Border Collie verzorging: Alles wat je moet weten voor een gezonde hond!

Border Collie pup

De verzorging van jouw Border Collie is erg belangrijk. Elk baasje wil dat zijn hond een gezond en gelukkig leven kan hebben, naast de opvoeding, is de verzorging daar een groot onderdeel van!

Wanneer jij je hond niet de juiste verzorging geeft, kan hij ongelukkig worden. Dit is niet fijn voor jou en ook niet voor je hond. In dit artikel lees je hoe je jouw Border Collie het beste kunt verzorgen en ervoor kan zorgen dat jouw hond gezond en gelukkig is!

Je leest informatie over de vacht van de hond en hoe je deze het beste kunt verzorgen, en welke borstels je daarvoor moet gebruiken. Verder lees je informatie over het verzorgen van het lichaam van de Border Collie en of je de hond kan wassen.

De vacht van een Border Collie

De Border Collie kan ruw of gladharig zijn. De ondervacht is vaak zacht en wollig van structuur en heeft een stugge bovenlaag. Eigenlijk hebben ze dus een dubbele vacht.

Een Border Collie heeft niet veel vacht verzorging nodig. Toch is het slim om je hond regelmatig te borstelen of te kammen om klitten te voorkomen. Haren van een Border Collie kunnen namelijk wel drie centimeter lang worden en het kan erg pijnlijk worden voor jouw hond wanneer hier klitten ontstaan.

Zoals elke andere hond, verharen Border Collies ook. Dit gebeurd meestal in bepaalde periodes. In het voorjaar laat de ondervacht los om zo een dunne zomervacht te creëren. In het najaar is het andersom en krijgen ze een stevige wintervacht.

Het lichaam verzorgen

De verzorging van jouw Border Collie bestaat uit meerdere facetten. De vacht is een belangrijk onderdeel, daar lees je zo nog meer over, maar het lichaam is ook belangrijk om te verzorgen. Met het lichaam bedoel in onder andere de ogen, het gebit, de oren en de nagels van je Border Collie.

Ogen

Het is goed om regelmatig de ogen van je hond schoon te maken. Een hond kan snel een oogontsteking oplopen, en dit kan je eigenlijk makkelijk voorkomen.

Na het slapen hebben de meeste honden slaap in de ogen. Dit soort dingen kunnen leiden tot oogontsteking. Als je dit bij jouw hond ziet, maak het dan meteen schoon en laat hem hier niet een hele tijd mee rond lopen.

Hiervoor kan je prima wattenschijfjes gebruiken. Maak deze nat en wrijf vanaf de kop over de oogleden naar beneden. Het kost niet veel tijd, maar is wel belangrijk. Zorg ervoor dat alle slaap is verwijderd.

Gebit

Het is erg belangrijk om het gebit van je hond te onderhouden. Gelukkig is daar iets voor gevonden. OxyFresh tandpasta is niet alleen effectief tegen slechte adem. Dit product kan ook worden aangebracht als helende en verzorgende gel bij ontstoken of bloedend tandvlees.

Waarom Oxyfresh en geen andere tandpasta voor mijn hond? Oxyfresh Pets werkt op basis van zink en oxygene. Andere fabrikanten klampen zich nog altijd vast aan verouderde formules met alcohol en andere bijtende chemicaliën, die als onprettig worden ervaren en vervelende bijwerkingen voor je hond hebben. Dit product is veilig, niet-giftig én heeft geen bijwerkingen.

Border Collie laat zijn tanden zien

Het is eenmaal een feit dat honden veel sneller kans hebben op ontstoken tandvlees dan mensen, simpelweg omdat ze niet in staat zijn alle plekjes van het gebit te reinigen. Zorg ervoor dat je dit goed behandeld, hiermee doe je jezelf maar ook vooral je hond een enorm plezier!

Oren

Eens per maand de oren controleren is van groot belang en hoort ook bij de verzorging van de Border Collie. Zijn de oren helemaal schoon en is er niks te zien? Dan hoef je niets te doen, en kijk je over een maand weer.

Soms is het zo dat je toch een bruine of gele afscheiding ziet in de oorschelp. Dit kan je zelf verwijderen met gebruik van de Oor Cleaner. Deze kan je ophalen bij je dierenarts. Gebruik hiervoor geen oor stokjes of wattenstaafjes. Hiermee wordt het vuil nog dieper de gehoorgang ingeduwd en dit kan tot nog grotere problemen leiden. Gebruik ook nooit harde of scherpe voorwerpen om in het oor van je hond te gaan!

Het kan zijn dat jouw dierenarts deze niet heeft, of hier een hoog bedrag voor vraagt. Dan is het verstandiger om zelf één aan te schaffen. De OxyFresh Pet Ear Cleaner is erg fijn om te gebruiken en:

 • Voorkomt en verhelpt oorinfecties zonder pijn of bijwerkingen
 • Verwijdert oorsmeer, oormijt en viezigheid snel en effectief
 • Prikt, bijt en brandt niet
 • Ontstekingsremmend, desinfecterend
 • Jeukstillend
 • Neutraliseert vieze geurtjes
 • Geeft verlichting bij pijn
 • Aanbevolen door dierenartsen
 • Werkt op basis van Oxygene

Werkt dit allemaal niet voor jouw Border Collie? Dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Het kan namelijk zo zijn dat jouw hond last heeft van oormijten. Oormijten veroorzaakt irritante jeuk waar je hond erg veel last van kan hebben. Je hond zal dan veel krabben aan zijn oren of veel met zijn hoofd schudden. Dit probleem zal opgelost worden door de dierenarts.

Nagels

Bij de meeste honden slijten de nagels vanzelf af. Maar dit is niet bij elke hond zo. Als een hond erg veel op een zachte bodem loopt, slijten de nagels niet genoeg en zal je ze moeten (laten) knippen.

Border Collie ligt met poot vooruit

Als je zelf de nagels gaat knippen, moet je erg voorzichtig en geduldig zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in het leven knipt en je hond pijn gaat doen, dan is hij er voor de rest van zijn leven bang voor. Gebruik nooit je eigen nagelkniptang, maar een speciale honden kniptang, de beste en meest voorkomende is een guillotine nageltang.

Een fijn voorbeeld is de Beeztees guillotine nageltang. Met deze tang kan je gemakkelijk de nagels van je hond knippen. Deze nageltang is geschikt voor alle hondenrassen. Voorzien van een plastic beschermkapje, zodat je de nageltang veilig kunt opbergen na gebruik.

Het is een feit dat Border Collies het niet fijn vinden als hun poten worden aangeraakt. Het is dan ook best te begrijpen dat jij het niet aandurft om de nagels te knippen van je hond. Gelukkig kan je altijd nog naar de dierenarts of naar een trimsalon in de buurt om dit te laten doen. Zij zijn er gespecialiseerd in en zullen dit netjes oplossen.

Hoe vaak moet ik mijn Border Collie borstelen?

Één keer per week borstelen is meer dan genoeg voor je hond. In de verharingsperiode is het verstandig om dit vaker te doen. Veel mensen willen hun hond ook elke dag kammen, zodat de vacht mooi blijft, maar dit is juist niet goed voor de vacht conditie. Let hier dus wel goed op en kam of borstel je Border Collie niet te vaak.

Let tijdens het kammen of borstelen vooral op de plekken waar het haar langer is. Deze plekken zitten bij de oren, oksels, achterpoten en de staart. Op deze plekken ontstaan gemakkelijker klitten. Als je dit constateert, zorg er dan voor dat je deze er meteen uitkamt.

Welke borstels zijn geschikt voor mijn hond?

Dit hangt heel erg af van de vacht van jouw Border Collie. Er zijn verschillende soorten kammen en borstels die goed zijn voor dit hondenras.

De Furminator
De Furminator
 • Furminator: Verminder met de Furminator het verharen van je hond tot wel 90%! De Furminator heeft gepatenteerde kammen die ontwikkeld zijn om diep onder de bovenvacht te komen en daar zachtjes de ondervacht en losse haren te verwijderen. Gebruikt een aanbevolen door professionele trimmers en dierenartsen.
 • De herderhark: Dit is een handige kam om Border Collies uit te wollen. Deze hark helpt om de loszittende vacht uit de wol te harken. De hark is uitgevoerd met een comfortabel rubberen handvat voor veel grip en prettig werken.
 • Nobby comfort Line. Dubbele borstel: Dit is een tweezijdige borstel, bestaande uit een stalen borstel en een borstel met nylon haren is aan te raden voor Border Collies. De stalen borstel masseert de huid en bevordert de bloedsomloop. De nylon borstel zorgt voor een nette, glanzende vacht. Het plastic handvat ligt veilig en comfortabel in de hand en zorgt ervoor dat je fijn kan poetsen.
 • Bamboe Anti Klit Hark: Dit is een dier en milieuvriendelijke borstel. Deze hark is gemaakt van bamboe en heeft een ergonomische vorm. De hark verwijdert hardnekkige matten en klitten zonder aan de vacht te trekken wat voor je hond pijnlijk kan zijn. Hij is verkrijgbaar in verschillende formaten.

Bovengenoemde kammen en borstels zijn gebaseerd op de verschillende soorten vacht van de Border Collie. Deze producten zijn uitgebreid getest en erg goed voor de Border Collie bevonden.

Een Border Collie wassen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je hond zichzelf hartstikke vies heeft gemaakt tijdens een wandeling. Of dat hij water rook en zo de sloot in sprong. Dan is het daarna wel nodig om de hond te wassen. Het is belangrijk om te onthouden dat je dit niet vaker dan twee keer per maand doet.

Gebruikt geen shampoo van jezelf voor het wassen van je hond. Hiervoor is het verstandig om hondenshampoo in huis te halen. Er is speciale Border Collie Shampoo van het merk Nobby. Deze shampoo is speciaal geschikt voor de Border Collie en prikt niet in de ogen. Door de toevoeging van Arganoli wordt de vacht verzorgd en uitgedroogde of beschadigde huid gehydrateerd. De olie zorgt er tevens voor dat broze haren worden versterkt, waardoor de vacht na het gebruik van deze shampoo weer prachtig glanst!

Na het wassen is het belangrijk dat je je hond goed laat opdrogen. Laat hem niet met een natte vacht naar buiten gaan. Dit is voor een mens niet goed, en dus voor een hond ook niet. Zorg ervoor dat de hond droog is voordat hij weer naar buiten gaat.

Ook hierbij geldt weer, leer je hond dit al vroeg aan. Zorg ervoor dat hij als puppy al gewend raakt aan het wassen zodat hij er later geen angst voor heeft. Dit geldt eigenlijk voor alles qua verzorging van de Border Collie.

Meer weten over de Border Collie?

Border Collie geheimen!

In dit artikel heb je alles gelezen over de verzorging van de Border Collie. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken en kan ik me voorstellen dat je nog wel met de nodige vragen zit over dit leuke hondenras.

Is dat het geval, of wil je simpelweg meer weten over de Border Collie, adviseer ik je om op de website van Henk Bakker te kijken. Henk heeft ruim 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Border Collies.

In zijn E-Book staat enorm veel informatie, en kom jij alles te weten wat je wilt weten. Dus wil jij een lang, gezond en gelukkig leven met jouw Border Collie? Ontdek dan snel alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven!

Klik hier voor meer informatie over de Border Collie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *