Hoe oud wordt een Labrador? Dat ligt aan verschillende factoren!

Zwarte labrador

Veel mensen vragen zich af hoe oud een Labrador kan worden. Het liefst hebben zij deze trouwe gezinshond voor altijd bij hun thuis. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en die komen veel met elkaar overeen.

In dit artikel gaan we dieper in op het ouder worden van de Labrador. Is het zo dat het gedrag van de Labrador verandert als hij ouder wordt? En kan jij de levensverwachting van de Labrador beïnvloeden?

Wat is de gemiddelde leeftijd van een Labrador?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de gemiddelde leeftijd van de Labrador. Uit de meeste van deze onderzoeken blijkt dat ze tussen de 12-14 jaar oud kunnen worden. Andere onderzoeken zeggen dat ze gemiddeld 11-13 jaar worden. Dit komt dus neer op een gemiddelde leeftijd van 12,5 jaar.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. De oudste Labrador ooit komt uit Engeland en is 29 jaar oud geworden in mensenjaren. Dat is 18 jaar ouder dan de gemiddelde leeftijd.

Er zijn ook enkele factoren die invloed hebben op de leeftijdsverwachting van de Labrador. Hierbij kun je denken aan de kleur van de hond en of het een reu of een teef is.

Er zijn een aantal verschillen in de gemiddelde leeftijd van de Labrador per kleur. Dit is bij 33.000 honden onderzocht. Hieruit is gebleken dat de zwarte en beige Labrador gemiddeld 12,1 jaar oud kan worden, en de bruine Labrador slechts 10,7 jaar.

Dit is een flink verschil van meer dan 10%, hoe is dat nou mogelijk op basis van kleur? Hier is geen vaste verklaring voor. Uit onderzoek blijkt wel dat bruine Labradors meer te kampen hebben met onder andere huidaandoeningen en oorontstekingen.

Hoe merk ik dat mijn Labrador oud wordt?

Vanaf 7 jaar wordt de Labrador als oud gezien. Veel hebben dan nog wel dezelfde energie, maar vanaf die leeftijd kunnen de honden wel gaan veranderen.

In de loop van de jaren wordt het uithoudingsvermogen van de hond minder en ook het energieniveau gaat dalen. De hond heeft meer rust nodig als voorheen. Wat je ook veel ziet bij Labradors is dat ze last krijgen van gewrichtspijn of stijfheid, dit komt het meest voor in de periode tussen de 7 en 10 jaar.

Qua uiterlijk zie je door de jaren heen ook verschil. Zo kan het zijn dat je Labrador last krijgt van een verslechterde huid. Dit houdt in dat het niet meer zo mooi en zacht is als vroeger. Het is namelijk zo dat de stofwisseling van de hond vertraagt, en hierdoor stopt zijn lichaam met het produceren van een mooie en glanzende vacht.

Oude labrador

Verder zal in deze periode ook het gebit van je hond veranderen. Het kan zijn dat dit snel achteruit gaat. Slechte adem, tanden en tandvlees kan erg vervelend zijn voor jou, maar toch ook zeker voor je hond. Hij kan zich hierdoor erg ongelukkig kunnen voelen. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen met het alles in één pakket van OxyFresh. Met deze set kun je gemakkelijk het gebit van jouw Labrador verzorgen. Het pakket bevat mondwater, tandpasta en een tandenborstel voor jouw hond.

Aan al de bovengenoemde tekenen herken je dat jouw hond ouder wordt. Hier komt nog één bij, namelijk artritis. Artritis is een ontsteking van de gewrichten die honden veel pijn bezorgen. Mocht je dit constateren bij je hond, zou ik even langs de dierenarts gaan voor een volledige controle.

Ouderdom

Net als bij de tekenen van een Labrador die ouder wordt, zijn er ook tekenen van ouderdom te herkennen bij de honden. Dit komt meestal voor bij honden die 10 jaar of ouder zijn. Het kan ook zo zijn dat het eerder of later bij jouw hond voorkomt. De ene labrador wordt namelijk gezond oud en de ander heeft op jonge leeftijd al veel gezondheidsproblemen gehad. Dit verschilt natuurlijk.

Hoe ouder jouw Labrador wordt, hoe minder goed hij kan horen. Hierdoor duurt het vaak wat langer voordat hij jou begrijpt, of überhaupt verstaat. Het lijkt soms zo dat hij niet naar je luistert of op je reageert, maar daar kan hij niks aan doen. Wordt ook niet boos op je hond als hij niet luistert of reageert, het is namelijk niet zijn schuld dat hij oud wordt en meer tijd nodig heeft om jou te begrijpen.

Wat verder veel voorkomt bij oudere honden zijn oog en geheugenproblemen en verminderde mobiliteit. De hond heeft ook meer rust nodig en zal dus vaker en langer slapen dan je gewend bent.

Verandert het gedrag van mijn hond als hij ouder wordt?

Het antwoord hierop is ja, het kan voorkomen dat het gedrag van de Labrador gaat veranderen. Dit ligt er aan in welk mate hij last heeft van het ouder worden. Ondanks dat zijn gedrag kan veranderen, blijft het nog steeds een fijne gezinshond.

gouden labrador

Heeft hij bijvoorbeeld moeite met zijn gehoor, dan kan de Labrador angstig worden. De hond schrikt dan heel vaak, omdat hij niet goed met hoort. Let hier als gezin ook op, en laat je hond niet onnodig schrikken.

Ook kan de Labrador minder geduldig zijn als voorheen. Dit kan komen door het angstniveau. De hond kan ook last hebben van verwarring en desoriëntatie. Zelfs in een vertrouwde omgeving zoals thuis.

Kan ik de levensverwachting van mijn Labrador beïnvloeden?

Dat kan je zeker. Als eerst is het slim om jouw puppy te halen bij goede hondenouders. Zorg ervoor dat je hier goed onderzoek naar doet. Goede hondenouders hebben geen genetische ziekten of aandoeningen.

Zorg ervoor dat je jouw Labrador opvoed met een goed dieet en een gezonde levensstijl. Puppy’s, jonge honden en volwassen honden hebben verschillende voedingsbehoeften. Het is belangrijk dat je de hond de juiste voeding heeft in elke leeftijdsfase.

Geef jouw Labrador zo weinig mogelijk menselijk eten. Ze staan er om bekend om gevoelig te zijn voor overgewicht, en dit helpt niet om de maximale levensverwachting te bereiken. Overgewicht is heel vervelend bij Labradors, hierdoor kunnen ze namelijk ook diabetes, schildklierproblemen of ouderdomsziekten krijgen.

Wil je meer weten over de Labrador?

Labrador geheimen

In dit artikel heb ik je meegenomen door verschillende fases van de Labrador. Het kan zijn, dat je nog met vragen zit over andere zaken rondom de Labrador, die ik niet behandeld heb.

Ik zou je daarom willen adviseren om de website van Jan Jacobs te bekijken. Hier vind je alle antwoorden op jouw vragen over de Labrador.

In het nieuwe E-Book van Jan Jacobs genaamd ‘’Het complete handboek voor de Labrador’’ wordt je geleerd hoe jij van jouw Labrador een lieve, gehoorzame gezinshond kan maken!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Labrador.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *