Labrador in de sneeuw? Hier moet je goed op letten!

Witte Labrador in de sneeuw

Bijna elke Labrador is dol op de sneeuw. Niet alleen de Labrador, maar elk hondenras houdt ervan om gek te doen in de sneeuw.

Toch zijn er wel een aantal dingen waar jij als baas op moet letten. Want niet alles aan de sneeuw is goed voor een hond.

In dit artikel lees je hier alles over en weet jij precies waar je goed op moet letten als jouw hond in de sneeuw speelt. Deze informatie is ook nuttig voor mensen die een ander hondenras hebben.

Kan mijn Labrador onderkoeld raken?

Helaas is deze kans bij elke hond aanwezig. De risico’s liggen wel veel uit elkaar. Zo hebben kleine honden hier meer kans op dan grote honden. Je hond raakt echt niet zomaar onderkoeld, ook niet in erg winterse temperaturen. Maar het kan wel, dan moet je echt denken aan een aantal uur durende wandeling door hevige sneeuw.

Als jij van plan bent zo’n wandeling te maken is het slim om een hondenjas of trui te kopen. Zo blijft jouw hond wat langer warm. Voor kleine honden is dit sowieso al aan te raden, voor grotere honden zoals Labradors is het voor kleine wandelingen niet nodig, maar haalt wel de risico’s nog verder naar beneden.

Wat voor de winter erg fijn en veilig is voor je hond is een fleece winterjas. Deze jas ziet er modern uit en is makkelijk in gebruik! Vooral tijdens deze koude dagen enorm fijn voor je hond.

Lang niet bij iedereen is het vanzelfspreken dat de hond binnen is in de nacht. Je ziet namelijk ook veel mensen die een kennel hebben buiten. Dit is echt af te raden bij hele kouden dagen. Hier doe je niemand een plezier mee en het is dan ook veel fijner voor je hond als je hem mee naar binnen neemt.

Let op voor strooizout

Het is belangrijk dat jij als baas goed oplet voor strooizout. Als het buiten koud en glad is wordt er zout gestrooid om gladheid te voorkomen. Deze zout kan pijnlijk zijn voor de poten van je Labrador en kan zelfs de zolen beschadigen. Hierom is het slim om de poten in te smeren met speciale potenwax, hier lees je zo meer over.

Dit is echter alleen nodig als je over paden loopt waar gestrooid is. Als je in het bos gaat wandelen of door de tuin is het over het algemeen niet nodig. Tenzij jij en je Labrador natuurlijk urenlang gaan wandelen in de sneeuw, dan is het wel verstandig ze even in te smeren.

Honden poten

Daarnaast is er nog iets waar je op moet letten. Het kan namelijk zo zijn dat je hond zich bij thuiskomst schoon gaat likken. Dit doen heel veel honden en is ook heel normaal. Maar door het zout wat gestrooid is kan er pekel aan de poten van je hond blijven kleven en dit kan erg slecht zijn voor de gezondheid.

Het kan zelfs helemaal niet goed voor je hond aflopen. De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen de 1,9 en 3,7 gram zout per kilogram van de hond. Klachten kunnen tot 72 uur na inname van deze hoeveelheid zout optreden. Meest voorkomende klachten zijn braken of diarree. Neurologische klachten komen ook steeds vaker voor.

Is sneeuw eten goed voor mijn Labrador?

Veel mensen vragen zich af of sneeuw eten schadelijk kan zijn voor hun hond. Het is niet goed maar ook niet heel slecht. Het is bekend dat honden dol zijn op spelen in de sneeuw en dat als ze dit doen veel sneeuwhappen. Helaas is er toch een kleine mogelijkheid dat ze hier last van krijgen.

Bij kleine hoeveelheden sneeuw is er niks aan de hand. Je kunt dus best een tijdje gek doen met je Labrador in de sneeuw. Bij grote hoeveelheden kan het bijvoorbeeld tot diarree leiden. Het is dus wel van belang dat je goed oplet dat je hond niet teveel sneeuw eet.

Maar af en toe een sneeuwbal happen leidt over het algemeen nog niet tot problemen. Mocht je hond er wel last van krijgen en langer dan een dag last van diarree houden dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Moet ik de voetzooltjes van mijn Labrador insmeren als er sneeuw ligt?

Dit is wel aan te raden. Zoals je eerder hebt gelezen kan je Labrador last krijgen van pekel. Dit is gelukkig te voorkomen. Je kunt namelijk voordat je naar buiten gaat de poten van je hond insmeren met speciale zalf. Na de wandeling is het goed om de poten schoon te maken met lauw water.

Hier zijn verschillende producten voor:

  • Paw Balm: Deze balsem voor honden kan voor het wandelen in sneeuw gebruikt worden, maar ook voor veel andere zaken. Deze balsem houdt de huid zacht en is een ontstekingsremmend middel. Daarnaast helpt het bij het behandelen van wonden en infecties en een droge, schilferige huid. Ook verzacht het huiduitslag en huidirritaties en verlicht het de jeuk van bijvoorbeeld vlooienbeten. Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw hond het lekker vind om zijn eigen poten te likken. Elk ingrediënt dat in Paws & Nose balm terechtkomt is volkomen veilig en natuurlijk!
  • Paw wax: Deze zalf is op basis van honing en etherische oliën. Erg geschikt voor honden die ervan houden om door de sneeuw te rennen. Ook deze balsem kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Denk hierbij aan het doden van schadelijke bacteriën en het is ook ontstekingsremmend.

Wat ook veel mensen doen is de poten insmeren met bijvoorbeeld vaseline of uierzalf. Dit kan ook gebruikt worden. Hierbij is het wel heel belangrijk dat je na het lopen de poten van je hond heel goed schoonmaakt. De meeste honden hebben namelijk de neiging om aan hun eigen poten te likken en dan kunnen ze heel ziek worden van vaseline. In uierzalf zit ook vaseline.

Houd je hond warm in deze koude tijd

Op de koude dagen is het belangrijk om je hond warm te houden. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Als eerst moet je stilstaan voorkomen tijdens wandelingen in de sneeuw met je Labrador. Zorg voor voldoende beweging, zo hou je je hond warm. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bij mensen.

Witte Labrador ligt in de sneeuw

Het verschilt enorm of een hond wel of geen last heeft van de kou. Sommige Labradors kunnen goed tegen de kou, en andere juist helemaal niet. Voor puppy’s is het sowieso handig om iets aan te schaffen tegen de kou. Puppy’s zijn hier nou eenmaal veel gevoeliger voor.

Daarnaast is het niet slim om je hond meteen op het ijs te laten als er maar een beetje ligt. Ijs is natuurlijk hartstikke glad. Je hond weet dit niet, en verwacht dit ook niet en kan zo heen gemakkelijk uitglijden. Hij kan hiermee zijn gewrichten, botten of spieren blesseren.

Dit is niet het enige wat kan gebeuren. Het kan ook zo zijn dat je hondje door het ijs heen zakt of dat hij valt in een wak met alle gevolgen van dien. Neem dus niet onnodig risico met ijs, tenzij je hond eraan gewend is en jij zelf ook op het ijs kunt staan.

Meer informatie over de Labrador?

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over jouw Labrador in de sneeuw. Deze informatie kan ook handig zijn voor andere hondenrassen. Het kan natuurlijk zo zijn dat in dit artikel niet al jouw vragen zijn beantwoord.

Daarom wil ik je graag doorverwijzen naar de website van Jan Jacobs. Op deze website vind je enorm veel informatie over het opvoeden, het karakter en de verzorging van een Labrador.

In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe je op een makkelijke en positieve manier ervoor zorgt dat jouw Labrador een gezinshond wordt!

Klik hier voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *