Labradoodle alleen thuis laten? Dit moet je eerst trainen!
Jij wilt je Labradoodle alleen thuis laten maar is dat wel mogelijk? En hoe lang kan een Labradoodle alleen thuis zijn?
Het is belangrijk om te snappen dat een Labradoodle het niet fijn vind. Het is dus van groot belang om je Labradoodle alleen thuis te laten als het echt niet anders kan.
In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp. Je leest waar Labradoodles last van kunnen hebben als ze alleen zijn, hoe lang een Labradoodle alleen kan zijn en hoe je je hond hierin kunt trainen.
Stress bij een Labradoodle
Geen één Labradoodle is het gewend om alleen te zijn. Dit hondenras leeft vaak in roedels. Ze zijn er dus niet voor gemaakt om uren alleen door te brengen in huis maar houden juist heel veel van gezelschap om zich heen en vinden het fijn om aandacht van mensen te krijgen.
Als je ze wel een lange tijd alleen laat, kunnen Labradoodles last krijgen van stress. Dit kan ook nog eens verergerd worden door het stofje Corisolpiek. Dit stofje kunnen mensen net zo makkelijk aanmaken als honden.
Stress bij je hond helemaal voorkomen is lastig. Maar je kunt het wel zeker verminderen. Dit kun je ook proberen bij je Labradoodle die in de stress schiet wanneer iedereen weggaat en hij alleen achter blijft.
Om stress te verminderen moet je in kleine stapjes werken. Ga niet meteen een hele werkdag weg, maar bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld met even snel een boodschap halen, blijf ongeveer een halfuurtje weg. Als dit goed gaat kun je het telkens uitbouwen.
Het is natuurlijk lastig te zeggen of het goed gaat. Misschien heeft je Labradoodle wel het hele halfuur geblaft en werd de hele buurt er gek van. Om dit te controleren is het slim om een kleine camera te kopen en die neer te zetten op de plek waar jouw Labradoodle verblijft als hij alleen thuis is. Zo kun je zijn gedrag in de gaten houden.
Verlatingsangst bij een Labradoodle
Naast de nodige stress, kunnen ook alle honden last hebben van verlatingsangst, dus ook Labradoodles. Als jij namelijk een puppy in huis neemt, wordt deze pup weggehaald bij zijn moeder. Dit is voor iedere puppy een lastig moment, en elke puppy reageert hier anders op.
Door het weghalen bij de moeder kan de Labradoodle pup verlatingsangst krijgen. En dit wordt erger als je hem alleen thuis laat. Hij gaat zich namelijk nog eenzamer voelen en denken aan de tijden dat hij veel mensen en dieren om zich heen had.
Het is heel belangrijk om dit te voorkomen bij je hond. Het kan namelijk ook voorkomen dat je Labradoodle hierdoor gedragsproblemen gaat krijgen. Hoe erg deze gedragsproblemen zijn, en hoe vaak dat voorkomt verschilt te veel per hond om daar antwoord op te geven.
Hoe lang kan een Labradoodle alleen thuis zijn?
Wat ook heel erg per hond verschilt is hoe lang de Labradoodle alleen thuis kan zijn. Dit ligt natuurlijk aan meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de training en opvoeding. De ene hond kan goed alleen zijn en zal zich vanaf het begin goed gedragen, en de andere zal gedragsproblemen vertonen en veel blaffen.
Een andere factor is de leeftijd. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen een volwassen Labradoodle en een puppy. Een puppy is nog niets gewend en moet nog heel veel leren. Een volwassen Labradoodle is vaak al getraind en bekend met het alleen thuis blijven.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
Het is voor iedereen die een hond neemt van groot belang om van tevoren te kijken of ze er wel de tijd voor hebben. Het is niet goed om een hond te kopen om hem vervolgens elke dag in de bench te stoppen of alleen te laten. Hier doe je ze totaal geen plezier mee.
Heb jij bijvoorbeeld een baan waarbij je 8 uur per dag weg bent en heb je niemand die op jouw hond kan passen? Denk dan nogmaals heel goed na of je wel geschikt bent om een Labradoodle of een andere hond in huis te nemen.
Het is vanzelfsprekend dat het niet leuk is voor je hond als hij telkens alleen is als jij naar werk gaat. Een Labradoodle voor een korte periode alleen thuis laten is over het algemeen geen probleem, mits de training goed is geweest. Met een korte periode wordt een avondje sporten bedoeld, of een tandarts afspraak.
Labradoodle trainen om alleen thuis te zijn
Als jij jouw Labradoodle wilt trainen om alleen thuis te zijn, is het slim om hier vroeg mee te beginnen. Vroeg of laat komt namelijk het moment dat je Labradoodle voor het eerst alleen thuis blijft en daar moet jij op voorbereid zijn.
Om je hond dit aan te leren kost veel tijd en energie. Het is niet zo dat hij binnen een week alles weet en helemaal gewend is aan het alleen thuis zijn.
Als jij jouw hond alleen thuis laat, is het verstandig om hem in de bench te doen. Maar ook hieraan moet je Labradoodle eerst wennen. De bench moet zijn eigen plekje worden, voordat je hem er alleen in achter laat. Dit kun je doen door middel van speeltjes, snoepjes of kauwbotten in zijn bench te leggen.
Als je hond eraan gewend is, en zijn bench ziet als een veilige plaats, kun je beginnen met het trainen. Als het goed gaat, kun je telkens iets langer wegblijven. Maar alleen als het goed gaat. Gaat het niet goed? Dan doe je weer een stapje terug. Het is belangrijk dat jij als baas consequent blijft en dat je weet dat het tijd en energie gaat kosten. Onderschat het vooral niet.
Meer informatie over de Labradoodle?
In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het alleen thuis laten van je Labradoodle en alles wat daar bij komt kijken. Het kan zijn dat niet al jouw vragen zijn beantwoord in dit artikel.
Daarom zou ik je door willen verwijzen naar de website van Labradoodle expert Piet de Jong. Deze man heeft ruim 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Labradoodles en zorgt ervoor dat jouw hond het maximale uit zijn levensverwachting kan halen.
Hij heeft ook een E-Book die je helpt om je Labradoodle met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.