Je Labrador uitlaten? Hier moet je absoluut op letten!

Witte Labrador

Het uitlaten van je Labrador is iets wat je hond fijn vind. Labradors zijn namelijk energieke honden en moeten deze energie ook ergens kwijt. Ook zijn ze gek op de buitenlucht.

Je ziet dit hondenras veel in Nederland. Dit heeft grotendeels ook te maken met het lieve karakter. Waar je wel op moet letten bij Labradors, is voldoende beweging.

In dit artikel lees je alles over het uitlaten van een Labrador. Je leest hoe vaak ze naar buiten moeten, wanneer op de dag en hoe lang ze kunnen wandelen. Tot slot nog een aantal punten waar jij als baas op moet letten tijdens het uitlaten.

Hoe vaak per dag moet je jouw Labrador uitlaten?

Dit is moeilijk te zeggen omdat het aan meerdere factoren ligt. Bijvoorbeeld aan de leeftijd en de lichaamsbouw. De lichaamsbouw is erg belangrijk omdat het skelet van een Labrador voornamelijk bestaat uit kraakbeen.

In de eerste fase van het leven van een Labrador is dit kraakbeen erg gevoelig en kan het snel slijten. Dit moet je proberen te voorkomen. Als dit al wel op deze vroege leeftijd gaat slijten, houdt je hond daar de rest van zijn leven last van.

Het is dus van belang dat je oppast met het uitlaten. Oppassen met uitlaten betekend niet dat je je puppy minder moet uitlaten, maar minder lang lopen per keer. Het blijft namelijk een puppy en dit moet ook gewoon zindelijk worden. Dat betekend dat je in de beginperiode vaak naar buiten moet.

Een volwassen Labrador voldoet aan 4 wandelingen per dag. Tijdens deze wandelingen kan hij al zijn energie kwijt, genieten van de buitenlucht en spelen met andere honden die jullie tegenkomen. Een Labrador wordt van al deze dingen enorm blij.

Het kan natuurlijk zo zijn dat het jou en je gezin niet lukt om de hond 4 keer uit te laten op een dag. Dan is het wel slim om dit te compenseren. Lukt het doordeweeks alleen maar 3 keer? Dan ga je in het weekend wat vaker met je Labrador lopen of je maakt extra lange wandelingen.

Hoe lang lopen per uitlaatbeurt is goed voor de hond?

Hier heeft men een handig gezegde voor gemaakt. Hou het aantal weken van de pup gelijk aan het aantal minuten dat je gaat wandelen. Dit betekend dus dat als je Labrador puppy op dit moment 5 weken oud is, dan kun je per uitlaatbeurt 5 minuten wandelen.

Als jouw puppy 8 weken is, kun je 8 minuten per uitlaatbeurt wandelen en ga zo maar door. Dit is het beste voor jouw jonge Labrador.

Bruine Labrador puppy

Op jonge leeftijd is het namelijk van groot belang dat je hond niet te lang wandelt. Zoals je eerder hebt gelezen komt dat door het vele kraakbeen dat het skelet van de Labrador bevat.

Als jouw Labrador eenmaal volwassen is, hoef je daar geen rekening meer mee te houden. Je kan nu zoveel en zover lopen als je wilt.

Hoe lang kan je met een Labrador wandelen?

Dat ligt eraan of jouw Labrador gezond is. Een gezonde Labrador is een hond met een goed gewicht en een goede conditie.

Belangrijk is om de afstand van de wandelingen langzaam op de bouwen. Zo krijgt je hond een goede conditie en kan hij wennen aan de lengte van de wandelingen.

Als het niet boven de 30 graden is en je Labrador bezit over een goede conditie en gezondheid kan hij net zover lopen als jou. Zelfs wandelingen van 15 tot 25 kilometer zou geen probleem moeten zijn.

Wat je net hebt gelezen is zeer belangrijk. Het opbouwen van afstand is cruciaal. Het is niet goed om meteen 15 kilometer te gaan lopen, terwijl je normaal gesproken altijd een klein rondje loopt. Verder is het goed om je hond in de gaten te houden tijdens lange wandelingen. Gaat hij kreupel lopen? Dan weet je dat er iets aan de hand is en is het goed om meteen de dierenarts te bellen voor advies.

Het is namelijk algemeen bekend dat Labrador helaas gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen. Kreupelheid is daar een teken van. Meestal kunnen röntgenfoto’s meer duidelijkheid geven als jouw hond hier last van heeft.

Verder weet je dat je moet stoppen met wandelen als je hond tekenen van moeheid vertoont. Dit herken je vrij snel aan je hond. Hij zou dan bijvoorbeeld chagrijnig of sloom achter je aan sjokken. Je hoort je Labrador dan ook snel ademen en extreem hijgen. Als dit zo is weet je dus dat de conditie nog niet op het level is waarop jij bent met de afstanden.

Wanneer op de dag moet je jouw Labrador uitlaten?

Dit mag elke hondeneigenaar natuurlijk zelf weten. Maar het is slim om met een Labrador een schema te volgen. Dit schema is eigenlijk heel voor de hand liggend. Na het ontbijt is de eerste keer dat je jouw volwassen Labrador even uitlaat. Daarna rond het middaguur, rond het avondeten en als laatste keer voor het slapen gaan.

Rennende Labrador

Het gaat ook voorkomen dat je hond een keer heel nodig moet plassen en dat het buiten dat schema is. Dat geeft niet, als je hond moet dan moet hij en dan moet jij je even aanpassen.

Hier moet je op letten tijdens het uitlaten.

Het belangrijkste tijdens het uitlaten van je Labrador is dat jij als baas zijnde volledige controle hebt. Labradors willen dit ook voelen. Zij verwachten dat jij je gedraagt als hun baas.

Als je hond tijdens het lopen iets doet wat je niet wilt of wat niet mag is het goed om even kort te corrigeren aan de riem. Ga niet schreeuwen of hem meteen straffen. Dit werkt bij deze honden averechts.

Waar je ook goed op moet letten is de ondergrond waar je hond loopt. Lange stukken door modder of door zand wordt afgeraden bij jonge Labradors. Dit is namelijk helemaal niet goed voor het kraakbeen waar je hiervoor al meer over hebt gelezen.

Hoe ouder je Labrador wordt, hoe langer hij kan wandelen. Labradors houden hiervan en zullen echt geen nee zeggen tegen een lange wandeling. Hierbij kan een hond namelijk perfect al zijn energie kwijt en met jou of met andere honden spelen.

Eigenlijk hoef je niet op heel veel dingen te letten als je een Labrador hebt die goed is opgevoed. Het is over het algemeen namelijk een zeer lieve hond met een goed karakter die er alles aan doet om zijn baas tevreden te houden.

Het moet dan ook geen probleem zijn om jouw Labrador los te laten als hij volwassen is. Doe dit dan alleen op veilige plekken en op plekken waar het mag. Soms is het namelijk verboden om je hond los te doen.

Meer informatie over de Labrador?

Labrador opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het uitlaten van de Labrador en alles wat daar bij komt kijken. Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit artikel meer informatie wilt over dit bijzondere hondenras.

Daarom wil ik je graag adviseren om de website van Jan Jacobs eens te bekijken. Hier vind je veel nieuwe informatie over het opvoeden, verzorgen en het karakter van Labradors.

Hier vind jij ongetwijfeld alle antwoorden op jouw vragen. In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe je op een makkelijke en positieve manier ervoor zorgt dat jouw Labrador een lieve, gehoorzame gezinshond wordt.

Klik hier voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *