Handige tips om het blaffen van jouw Labradoodle af te leren!

Beige Labradoodle puppy

Als jouw Labradoodle veel aan het blaffen is, moet je achterhalen waarom je hond dat doet. Dit kan verschillende redenen hebben. Je hond kan bang zijn, blij zijn of hij wil jou ergens voor waarschuwen. Om dit te achterhalen is een belangrijke stap voordat je begint met het afleren van het blaffen.

Mensen gebruiken vaak de gezegde ‘’blaffende honden bijten niet’’ en dat klopt meestal ook wel, maar alsnog is het heel irritant voor jou, en ook voor de omgeving als jouw hond constant blaft.

In dit artikel lees je waarom een hond blaft en hoeveel blaffen normaal is voor een Labradoodle. Ook lees je 7 tips die jou helpen bij het afleren van onnodig blaffen.

Waarom blaft een hond?

Dit is voor elke hond anders. Ook zijn er verschillende redenen voor dat jouw Labradoodle blaft. Hij communiceert door middel van lichaamstaal en geluid. Blaffen is voor jouw hond een mogelijkhijd om te communiceren met jou. Hier maakt hij dus gebruik van als hij denkt dat het nodig is.

Overmatig blaffen kan echter een probleem vormen. Als jouw Labradoodle te veel blaft, kan dit irritant zijn voor jou als eigenaar, voor de omgeving en ook voor de hond zelf.

Er zijn meerdere oorzaken waarom jouw hond onnodig veel blaft. De meest voorkomende oorzaken zijn verveling, frustratie, angst en onzekerheid.

Wanneer jouw hond veel blaft naar andere honden tijdens het wandelen, of blaft naar voetgangers of fietsers, blaft jouw hond uit onzekerheid. Op dit moment moet jij als baasje uitstralen dat er niks aan de hand zijn. Honden blaffen namelijk uit onzekerheid omdat zij denken dat hun baasje hulp nodig heeft.

Verder hebben Labradoodles, en eigenlijk alle hondenrassen er een handje van om te blaffen uit verveling of frustratie. Wat valt er eigenlijk onder verveling?

Labradoodle wilt spelen

Je hond heeft energie te veel en speelt te weinig, hij heeft simpelweg te weinig beweging waardoor hij zich gaat vervelen. Hij wil jouw aandacht en dat jij tijd met hem doorbrengt. Door te gaan blaffen, hoopt hij jouw aandacht te trekken. Het kan ook zo zijn dat je Labradoodle gaat blaffen als hij wilt eten.

Wat ook nog een reden kan zijn dat jouw hond veel blaft, is dat hij pijn heeft. Je hond kan last hebben van een ziekte en chronische pijn hebben. Dit wil hij jou laten weten. Voordat je het onnodige blaffen wil afleren, moet je eerst zeker weten dat dit niet het geval is. Je kunt met je hond naar de dierenarts gaan om uit te sluiten dat een ziekte niet de oorzaak is van zijn blafgedrag.

Hoeveel blaffen is normaal?

Net als de reden waarom jouw hond blaft, verschilt het ook per hond hoeveel blaffen normaal is. Sommige honden blaffen namelijk nooit, en sommige blaffen al bij het kleinste geluid.

Als jouw hond stopt als jij zegt dat hij moet stoppen met blaffen is er eigenlijk niks aan de hand. Dan mag hij zoveel blaffen als hij wilt. Zolang hij maar stopt als jij het zegt.

Maar als het zo is dat je hond bij elke voetganger blijft blaffen is het niet meer normaal en moet je er iets aan gaan doen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je zo in de verschillende tips.

Tip 1: Blaffen van je Labradoodle afleren in huis

Is jouw Labradoodle veel aan het blaffen in huis? Dan kun je hem dit ook thuis afleren. Bij goed gedrag, is het belangrijk dat jij je hond blijft belonen, zo gaat hij merken wat goed en fout is.

Een goed voorbeeld is dat je jouw Labradoodle alleen laat in de woonkamer en jij zelf naar een andere kamer gaat. Kijk of je hond begint te blaffen, als hij dit niet doet beloon je hem. Als jij wel blaft, moet je op deze manier doorgaan totdat jouw hond doorheeft dat het niet nodig is om te blaffen.

Tip 2: Blaffen afleren met een clicker

Het kan zeker werken om het blaffen af te leren met een clicker. Het doel van deze clicker is om je hond nieuw gedrag aan te leren. Als jij klikt op het moment dat je hond goed gedrag vertoont, gaat hij dat herkennen.

Op deze manier heeft hij sneller door dat hij iets goeds heeft gedaan. Als je hem ook nog elke keer na het klikken beloont, zal hij het nog sneller herkennen.

Tip 3: Blaffen afleren tijdens het wandelen

Niets is zo vervelend als een hond die tijdens het uitlaten veel aan het blaffen is. Een tip aan jou is om rustig te blijven en jouw hond zekerheid te geven. Komt er iemand met een andere hond jullie tegemoet lopen? Reageer daar dan niet op en doe alsof er niets aan de hand is. Op deze manier laat jij je hond zien dat blaffen helemaal niet nodig is.

Voor honden die buiten veel blaffen, is het verstandig om ze aan de riem te houden. Hiermee kan je ze corrigeren als het nodig is. Ook kan jij dan het tempo en de richting bepalen, zodat je Labradoodle weet wie de baas is.

Tip 4: Blaffen afleren bij de deurbel

Begint jouw Labradoodle heftig te blaffen als er wordt aangebeld? Dan moet je hier snel iets aan doen. Het is namelijk erg vervelend voor jou en ook voor degene die aanbelt. Mensen kunnen hier enorm van schrikken en kinderen kunnen in paniek raken.

Deurbel met bordje voor aandacht

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om blaffen bij de deurbel te stoppen. Het is belangrijk dat jij kalm en zelfverzekerd blijft als dit voorkomt. Ga voor je hond staan en wacht tot hij weer kalm is zonder iets te zeggen.

Als dit het geval is, draai je je vervolgens om en loop je weg. Je hond begrijpt dan dat je wilde dat hij stopte met blaffen. Ga niet tegen je hond schreeuwen als hij blaft, eigenlijk doe je dan hetzelfde.

Een andere manier is om je hond naar een vaste plek te laten gaan en hem te laten zitten. Beloon hem meteen als hij dit doet. Begint hij te blaffen? Negeer hem dan en geef hem pas aandacht als hij weer stil is. Als je het positieve gedrag beloont, en het ongewenste gedrag negeert beïnvloed je het gedrag.

Tip 5: Blaffen afleren tegen andere honden

Blaft jouw Labradoodle vaak buiten tegen andere honden? Dan komt dit waarschijnlijk door angst. Of ze weten simpelweg niet hoe ze ermee om moeten gaan. Het kan zijn dat je hond een slechte socialisering heeft gehad toen hij een pup was.

Honden blaffen ook wel eens naar andere honden puur omdat ze een hond weg willen jagen. Dit zal niet elke keer gebeuren als er een hond passeert.

Dit probleem, dat je hond blaft naar andere honden is eigenlijk heel simpel op te lossen. Probeer je hond af te leiden. Zorg ervoor dat jij je hond afleidt met een koekje, of een speeltje voordat je hond de andere hond ziet.

Elke keer als je hond niet blaft als er een andere hond langskomt, beloon je hem weer. Je zult zien dat hij steeds minder aandacht heeft voor andere honden en ook steeds minder ernaar blaft.

Tip 6: Blaffen van je Labradoodle afleren in de bench

In de bench voelt je Labradoodle zich meestal veilig. Dit is zijn plekje waar hij heengaat voor zijn rust. Wanneer hij hier zijn rust niet kan vinden, en veel blaft moet je actie ondernemen.

Een handige tip is om de bench te bedekken. Zo haal je meerdere prikkels weg voor je hond en zal hij zich meteen fijner voelen. Dit werkt vooral bij puppy’s omdat zij zo snel afgeleid zijn.

zwarte labradoodle puppy

Wat daarnaast nog kan helpen is om de bench op een andere plek in huis neer te zetten. Dit is een kleine verandering, maar kan voor jouw hond een groot verschil maken. Je gaat snel genoeg merken of hij nu minder blaft.

Er kan nog een reden zijn dat jouw Labradoodle blaft wanneer hij in de bench zit. En dat is dat hij zich er te oud voor voelt. Vanaf 7 maanden komt het soms voor dat ze helemaal niet meer in de bench willen. Dit verschilt per hond. Sommige honden kunnen hun hele leven gebruik maken van de bench.

Tip 7: Alles op een rijtje over het blaffen van jouw Labradoodle

Voor jou als eigenaar van een Labradoodle is het slim om alles op een rijtje te zetten. Als jij het onnodige blaffen wil afleren van jouw hond moet je starten bij de oorzaak. Wat de oorzaak precies is, moet je proberen te achterhalen.

Als je dit eenmaal hebt gedaan kun je van start gaan met het afleren. Tijdens dit proces is het belangrijk om jouw hond te belonen bij goed gedrag. Verder moet je je hond negeren bij ongewenst blafgedrag. Geef hem dan pas aandacht als hij stil is. Hoe moeilijk het soms ook is, je moet niet toegeven. Dit zorgt ervoor dat je hond alleen maar meer blaft.

Laat merken dat je je hond wilt helpen. Hij heeft er niks aan als je alleen maar schreeuwt dat hij stil moet zijn. Geef hem zekerheid met jouw energie en houding. Hiermee laat je zien dat hij niet bang hoeft te zijn en jou niet hoeft te beschermen met geblaf.

Mocht je er nou moeite mee hebben om dit zelf af te leren, is het verstandig een professional in te schakelen. Dit kan helemaal geen kwaad, en doen veel mensen. Deze professional kan je helpen meer zekerheid te krijgen en het juiste gedrag te vertonen in het bijzijn van je Labradoodle.

Meer weten over de Labradoodle?

Labradoodle geheimen onthuld

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over het blaffen van de Labradoodle. Eigenlijk geldt dit artikel voor elk hondenras. Ik kan me voorstellen dat wanneer jij dit gelezen hebt, meer wilt weten over dit vriendelijke hondenras.

Als dit het geval is, wil ik je verder helpen en verwijzen naar de website van Piet de Jong. Hij heeft ruim 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en het verzorgen van Labradoodles. Deze expert kan jou als geen ander helpen en al jouw vragen beantwoorden.

In het E-Book helpt hij je om met positieve methodes jouw Labradoodle op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Klik hier voor meer informatie over de Labradoodle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *