Verzorging van de Franse Bulldog: Deze tips helpen je daarbij!

Franse Bulldog kijkt uit het raam

Verzorging voor de Franse Bulldog is net als bij andere honden erg belangrijk. Echter heeft dit hondenras een korte vacht dus valt het mee hoeveel tijd het inneemt.

Het verzorgen van je hond hoort ook bij de opvoeding. Het is dus slim om hier ook meteen mee te beginnen als je hond nog pup is. Zo went hij aan alles wat bij verzorging komt kijken.

In dit artikel lees je informatie over het verzorgen van de Franse Bulldog. De meest gestelde vragen zijn beantwoord en je leest verschillende tips die jou verder helpen.

Vachtverzorging van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog heeft een korte vacht en heeft dus niet heel veel vachtverzorging nodig. Bij een hond zonder huidaandoening is één keer per week borstelen meer dan voldoende.

Voor het borstelen van de Franse Bulldog ben je een zachte, rubberen borstel nodig. Deze borstel is ontzettend handig om mee te werken en het is goed voor de vacht van je hond. Het is een borstel met een handgreep zodat je deze goed vast kunt houden.

In de rui kan het voorkomen dat je je hond vaker moet borstelen. Het is dus verstandig om je hond als pup al te laten wennen aan het borstelen. Dit zal later alleen maar van pas komen en dan zal je hond zelfs gaan genieten van de extra aandacht die hij krijgt tijdens het borstelen.

Hoe vaak moet een Franse Bulldog in bad?

Dit verschilt natuurlijk per hond. Een hond die tijdens een wandeling door plassen en modder rent, en gaat zwemmen in het meer vlakbij huis moet vaker gewassen worden als een hond die rustig naast je blijft lopen.

Franse Bulldog in het water

Als jouw hond vaak vies is, is het toch niet verstandig om hem telkens maar in bad te doen. Dit kan namelijk de mooie huid van de Franse Bulldog beschadigen en dit wil je absoluut voorkomen. Beperk dan het wassen tot om de 4 tot 6 weken. Een Franse Bulldog puppy kan pas vanaf 3 maanden in bad en worden gewassen.

Er zijn veel mensen die moeite hebben met het wassen van hun hond. Gelukkig zijn daar een aantal tips voor. De eerste is een afleidingmat voor in bad. Met deze likmat wordt het wassen veel gemakkelijker. Plaats een beetje van zijn favoriete voedsel op de pad, zoals pindakaas, roomkaas of jam. Terwijl je hond dit lekker aan het aflikken is kun jij hem in alle rust wassen. Deze likmat kun je overal hangen, wat voor jou het handigst is.

Daarnaast is het ook slim om een anti slip mat te hebben in de badkuip. Dit zorgt ervoor dat jouw hond niet wegglijdt tijdens het wassen en zich bezeert.

Huidaandoeningen bij de Franse Bulldog

Wat je misschien al wel weet als je dit leest is dat de Franse Bulldog een erg gevoelige huid heeft. Ze zijn over het algemeen meer gevoelig voor allergieën dan andere hondenrassen.

Als jouw hond last heeft van huidaandoeningen is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Zij weten namelijk precies wat ze er aan moeten doen en kunnen daarnaast ook nog allergieën onderscheiden van bijvoorbeeld mijt of andere aandoeningen.

Franse Bulldogs zijn zo geliefd onder de mensen door hun geplooide huid. Dit kun je vergelijken met de huid van Mopshonden. Deze speciale huid van de Franse Bulldog heeft echter wel de nodige verzorging nodig.

Je moet de plooien regelmatig nakijken en diepere plooien moeten verzorgd worden. Bij te weinig verzorging kunnen namelijk smetplekken en ontstekingen ontstaan. Het is dus voor de gezondheid van je hond erg belangrijk dat je dit serieus neemt en af en toe controleert.

Ademhalingsproblemen bij de Franse Bulldog

De Franse Bulldog staat bekend door zijn korte snuit. Dit ziet er natuurlijk hartstikke lief uit en maakt het hondje ook erg schattig. Helaas kan dit er ook juist voor zorgen dat je hond sneller ademhalingsproblemen heeft.

Als jouw hond hier last van heeft is het van belang om hitte te voorkomen. Hij kan namelijk door zijn korte snuit veel minder gemakkelijk afkoelen door te hijgen.

Hijgende Franse Bulldog

Wanneer jij altijd naar warme landen op vakantie gaat is het niet verstandig om een Franse Bulldog mee te nemen. Je doet je hond daar geen plezier mee en hij zal de gehele vakantie niet zichzelf zijn als het enorm warm is.

Ook bewegende activiteiten, zoals spelen of een lange wandeling kun je in de zomermaanden het beste in de ochtend doen of in de avond. Dit in verband met de gezondheid van je hond.

Voetzolen en nagels verzorgen

Het is belangrijk dat je de nagels regelmatig controleert. Het is een feit dat de nagels goed slijten als je hond vaak buiten loopt. Maar dit is niet altijd het geval. Als jouw hond vaak buiten op gras loopt en weinig op stenen, kan het zijn dat zijn nagels niet goed slijten.

Als jij ziet dat dit het geval is en de nagels steeds langer worden moet je zelf actie ondernemen. Als je het zelf wilt doen moet je dit met een speciale nageltang doen en er zeker van zijn dat je je hond niet in het leven knipt.

Als je je hier niet goed bij voelt, en het liever door iemand anders wilt laten doen is dit natuurlijk ook mogelijk. Dit kun je namelijk ook laten doen door de dierenarts of in een trimsalon.

De voetzolen van een Franse Bulldog kunnen erg droog worden. Dit komt voornamelijk door de warmte en hier heeft de hond erg veel pijn van. Als dit het geval is, zal je hond bijna niet meer van zijn plaats af komen, omdat lopen gewoon zo veel zeer doet. Daarom is het belangrijk om dit vaak te controleren of alles nog goed is met de voetzolen. Als je hond last heeft van droge voetzolen is het slim om naar de dierenarts te gaan. Zij zullen je daar verder helpen en ervoor zorgen dat jouw hond weer normaal kan lopen en rennen.

De juiste voeding

Is verzorging van de Franse Bulldog alleen het verzorgen van het uiterlijk? Nee natuurlijk is ook de rest erg belangrijk. Een juiste voeding bijvoorbeeld. Goede voeding van jongs af aan zorgt ervoor dat jouw hond later een gezonde hond wordt.

Wat mensen wel eens doen is dat ze het kopen van voer overbodig vinden. Zij laten dan de hond mee eten aan tafel. Dit is natuurlijk geen goed idee en is niet goed voor de hond. Bij veel honden die zo worden opgevoed zie je overgewicht, en dat wil je niet voor je hond.

Het is bekend dat speciale hondenvoeding van erkende merken altijd een stuk duurder zijn, maar deze voeding bevat wel alles wat je nodig bent om je hond lang en gezond te laten leven.

Meer informatie over de Franse Bulldog?

Franse Bulldog opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over de verzorging van de Franse Bulldog. Misschien zit je na het lezen van dit artikel nog steeds met de nodige vragen die niet beantwoord zijn.

Daarom wil ik je doorverwijzen naar de website van Piet de Wit. Deze expert heeft al ruim 35 jaar ervaring met Franse Bulldogs en weet alles over het trainen, opvoeden en verzorgen van dit hondenras!

Hij heeft ook een E-Book uitgebracht die jou helpt met het opvoeden van je Franse Bulldog en ervoor zorgt dat het een lieve, gezonde en gehoorzame hond wordt. Als jij interesse hebt in dit E-Book en deze koopt, krijg je er ook nog 5 gratis E-Books bij!

Ga meteen van start en leer nog meer over de Franse Bulldog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *