Je Jack Russel laten zwemmen? Hier moet je rekening mee houden!

Jack Russel in het gras

De ene Jack Russel houdt van zwemmen en de andere niet. Niet elke hond is hetzelfde, maar het is duidelijk dat de meerderheid van dit hondenras houden van water.

Een Jack Russel is een hond met veel energie en zouden tijdens het zwemmen dit goed kwijt kunnen, maar er zijn veel dingen die jij van te voren moet weten.

In dit artikel lees je alles over dit onderwerp. Je leest voordelen van zwemmen, hoe je je Jack Russel leert te zwemmen, en hoe je hem kunt vermaken in het water.

Houden Jack Russels van zwemmen?

Hier is maar één antwoord op en dat is ja. Meestal genieten ze hier enorm van. Het is dus ook slim om je Jack Russel al vroeg in de opvoeding kennis te laten maken met zwemmen. Voordat hij er echt van kan genieten moet hij het natuurlijk eerst allemaal verkennen en leren.

Als ze eenmaal gewend zijn aan water en zwemmen zijn ze er helemaal dol op. Dit geldt natuurlijk niet voor elke Jack Russel, maar de meerderheid houdt van water. Natuurlijk is niet elke hond hetzelfde.

Is het makkelijk om een Jack Russel te leren zwemmen?

Dit ligt aan een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk om je Jack Russel vroeg met water kennis te laten maken. Dit helpt enorm met het leren zwemmen later. Wanneer jij in de eerste jaren je hond dit niet leert, zal het moeilijker worden. Een oudere hond heeft meer moeite met nieuwe dingen aanleren of te proberen.

Het zwemmen gaat bij honden meestal vanzelf, dit hoef je niet echt te leren. Je moet hem alleen het water leren te vertrouwen en dit doe je dus om hem al zo vroeg mogelijk hieraan te laten wennen. Toch zijn er een aantal dingen waar jij als baas zijnde op moet letten, want je kan niet meteen de eerste keer naar een diep deel van een meer moet gaan en je hond erin moet laten.

Jack Russel aan het water

Je moet hier langzaam mee beginnen, en er niet voor zorgen dat je meteen veel angst creëert voor je hond. Het is verstandig om ondiep te beginnen. Hiermee wordt bedoeld dat je hond met zijn poten de bodem nog kan voelen. Hier voelt hij zich op zijn gemak. Vanzelf probeert hij dieper te gaan, je mag hem wel beetje helpen als je ziet dat hij niet bang is.

Het is belangrijk om dichtbij je Jack Russel te blijven, want je wilt natuurlijk niet dat hij verdrinkt. Mocht je het zwemmen niet vertrouwen kun je altijd een reddingsvest voor honden meenemen. Hiermee kun je je Jack Russel makkelijk vasthouden, ondersteunen en naar diepe begeleiden.

Voordelen van zwemmen voor je hond

Net als voor mensen is zwemmen ook goed voor honden. Jack Russels zijn honden met veel energie en kunnen deze beweging dus goed gebruiken. Het is namelijk zo dat 10 minuten zwemmen gelijk staat aan een halfuur wandelen. Dit laat zien hoe goed zwemmen is voor jouw Jack Russel.

Lichamelijk is zwemmen ook goed voor honden. Het is erg goed voor zijn hart en longen. Daarnaast worden zijn gewrichten niet nadelig belast. Zwemmen is een goede combinatie van kracht en conditie, dit maakt het voor een Jack Russel zo geweldig.

Het zal je ook niet verbazen, dat zwemmen goed is voor honden met overgewicht. 1 minuutje zwemmen staat namelijk gelijk aan een kilometer wandelen. Hoewel Jack Russels van lange wandelingen houden, nemen ze toch liever een frisse duik. Dit is dus mooi meegenomen.

Met zwemmen versterkt een hond zijn spieren. Hierbij gebruikt hij vooral zijn buik, bil en rugspieren. Deze worden dankzij de bewegingen getraind. Tot slot is het voor je Jack Russel ook gewoon fijn om bij warm weer af te kunnen koelen. Honden kunnen weinig zweten en van een frisse duik knappen ze altijd meteen weer op.

Samen spelen in het water

Het is algemeen bekend dat Jack Russels van spelen houden. Een voorbeeld van spelen met je hond is apporteren. Dit kun je ook heel goed in het water doen. Dit hoeft niet perse met een bal, maar kan ook gewoon met een gevonden stok. Deze gooi jij dan lekker ver het water in, en je Jack Russel haalt hem op. Op deze manier kan jouw Jack Russel zijn energie kwijt en kun je ook nog eens een goede band opbouwen met je hond. Door dit soort spelletjes wordt je hond vrolijker en slimmer. Hier geniet hij oprecht van.

Jack Russel zwemmen

Naast een bal en een gevonden stok zijn er natuurlijk veel meer leuk speelgoed die je kan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een frisbee. Deze frisbees hebben heldere kleuren, die gemakkelijk de aandacht van je Jack Russel trekken. Deze zachte frisbee kan op water drijven, zodat je met de hond in de buurt van het water kunt spelen.

Als jouw Jack Russel niet zoveel van zwemmen houdt is het wel mogelijk om rond het water lekker te spelen. Meestal vinden ze het wel leuk om te apporteren uit het water waar ze nog kunnen staan. Zorg er dan voor dat je hem niet te ver het water in gooit, want dan moet je er zelf in omdat je hond deze niet op gaat halen.  

Samen met je Jack Russel zwemmen

Het spelen in de buurt van water met je Jack Russel versterkt jullie band, net als samen zwemmen. Je kan zelf lekker afkoelen, en je hond geniet er ook van om samen te dobberen.

Er zijn nog wel een aantal dingen die jij moet weten voordat je zomaar met je hond gaat zwemmen. Het is niet goed om je hond in te koud water te laten zwemmen. Dit kan spierkrampen veroorzaken en dit wil je absoluut voorkomen. Verder moet je ervoor zorgen dat je hond niet in een sloot gaat zwemmen in. Hier zitten veel bacteriën of ratten in. Tot slot is het niet goed voor je hond om ergens te zwemmen met een sterke stroming. Hier is een Jack Russel simpelweg niet tegen opgewassen.

Te veel water in de bek van je hond is niet goed. Let er dus tijdens het spelen wel een beetje op dat hij niet te veel water binnenkrijgt wanneer hij de bal of stok uit het water pakt. Wanneer dit in en rond de zee gebeurd, kan het voorkomen dat je hond kan gaan braken, dit komt van de hoeveelheid zout die hij dan binnenkrijgt. Droog je Jack Russel na het zwemmen goed af en laat hem lekker rusten zodat hij niet gaat trillen van de kou na het zwemmen.

Meer informatie over de Jack Russel?

Jack Russel opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over de zwemmende Jack Russel. Zoals je al vaker hebt gelezen, ligt het vooral aan het begin van de opvoeding.

Om je hiermee verder te helpen adviseer ik je om een kijkje te nemen op de website van Jan Kremer. Hier staat heel veel informatie op die jou verder gaat helpen. Na het lezen van deze informatie krijg jij een lieve en gehoorzame Jack Russel.

In zijn E-Book wordt je geleerd hoe je jouw Jack Russel met positieve methodes op kan voeden en ervoor kunt zorgen dat hij geen gedragsproblemen gaat tonen.

Een voordeel van een E-Book is dat je het per direct kunt downloaden en meteen aan de slag kunt gaan met het trainen van jouw hond. Ook kun je meteen leren over de Jack Russel om jezelf te ontwikkelen en een betere baas te worden voor je hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *