Labrador gewicht: Wat is goed en hoe hou ik het gewicht gezond?

Labrador

Om het Labrador gewicht gezond te houden zijn er een aantal dingen die je moet weten. Het is namelijk belangrijk dat jouw Labrador niet te veel of te weinig weegt.

Helaas zijn Labradors erg gevoelig voor overgewicht en wil je niet koste wat kost voorkomen. Een Labrador met overgewicht is voor de hond niet fijn, en daarnaast voor jou als baas zijnde ook niet.

In dit artikel lees je waar overgewicht bij Labradors tot kan leiden, hoe je het gewicht kunt wegen, wat een gezond gewicht is en hoe je kunt zien of je Labrador te dik is.

Hoe kun je het gewicht van je Labrador wegen?

Dit is niet altijd even makkelijk en kan soms best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er oplossingen voor en handige tips om je hond gemakkelijk te wegen. Wanneer je een jonge Labrador hebt kan je een normale weegschaal gebruiken die je zelf ook gebruikt. Je kunt proberen om hem erop te zetten. Vaak lukt dit niet, aangezien puppy’s het liefst alle kanten op vliegen en niet stil kunnen staan.

Wanneer jouw puppy niet rustig op de weegschaal moet staan is hier ook een oplossing voor. Ga eerst zelf op de weegschaal staan, en neem daarna je puppy in je armen en ga jezelf nogmaals wegen. Nadat jij je eigen gewicht hebt afgetrokken van het gewicht van de tweede keer dat je ging wegen, krijg je het gewicht van je puppy. Dit is natuurlijk niet helemaal correct, maar het is voldoende om een idee te hebben van wat je pup weegt.

Ik kan me voorstellen dat jij je Labrador niet meer wilt of kunt tillen wanneer hij volwassen is. Het is dan ook slim om met je volwassen Labrador naar de dierenarts te gaan. Hier staan altijd zeer mooie en goede weegschalen waar je gratis gebruik van kunt maken.

Het is belangrijk om je Labrador op goed gewicht te houden.

Dit is zeer belangrijk aangezien Labradors erg kwetsbaar zijn voor gezondheidsproblemen in verband met hun lichaamsgewicht. Denk hierbij aan obesitas, zwaarlijvigheid of gewrichtsproblemen door overwicht.

Oude Labrador

Obesitas is net als bij mensen een aandoening waarbij je hond teveel aan vet heeft waardoor hij moeite heeft met bewegen. Dit gebeurd eigenlijk wanneer je je Labrador teveel voert en daarbij niet genoeg met hem speelt of wandelt. Obesitas creëer je niet meteen, maar gaat geleidelijk, waardoor veel baasjes het niet doorhebben. Het begint namelijk met een klein beetje overgewicht, en eindigt met een hele dikke Labrador die zichzelf nauwelijks kan bewegen. Dit is voor zowel je Labrador als voor jou natuurlijk niet leuk.

Wanneer jij je Labrador op goed gewicht houdt voorkom je ook gewrichtsproblemen voor je hond. Labradors staan er helaas om bekend dat ze aanleg hebben voor gewrichtsaandoeningen die invloed kunnen hebben op hun verdere leven. Natuurlijk is het niet goed als je Labrador dan ook nog eens een te hoog lichaamsgewicht heeft.

Wat is het gewicht van een gezonde Labrador?

Hierbij moet je rekening houden met bepaalde factoren. Zo zit er natuurlijk een verschil tussen puppy’s en volwassen Labradors, maar ook tussen reutjes en teefjes.

Labrador teefjes

Tijdens de puppy fase groeien de vrouwelijke Labradors het snelst. Wanneer jouw puppy ongeveer 3 maand oud is, moet hij ongeveer 10 kg wegen. Het mag er 1 á 2 kilogram onder of boven zitten. Dit gewicht zal verdubbelen op de leeftijd van 6 maanden. Dit betekend dus dat de vrouwelijke puppy rond de 20 kilogram zal wegen na 6 maanden.

Bruine Labrador puppy

Daarna maken we de sprong naar 12 maanden, een jaar. De puppy zal op die leeftijd ongeveer blijven groeien tot 25 tot 31 kilogram. Wanneer hij dit heeft bereikt gaat het in een veel langzamer tempo. De hond blijft nog wel groeien, maar lang niet zo snel als in het begin. Een teefje bereikt haar volledige lichaamsgewicht op de leeftijd van 1,5 jaar. Dit is ook de leeftijd wanneer het teefje de volwassen fase ingaat.

Volwassen Labrador teefjes zullen tussen de 25 en 35 kilogram wegen. Het geeft echt niet wanneer je Labrador iets eronder of erboven zit. Al moet je wel oppassen met een Labrador die te zwaar wordt zoals je eerder hebt gelezen. Dit moet je ten alle tijde goed in de gaten houden.

De uitzondering op het gewicht is natuurlijk wanneer het Labrador teefje drachtig is. In deze periode eet het teefje veel meer en beweegt hij veel minder. Het is dus vanzelfsprekend dat het lichaamsgewicht zal toenemen. Hier bovenop komt natuurlijk nog het gewicht van de pups en het vruchtwater. Alles bij elkaar zal het lichaamsgewicht met ongeveer 50% van het oorspronkelijke gewicht verhogen.

Hoe weet je of je Labrador te dik is?

Dit kan je zowel voelen als zien. Bij een Labrador met een ideaal gewicht zijn de ribben gemakkelijk voelbaar en zit er een klein vetlaagje overheen. De taille is makkelijk te zien en de buik loopt op na de ribben. Dit kun je goed van boven bekijken.

Bij een Labrador met overgewicht kan je de ribben nog wel voelen, maar is er een opvallende vetlaag. Hierdoor is de taille nog maar net zichtbaar. In sommige gevallen is de taille zelfs nauwelijks of helemaal niet meer zichtbaar. De buik loopt bij overgewicht nog wel steeds iets omhoog achter de ribben.

Bij obesitas zijn de ribben van je Labrador niet meer te voelen vanwege een dikke vetlaag. Er is veel vet boven de basis van de staart en ook rond de wervelkolom. Ook zie je vet ontstaan op de nek en de poten. De buik loopt niet op achter de ribben, vaak lijkt de buik rond en groot.

Meer weten over de Labrador?

Labrador opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het gewicht van de Labrador. Ik kan me echter voorstellen dat je nat het lezen van dit artikel meer informatie wilt over dit leuke hondenras.

Daarom wil ik je graag adviseren om de website van Jan Jacobs eens te bekijken. Hier vind je veel informatie over het opvoeden, verzorgen en het karakter van Labradors.

Hier vind jij ongetwijfeld alle antwoorden op je vragen. In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe je op een makkelijke en positieve manier ervoor zorgt dat jouw Labrador een lieve, gehoorzame gezinshond wordt.

Klik hier voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *