Is jouw Labrador loops? Dit moet je weten en doen

beige labrador

Als jouw Labrador loops is, zit ze in de vruchtbare periode. Teefjes worden geslachtsrijp op een leeftijd van acht tot twaalf weken. Tijdens deze periode kan je hond gedekt worden.

De loopsheid komt meestal voor het eerst op bij een leeftijd tussen de vijf en veertien maanden. Hoe lang de loopsheid duurt verschilt per ras maar hangt ook van de cyclus af. Meestal duurt dit twee tot drie weken.

In dit artikel lees je verschillende informatie over de verschillende fases, de symptomen en nog wat handige feitjes.

De vier stadia van loopsheid bij Labradors

De Labrador heeft net als bijna alle andere hondenrassen een voortplantinscyclus van zes tot acht maanden. Dat betekend dus dat een teefje twee keer per jaar loops is zou je zeggen. Dit is in de meeste gevallen ook zo, het kan echter per ras verschillen. Sommige teefjes worden slechts één keer per jaar loops.

De hele cyclus bestaat uit vier verschillende fases. De eerste twee fases zijn de loopsheid en de daaropvolgende fases zijn de rustperiodes.

De eerste fase is Pro-oestrus. Deze fase duurt 5 tot 14 dagen. Hier vinden al een paar fysieke veranderingen plaats. Denk hierbij aan het ontstaan van een bloederige afscheiding, de opzwelling van de uitwendige geslachtsdelen of het vinden van druppeltjes bloed op de bank, vloer of op de hond haar plaats. In deze eerste fase wil de hond nog niet paren.

Na de Pro-oestrus, komt de Oestrus fase. Deze fase duurt ongeveer even lang als de vorige. In deze fase is er meer afscheiding aanwezig. In tegenstelling tot de vorige fase, is de Labrador nu wel bereid om te paren. Dit kan ze ook goed duidelijk maken, ze scheidt namelijk een bepaalde geur af waar reuen op afkomen. Het kan mogelijk zijn dat dit ook andere teven aantrekt, hier moet je niet raar van opkijken, want dit gebeurt vaker.

Nu de eerste twee fases voorbij zijn, is de loopsheid eigenlijk ook voorbij. We komen nu aan in de rustfase. Als er in de vorige fase een goede dekking heeft plaatsgevonden, is het teefje nu drachtig. Is ze niet gedekt? Dan kan het zijn dat ze schijnzwanger is. Deze fase duurt 6 tot 10 weken, het lichaam is zich aan het voorbereiden op de laatste fase. In de Metoestrus is het teefje niet meer bereid om te paren.

De laatste fase heet de Anoestrus. Dit is niet alleen de laatste fase, maar ook de langste. Hoe lang deze fase duurt verschilt enorm per hondenras. Bij kleine honden duurt het namelijk weer wat korter dan grotere honden en ga zo maar door. Bij Labradors duurt deze fase tussen de 110 en 150 dagen.

Wanneer wordt een Labrador voor het eerst loops?

Wanneer een teefje voor het eerst loops wordt verschilt per ras. Dit is ook weer afhankelijk van de grootte van de hond.

Gemiddeld is het bij Labradors tussen de 8 en 16 maanden. Dit is niet met zekerheid te zeggen, aangezien er genoeg teefjes veel jonger loops worden, terwijl andere Labrador teefjes pas op latere leeftijd loops worden.

chocolade labrador

De eerste loopsheid duurt korter dan de daarop volgende. Het kan zijn dat je het niet eens doorhebt dat jouw hond loops is geworden. Bij de eerste loopsheid van jouw teefje bloed het namelijk veel minder.

Kan een Labrador bij de eerste loopsheid al drachtig worden?

Bij de eerste loopsheid is je Labrador nog geen eens een jaar oud. In deze periode ziet jouw hond er zelfs nog uit als een puppy. Je zou dus bijna zeggen dat de Labrador bij de eerste loopsheid nog niet drachtig kan worden, maar dit kan wel.

Het is natuurlijk geen goed idee om meteen op deze leeftijd al een nestje te fokken. Wacht hiermee ongeveer tot de hond twee jaar oud is.

Gebeurd het toch? En is je Labrador drachtig geworden bij de eerste loopsheid? Dan moet je samen met je dierenarts de dracht goed in de gaten houden. Drachtigheid na de eerste loopsheid brengt namelijk veel risico’s met zich mee. Iets wat jij je hondje niet gunt is een moeizame bevalling, en dit gebeurd wel vaak als je teefje drachtig wordt bij de eerste loopsheid.

Hoe merk ik dat mijn Labrador loops is?

Meestal is het voor mensen wel makkelijk herkenbaar als hun hondje loops is. De hond vertoont zowel fysieke als gedragsveranderingen.

Fysieke veranderingen zijn meestal best makkelijk te herkennen. Dit is niet altijd het geval, want bij sommige honden zie je nauwelijks veranderingen. Dit noemt men ook wel een stille loopsheid.

De meest voorkomende fysieke veranderingen zijn de vergrote vulva, bloederige afscheiding en de gezwollen tepels.

Gedragsveranderingen kunnen extreem zijn, maar ook hier zijn er weer honden bij waarbij je niks merkt. Het verschilt enorm per hondenras. Mocht jouw teefje wel gedragsveranderingen vertonen, zijn die makkelijk te herkennen. De meest voorkomende gedragsveranderingen zijn:

  • Veel likken aan de vulva
  • Meer aandacht vragen van reuen
  • Anders dragen van de staart
  • Meer aandacht vragen van het baasje, of juist niet
  • Nestgedrag, verzamelen van speeltjes
  • Op andere honden rijden tijdens hun loopsheid

Hoe vaak is een Labrador loops?

Mensen vragen zich vaak af hoe vaak een Labrador eigenlijk loops is. Dit is meestal twee keer per jaar, maar kan verschillen. Sommige teefjes zijn ook maar één keer per jaar loops. Teefjes worden meestal na vijf tot 8 maanden opnieuw loops.

Labrador kijkt uit het raam

Gemiddeld berekend zitten er 6 maanden tussen twee loopsheden. Het is normaal dat er bij oudere Labradors wat meer tijd tussen zit. Mocht dit zo zijn, dan hoef jij je dus geen zorgen te maken.

Als je je toch zorgen begint te maken, en het duurt wel erg lang voordat jouw Labrador loops wordt, kan je altijd naar de dierenarts gaan. Het kan namelijk zo zijn dat jouw hond een onderliggend gezondheidsprobleem heeft. Deze zorgt er voor dat de cyclus onregelmatig is.

Hoe lang duurt de loopsheid?

Onder loopsheid vallen eigenlijk alleen de eerste twee fases. Dit zijn de Pro-Oestrus en de Oestrus. Deze duren allebei gemiddeld 9 dagen. Dit kan natuurlijk iets langer of iets korter per fase zijn. Ga er dus vanuit dat de loopsheid gemiddeld 3 weken duurt.

Hou het wel goed in de gaten wanneer jouw teefje overgaat naar de Oestrus periode. Op dit moment is je Labrador namelijk vruchtbaar en moet je extra voorzichtig zijn als er reuen bij in je hond in de buurt zijn.

Hondenbroekje

Deze herbruikbare hondenluiers zijn alles wat je moet hebben! Deze luiers zijn gemakkelijk schoon te maken, zuinig en milieuvriendelijk in vergelijking met wegwerpluiers.

Ze beschikken over meerdere sterk absorberende binnenlagen én een waterdichte buitenlaag die eventuele lekkage voorkomt. Dit is de beste oplossing voor zindelijkheidstraining voor puppy’s, ongetrainde honden, krolse vrouwtjes en huisdieren die last hebben van plassen door opwinding. Je kunt het zien als een alles in 1.

Deze hondenluiers zijn snel en makkelijk te bevestigen en plakken niet aan de vacht van je hond! Het materiaal is zacht en comfortabel, waardoor je hond het niet erg vind om hem te dragen! Bij aankoop van een pakket ontvang je een bruine, zwarte en grijze luier!

Meer informatie over de Labrador?

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over de Labrador. Je hebt veel informatie gekregen over de loopsheid van deze gezinshond. Toch kan het zijn dat je nog met vragen zit over andere zaken rondom dit hondenras.

Daarom zou ik je willen adviseren om de website van Jan Jacobs te bekijken. Hier vind jij ongetwijfeld alle antwoorden op je vragen over de opvoeding, het karakter of de verzorging van de Labrador.

In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe jij op een positieve manier van jouw Labrador een lieve, gehoorzame gezinshond kan maken.

Klik hier voor meer informatie over de Labrador!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *