Labradoodle wassen: Hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Zwarte Labradoodle

Regelmatig zal je de vacht van je Labradoodle moeten wassen. Elke hond houdt van spelen en komt wel eens vies thuis, dit is bij de Labradoodle niet anders.

Echter zijn er wel een aantal zaken die je moet weten over het wassen van je Labradoodle. Te vaak wassen is namelijk echt niet goed voor deze hond.

In dit artikel lees je alle informatie over het wassen van je Labradoodle. Je komt erachter hoe je hem het beste kunt wassen, hoe vaak je hem kunt wassen en wat je allemaal nodig bent.

Hoe vaak moet ik mijn Labradoodle wassen?

Het advies is om je Labradoodle niet te vaak te wassen. Dit is namelijk niet goed voor de huid en vacht van de hond. 1 wasbeurt per 2 maanden is meer dan voldoende. Vaker is echt niet nodig aangezien de vacht ook een zelfreinigend vermogen heeft. Hier lees je straks meer over.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je hond twee weken nadat je hem hebt gewassen hartstikke vies thuiskomt omdat hij in het water of in de modder heeft gespeeld. Het is meer dan logisch dat jij hem dan wilt wassen. Dit kan wel, maar gebruik dan milde shampoo.

Waar je rekening mee moet houden is dat met te veel wassen het evenwicht van de vacht en huid verloren gaat. Dit wil je niet bij zo’n mooie hond, die bekend staat om zijn mooie vacht. Soms je hond even afspoelen is vaak ook genoeg om alle stof uit het vacht te krijgen.

Wat moet je doen voor het wassen?

Dit is eigenlijk vanzelfsprekend en is bij de meeste honden met veel haar hetzelfde. Voordat jij je Labradoodle gaat wassen is het belangrijk dat je hem eerst even gaat borstelen.

Witte Labradoodle

Door middel van het borstelen krijg je al een groot deel viezigheid uit de vacht. Ook is borstelen nodig voor de klitten in de vacht. Deze gaan niet weg door het wassen, daar worden ze juist alleen maar erger van. Het is dus heel belangrijk om voor het wassen de klitten eruit te halen.

Als je hond na het wassen nog steeds klitten heeft, is de kans heel groot dat je grote plukken haren eruit trekt bij het kammen. Hier moet je echt voor oppassen. Dit doet namelijk hartstikke veel pijn bij je hond, en deze pijn kan ervoor zorgen dat je hond een afkeer krijgt tegen wassen. Als dit het geval is wordt elke keer wassen een drama, want dat wil hij niet meer.

De vacht van de Labradoodle

Wat je eerder al kort hebt gelezen is dat de vacht van een Labradoodle zichzelf kan reinigen. Dit is hartstikke handig natuurlijk en zorgt er mede voor dat je hond mooi en fris blijft.

Er zijn meerdere manieren om je hond mooi en fris te houden. Af en toe je hond afspoelen met water is hier één van. Dit kan eigenlijk zovaak als je zelf wilt. Dit kan vaker dan ‘wassen’ omdat daarbij shampoo wordt gebruikt.

Douche

Als je je Labradoodle wel gaat wassen met shampoo, moet je dit wel met een klein beetje doen. Zorg er voor dat je niet teveel shampoo gebruikt. Te veel shampoo kan namelijk de vetlaag van jouw hond aantasten. Dit is ook juist de reden waarom je je Labradoodle niet vaker dan 1 keer in de twee maanden mag wassen. Zo blijft de vetlaag van je Labradoodle in goede conditie.

Welke producten ben ik nodig voor het wassen van mijn Labradoodle?

Om jouw Labradoodle op een fijne manier te wassen ben je wel goede producten nodig natuurlijk. De vacht moet er niet op achteruit gaan, maar juist verbeteren. Je zal daarom op zoek moeten gaan naar een shampoo en een conditioner die zo min mogelijk negatieve effecten op de huidlaag en op de vacht heeft van je hond.

Het kan even duren voordat jij de perfecte shampoo hebt gevonden voor jouw hond. Dit kan een hele zoektocht zijn. Het verschilt natuurlijk per baasje en per hond wat een goede shampoo is. Een tip is om op internet te gaan speuren en reviews te lezen van verschillende mensen. Deze hondeneigenaren zijn jou namelijk al voorgegaan en kunnen je dus perfect vertellen of het product geschikt is voor jouw Labradoodle.

Er zijn ook mensen die geen tijd of zin hebben om dit allemaal uit te zoeken. Natuurlijk zijn er ook nog andere opties om de juiste shampoo voor je hond te vinden. Je kunt namelijk altijd naar de dierenspeciaalzaak gaan. De mensen die daar werken weten alles over de producten en kunnen jou vertellen wat goed is en wat niet.

De laatste optie om de juiste producten te vinden voor jouw Labradoodle is de dierenarts. Zij weten vaak met welke zaken je rekening moet houden en welke producten bij welk hondenras passen. Op deze manier kom jij er dus gemakkelijk achter welke shampoo of conditioner bij jouw Labradoodle past.

Meer informatie over de Labradoodle

Labradoodle opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het wassen van de Labradoodle. Het kan echter zijn dat jij nog vragen hebt over dit leuke hondenras!

Daarom zou ik je door willen verwijzen naar de website van Piet de Jong. Dit is een expert op het gebied van Labradoodles. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Labradoodles.

Hij heeft ook een E-Book die je helpt om je Labradoodles met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Klik hier voor nog meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *