste manier om het te meten. Je kunt je hond ook wegen natuurlijk als je snel het gewicht wilt weten.

In Nederland is rond de 50% van de honden te dik. Dit is natuurlijk een veel te hoog percentage. Honden met overwicht zitten ook minder goed in hun vel en zullen minder blij en energievol zijn. Dit zijn toch de redenen waarom je een hond in huis neemt, het is dus heel zonde als ze zich niet fijn vinden door hun gewicht. Het is jouw taak als baas om te zorgen dat dit niet gaat gebeuren en zijn karakter niet veranderd.

Meer informatie over de Labradoodle?

Labradoodle opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het gewicht van de Labradoodle. Het is echter mogelijk dat jij nog vragen hebt over de Labradoodle of dat alles nog niet duidelijk is.

Als dit het geval is, zou ik je door willen verwijzen naar de website van Piet de Jong. Dit is een expert op het gebied van Labradoodles. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Labradoodles.

Hij weet alle tips en trucs voor een gezond gewicht van jouw Labradoodle. Ook heeft hij een E-Book op de markt gebracht die jou helpt om je Labradoodle met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorame hond.

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *