Border Collie karakter: Is dit de perfecte hond voor jou?

Border Collie met tong uit zijn mond

Het karakter van de Border Collie kan soms lastig te begeleiden zijn. De hond heeft een sportieve, stabiele baas nodig die al de nodige ervaring met honden heeft.

De Border Collie staat bekend als een actieve, slimme en goed te trainen hond. Dit samen met zijn lengte maakt het ras zo populair in Nederland.

In dit artikel lees je meer informatie over de Border Collie zijn karakter en zo kun jij bepalen of deze lieve hond bij jou past.

De karaktereigenschappen van de Border Collie

De Border Collie beschikt over veel verschillende karaktereigenschappen. De hond staat ook wel bekend als schapen hond. Ze beschikken over enorm veel drijfinstinct en achtervolgingsdrift.

Mede hierdoor, en door hun hoge energielevel en uithoudingsvermogen worden deze honden gezien als de perfecte hond om schapen te drijven.

Verder zijn het honden met veel enthousiasme in hun doen en laten. Ze vinden het leuk om bezig te zijn of lange wandelingen te maken met hun baas. Veel Border Collies zijn ook enorm alert en intelligent. Hier lees je zo meteen meer over.

Border Collies kunnen erg gevoelig zijn. Let dus op hoe je met ze communiceert. Deze honden kunnen niet goed tegen hard stemgeluid, dit kan ze afschrikken. Border Collies zijn van zichzelf heel gehoorzaam, dus het is ook niet nodig om je stem te verheffen mits de opvoeding juist is.

Misschien wel de twee belangrijkste karaktereigenschappen van de Border Collie zijn dat ze vriendelijk en leergierig zijn. Vriendelijk is fijn voor elke baas, deze honden zorgen er voor dat ze jouw maatje worden met hun vriendelijke karakter.

Daarnaast zijn ze erg leergierig Ze houden van nieuwe uitdagingen en willen veel dingen leren. Hier halen ze energie uit en zorgt ervoor dat ze zich niet snel gaan vervelen.

Een hond met veel karakter eigenschappen is geen hele makkelijke hond. Je dient met zoveel dingen rekening te houden. Hierdoor is een consequente opvoeding van belang. Als baas zijnde moet je enige hondenkennis hebben voordat je een Border Collie toevoegt aan het gezin.

De voordelen van het karakter

Net heb je eigenlijk alle karaktereigenschappen van de Border Collie gelezen. Maar wat zijn nou eigenlijk de positieve en de negatieve eigenschappen? En kunnen positieve eigenschappen ook negatief zijn?

Er zijn een aantal eigenschappen van de Border Collie echt populair in Nederland. Veel mensen zijn gek op dit ras omdat ze zo intelligent zijn. Deze honden kun je veel leren in een korte periode.

Border Collie aan het trainen

Eigenlijk hoort gehoorzaam daar ook een beetje bij. Border Collies zijn sociaal en loyaal aan hun baas, en luisteren dus ook graag en doen wat er van ze wordt gevraagd.

Verder hebben Border Collies een groot werkvermogen, zijn ze erg gedreven en temperamentvol. Erg veel energie, waardoor jij je niet gaat vervelen en er altijd iets te beleven is in huis.

De nadelen van het karakter

Elke hond heeft zo zijn nadelen. Nadelen zijn niet altijd negatief, het zijn punten waar je extra op moet letten en extra aandacht aan moet besteden.

Zoals al eerder vermeld, kunnen Border Collies erg gevoelig zijn. De honden kunnen angstig gedrag vertonen als jij tegen ze schreeuwt of met je armen zwaait. Dit angstige gedrag gaat tot bibberen aan toe en kan ook echt een tijdje aanhouden. Let hier dus goed op, en zorg er voor dat dit jouw hond niet overkomt.

Een hond met een berg aan energie kan erg leuk zijn, maar het kan ook iets zijn waar je wat extra aandacht aan moet besteden. Border Collies beschikken zoals je nu wel weet over veel energie en moeten deze kwijt kunnen.

Wanneer ze dat niet kunnen, gaan ze zich vervelen. En als een hond zich verveelt, kunnen ze gedragsproblemen vertonen. Dit moet je ten alle tijden voorkomen. Het is dus belangrijk dat jij als baas genoeg tijd hebt om je hond te vermaken en ervoor te zorgen dat hij zijn energie kwijt kan.

Dat Border Collies drijfinstinct hebben is algemeen bekend. Dit kan echter ook een nadeel zijn. Behalve op schapen, hebben ze dit ook op andere mensen of andere dieren, dit zit nou eenmaal in hun bloed. Dit kun je goed onder controle krijgen als je hier al vanaf het begin genoeg aandacht aan besteed tijdens de socialisatie.

Is de Border Collie een slimme hond?

Zoals als eerder vermeld is de Border Collie een enorm intelligente hond. Het antwoord op deze vraag is dus ja. Dingen aanleren aan deze hond gaat enorm snel en is dus hartstikke leuk, echter zit er ook een keerzijde aan.

Soms is het ook wat minder leuk dat je hond zo slim is. Hij kan zichzelf namelijk ook dingen aanleren waar jij minder blij mee kunt zijn. Mocht je dit doorkrijgen, leer dit dan zo snel mogelijk af, anders blijven ze dit doen.

Denk bijvoorbeeld aan traplopen, het openen van deuren of het openen van kasten. De Border Collie is slim genoeg om dit zichzelf aan te leren, en als jij er niks van zegt of aan doet dan denkt hij dat het goed is.

Border Collie puppy

Bij het opvoeden van een Border Collie komt flink wat kijken. Je moet van te voren dus goed nagaan of jij kunt bieden wat de hond nodig heeft en of jij geschikt bent voor het karakter van de Border Collie.

Gezinshond

Van nature is de Border Collie geen perfecte gezinshond. Maar door zijn intelligentie kan hij dit wel zijn. De hond heeft de nodige sturing nodig en moet goed zijn energie kwijt kunnen.

Als hij dit niet kan, en hij zit thuis bij een gezin gaat hij zich vervelen en wordt hij enorm druk in huis.

Dit kan gevaarlijke en vervelende situaties veroorzaken. Hij kan achter de kinderen aangaan of rondjes door huis gaan rennen. Voor hem voelt dit puur als spelen, maar je kan je voorstellen dat kleine kinderen hier niet op zitten te wachten.

Meer informatie over de Border Collie?

Border Collie met een kat

In dit artikel heb je alles gelezen over het karakter van de Border Collie. Het is belangrijk om voordat je een hond in huis neemt, te weten wat je kunt verwachten. Natuurlijk komt er naast het karakter nog meer bij kijken. Ik kan me dus voorstellen dat je nog met de nodige vragen zit over dit speciale hondenras.

Daarom wil ik je adviseren om eens te kijken op de website van Henk Bakker. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en het verzorgen van Border Collies.

In zijn E-Book staat veel informatie die jij kan gebruiken. Wil jij een lang, gezond en gelukkig leven met jouw Border Collie? Ontdek dan snel alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven!

Klik hier om direct aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *