Jack Russel terriër kopen? Alles wat je vooraf moet weten!

Jack russel terrier

De Jack Russel terriër is een enorm populair hondenras. De slimme, kleine viervoeter ziet er lief uit en beschikt over enorm veel energie. Dat klinkt als de perfecte gezinshond, maar is dat eigenlijk wel zo?

Voordat je een Jack Russel terriër koopt, is het verstandig om genoeg informatie over deze hond op te zoeken. De Jack Russel is namelijk een hond met een sterk karakter en hierdoor is een strikte opvoeding van belang.

Met een goede training, en dus ook opvoeding ga je veel plezier beleven aan deze hond en dan kan het echt een maatje van je worden.

Wil je meer weten over de Jack Russel terriër? En kijken of deze hond bij je past? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je de hond koopt op basis van zijn uiterlijk.

Waar komt de Jack Russel vandaan?

De Jack Russel is een Engelse terriër die gefokt is door John (Jack) Russell voor het jagen en verjagen van ongedierte op de boerderij. John Russell zocht een kleine hond met veel doorzettingsvermogen die vooral op vossen kon jagen.

Belangrijke voorwaarde was dat het dier een ondergrondse werker moest zijn, om zo de vossen te achtervolgen en uit hun hol te blaffen. Uit de door hem gefokte honden zijn twee rassen ontstaan die hieraan voldeden. Dit zijn de Jack Russel terriër en de Parson Russel terriër.

Wat is het verschil tussen de Jack Russel en de Parson Russel?

De Parson Russel terriër is groter en zwaarder dan de Jack Russel terriër. Dit komt voornamelijk omdat de Parson Russel langere poten heeft.

Door deze langere poten is de Parson Russel ook sneller en wordt deze hond vaak gebruikt als jachthond. De Jack Russel wordt meer gebruikt als gezinshond.

Het karakter

Zoals eerder al vermeld, is de Jack Russel een hond met een sterk eigenzinnig karakter. Hierdoor straalt de hond ook veel zelfverzekerdheid uit en kunnen ze zelfs overmoedig worden en grotere en sterkere honden uitdagen. Probeer dit te voorkomen, aangezien niet elke hond daar van gediend is.

Verder houdt de Jack Russel van spelen en beschikt hij over veel energie. Deze energie is terug te zien in de omgang met mensen en/of andere dieren. Door het jachtinstinct vinden ze het leuk om flink te rennen en te spelen. Jack Russels zijn erg waaks en blaffen veel.

Een andere karaktereigenschap van de Jack Russel is dat ze enorm intelligent zijn. Ze leren snel, en je kan ze veel kunstjes leren. Toch kan het hebben van een slimme hond ook tegen u werken.

Jack russel terrier geeft poot

Dit hondenras weet namelijk heel goed hoe hij je moet irriteren en hoe hij je gefrustreerd krijgt. Deze honden zijn niet gemeen, maar ze willen soms spelen wanneer het niet uitkomt. Wordt niet boos als dit gebeurd, het hondje wil alleen maar even je aandacht en daarna zal hij weer rustig worden.

Kan het karakter van de hond met kinderen overweg?

Een Jack Russel is druk, en dit kan vervelend zijn voor kleine kinderen. Eenmaal aan kinderen gewend, kan hij prima met ze spelen. Het is belangrijk dat dit goed begeleid wordt en dat er altijd iemand bij is wanneer de Jack Russel aan het spelen is met kinderen.

Wat moet ik weten over de opvoeding?

Een Jack Russel opvoeden kost veel discipline en tijd. Het is een hond met een eigen karakter en die ook een speciale opvoeding nodig heeft.

Het is noodzakelijk om de pup al vroeg te laten wennen aan andere mensen en dieren. Pas wel op dat je dit niet allemaal op één dag doet, want een Jack Russel pup kan erg druk worden door veel nieuwe ervaringen.

jack russel puppy

De pup heeft een consequente baas nodig met een sterk karakter. Laat je niet afleiden door het lieve uiterlijk van de pup, maar blijf je aan de regels houden. Beloon de pup bij goed gedrag, en negeer slecht gedrag zoals blaffen.

Leer ook al vroeg het blaffen naar andere dieren, zoals vogels of andere honden af. Jack Russels krijgen met hun jagers instinct ook veel de neiging om naar fietsers, auto’s of rennende kinderen te blaffen. Dit moet je zo vroeg mogelijk afleren, eventueel met een puppy cursus als dat nodig is.

Hoe verzorg je een Jack Russel?

Een voordeel van de Jack Russel terriër is zijn korte vacht. Deze hoef je bijna niet te verzorgen. Er zijn ook honden met een ruwe vacht, dan moet je het hondje eens per jaar plukken. Dit kun je ook laten doen bij de honden trimsalon.

Je hoeft je bij aankoop van een Jack Russel geen zorgen te maken. Deze honden staan er om bekend erg fit te zijn en over een goede gezondheid te beschikken. Hierdoor kunnen de honden ook zeker wel 15 jaar oud worden. 

Echter komen er wel enkele gezondheidsproblemen voor bij het ras. Hieronder worden ze kort uitgelegd.

  • Patella luxatie: Dit is een afwijkende bouw van het kniegewricht. Honden met patella luxatie lopen mank en soms op drie pootjes.
  • Myokymie: Dit is een aandoening waarbij spieren onwillekeurig samentrekken. Honden met deze aandoeningen krijgen heftige aanvallen, die steeds erger kunnen worden.
  • Aangeboren doofheid: Dit kan aan één oor zijn, of aan beide oren.
  • Distichiasis: Ook wel ‘’verkeerde geplaatste wimpers’’ genoemd in makkelijkere taal. Bij deze aandoening heeft de hond last van irritatie van de wimpers.
  • Oogafwijkingen: Denk hierbij aan grauwe staar. Ook lensluxatie komt soms voor bij de Jack Russel, hierbij laat de lens los van het oog.

Meer weten over de Jack Russel?

In dit artikel heb je de basiskennis opgedaan van de Jack Russel terriër. Ondanks het informatieve artikel, kan ik me voorstellen dat je nog vragen hebt die dieper ingaan op het opvoeden van een Jack Russel.

jack russel trainen

Ik zou je daarom willen adviseren om de website van Jan Kremer eens te bezoeken. Op deze website vind je veel nuttige informatie, die jou helpen bij het opvoeden van een Jack Russel terriër.

In het nieuwe E-Book van Jan Kremer genaamd ”Het complete handboek voor de Jack Russel” wordt je geleerd hoe je jouw Jack Russel met positieve methodes op kan voeden.

Met deze methodes wordt jouw Jack Russel een lieve, gezonde en gehoorzame hond die jou en je familie jarenlang plezier zal beleven.

Klik hier om meer informatie te lezen over Het complete handboek voor de Jack Russel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *