Is jouw Jack Russel aan het verharen? Dit kun je er tegen doen!

Jack Russel puppy

Het is logisch dat je Jack Russel gaat verharen. Dit doet namelijk elke hond. Het verschilt natuurlijk wel per ras hoe extreem en hoe vaak.

Een Jack Russel is normaal gesproken twee keer in het jaar in de rui. Deze honden zijn ook hevig in de rui, en soms ook het hele jaar door.

In dit artikel lees je hier alles over en lees je ook nog verschillende tips over hoe je het verharen van jouw Jack Russel kunt verminderen.

Goede vachtverzorging is belangrijk

Wat je vooraf goed moet weten is dat Jack Russels honden zijn waarbij het hele jaar door haren kunnen uitvallen. Dit kan best vervelend zijn, en daarom zoek je een manier om het te minimaliseren. Dit kan zeker, maar hierbij is een goede vachtverzorging van belang.

Later lees je tips over hoe je het kan minimaliseren. Zoals eigenlijk elke hond is een goede vachtverzorging van groot belang. Bij een Jack Russel is dit extra het geval. Dit zijn namelijk honden die houden van buiten spelen en zich ook best vies kunnen maken. Ze rennen namelijk overal doorheen, van plassen tot aan struiken.

Goede vachtverzorging is dus erg belangrijk voor dit hondenras, want hierdoor wordt het overtollig verharen terug gedrongen.

Het verharen van de Jack Russel verminderen

Waarschijnlijk had je voordat je jouw Jack Russel nam niet verwacht dat deze honden zo erg zouden verharen. Maar nu zit het hele huis onder de witte haren en kun je bijna geen donkere kleding meer dragen zonder dat die er ook onder komen te zitten.

Dit verschilt echter wel per type vacht. Er zijn namelijk drie verschillende soorten vacht voor de Jack Russel. Dit zijn de gladde, ruwe en gebroken vacht.

De gladde vacht is de vacht die het meest verhaart. Bij Jack Russels met gladde vacht is het vaak zo erg dat alles eronder komt te zitten. Gelukkig zijn er wel een aantal tips om dit te verminderen. Veel mensen hopen het verharen te voorkomen, maar dit gaat je helaas niet lukken.

De eerste tip die veel mensen misschien niet weten is dat het helpt om je Jack Russel regelmatig in bad te doen. Natuurlijk niet dagelijks, want dan droogt de huid van de hond uit, maar het wordt wel aangeraden om hem één keer in de twee of drie maanden in bad te doen.

Jack Russel in bad

Er is wel een uitzondering. Als jouw hond ervan houdt om zichzelf vies te maken en elke keer na een lange wandeling met een vieze vacht thuis komt is het slim om hem iets vaker in bad te doen dan om de twee of drie maanden.

Waarom helpt een bad voor mijn Jack Russel nou eigenlijk?

Maar nu vraag je je waarschijnlijk af waarom het helpt voor het verminderen van het verharen van de Jack Russel. Het is namelijk zo dat wanneer jij je hond in bad doet je helpt bij het afbreken van vet en vuil waardoor je makkelijker door de vacht kunt komen. Wanneer je de hond droogt met een handdoek en begint te kammen komen de losse haren veel gemakkelijker mee.

Na het bad is het dus verstandig om je Jack Russel droog te maken met een handdoek. Gebruik absoluut geen föhn bij kortharige honden. Hiermee loop je namelijk het risico dat je onbedoeld je hond kunt verbranden en hem daarmee pijn doet. Dit wil je voorkomen.

Kammen of borstelen is dus erg goed om te doen. Maar gebruik niet zomaar een borstel die je al thuis had liggen. Het is slim om hier even goed onderzoek naar te doen en de goede borstels in huis te halen voor jouw hond.

De laatste handige tip is om jouw Jack Russel die constant aan het verharen is dagelijks even te borstelen. Het lijkt misschien overdreven om dit elke dag te moeten doen, maar op den duur ga je echt verschil gaan zien en het is nou eenmaal nodig als je het verharen wilt minimaliseren bij jouw hond.

Je Jack Russel borstelen

Zoals hierboven al gelezen is borstelen enorm belangrijk om het verharen te verminderen bij Jack Russels.

Zoals al gezegd, moet je niet zomaar een borstel gebruiken. Het is handig om een rubberen en een stekelige borstel te hebben. Borstelen met veel loskomend haar doe je namelijk niet in één keer maar in drie etappes.

Jack Russel slapen

In de eerste fase verwijder je het dode haar en het grove vuil. Dit doe je met de rubberen borstel. Wat je goed moet onthouden is dat je er geen vaste haren moet uittrekken en ook niet moet rukken aan het haar wanneer de borstel vastloopt. Dit is niet fijn voor je hond en kan ook zeer doen. Als je dit wel doet kan je Jack Russel bang worden voor de borstel en dat wil je niet hebben.

Hierna gebruik je de stekelige borstel. Met deze borstel trek je het fijne vuil en de fijne haren eruit. Ook hierbij geldt weer dat je niet zomaar vastzittende haren moet meetrekken.

Uiteindelijk, wanneer je je hond hebt geborsteld met die verschillende borstels gebruik je de chamois. Deze poetst de vacht van de hond en zorgt ervoor dat hij weer gaat glanzen.

Overal haren in huis? Probeer dit eens

Sommige mensen vinden het niet meer erg dat hun Jack Russel haren achterlaat, anderen vinden dit wel een probleem.

Eerder heb je gelezen dat dagelijks borstelen een zeer goed idee is. Wel is het verstandig om dit buiten te doen. Vooral als je het vervelend vind dat je huis onder de witte haren zit.

Wat je ook kunt proberen, en wat vaak goed werkt is om je hond eens goed te laten trimmen bij een trimsalon. Hierbij worden namelijk loszittende haren geplukt en dat bespaard je binnenshuis heel veel haren.

Je kan het trimmen ook zelf proberen. Het is niet altijd nodig om naar een trimsalon te gaan. Maar dan moet je wel weten wat je doet en hoe je het moet doen voordat je zomaar aan hondenharen gaat zitten.

Verstoorde ruiperiode

Normaal gesproken is de ruiperiode één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Dit is ook het meest logische.

Maar nu vraag je je af wanneer dan de verstoorde ruiperiode is, en waar dat door komt. Een verstoorde ruiperiode komt door het licht, temperatuur en weersomstandigheden. Het klinkt best raar, maar het is echt zo.

Tussen de zomer en de winter komt de hond minder vaak buiten dankzij de temperatuur en de weersomstandigheden. Hierdoor verliezen honden door het hele jaar haren. Het lichaam van de hond, in dit geval de Jack Russel hoeft zich dus niet meer klaar te maken voor de zomer of voor de winter. Dit wordt ook wel verstoorde ruiperiode genoemd. Meer informatie over de Jack Russel?

Meer weten over de Jack Russel?

Jack Russel opvoed geheimen

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over het verharen van de Jack Russel. Naast het verharen zijn er nog heel veel andere zaken die je moet weten rondom de Jack Russel.

Ik zou je daarom willen adviseren om eens een kijkje te nemen op de website van Jan Kremer. Op deze website vind je ontzettend veel informatie die jou helpen met het opvoeden van je Jack Russel.

In zijn E-Book leert Jan Kremer jou hoe je op een positieve manier jouw Jack Russel kunt opvoeden en kan zorgen dat het een lieve, gehoorzame en gezonde hond wordt.

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *