Border Collie en katten in hetzelfde huis? Is dat mogelijk?

Border Collie in het gras

Kan jouw Border Collie nog zichzelf zijn met katten in huis? De meest in ieder geval wel! Sommige andere hebben zulke sterke instincten waardoor ze onbetrouwbaar kunnen zijn in de buurt van katten.

Om ervoor te zorgen dat je Border Collie met alle andere huisdieren die je in huis neemt overweg kan, moeten de persoonlijkheid en het temperament bij elkaar passen, let hier dus goed op voordat je overgaat tot aankoop.

In dit artikel lees je informatie over de Border Collie met katten in de buurt en hoe jij als baas zijnde hier het beste mee om kunt gaan.

Een kat kopen als vriend voor je Border Collie

Het lijkt veel mensen geweldig. Een kat erbij kopen voor je Border Collie en dat ze dan beste vrienden worden! Dit is echter niet altijd het geval, hier moet je rekening mee houden.

Als jij een kat erbij koopt, moet je ervoor zorgen dat je kat in alle rust naar zijn nieuwe omgeving kan kijken en deze kan ontdekken. Op dit moment moet jouw Border Collie even niet in de buurt zijn, zodat de kat niet is afgeleid.

Als jij nog niet weet hoe je Border Collie gaat reageren, is het misschien wel slim om je hond een muilkorf om te doen. Er zijn namelijk genoeg Border Collies die niet aarzelen om een kat te bijten.

Border Collies beschouwen katten namelijk als jachtobject. Het kan soms zo ver gaan dat ze zover doorbijten dat de kat zelfs dood gaat. Dit moet je dus altijd in je achterhoofd houden en rekening mee houden.

Deze Ultra Muzzle muilkorf van Baskerville is ontworpen voor maximale veiligheid en ook voor comfort voor de hond. Het materiaal is sterk en duurzaam, en toch buigzaam en zacht. De veiligheidsband zorgt er voor dat de muilkorf niet van zijn plaats gaat en beschikt over 2 extra punten voor veilige bevestiging. De muilkorf kan aan de normale halsband gekoppeld worden door de lus aan de onderkant van de muilkorf. Door het speciale ontwerp is het mogelijk om de hond nog steeds snacks te blijven geven als hij het goed doet. Te verkrijgen in alle maten!

Bij de eerste kennismaking van de kat en de Border Collie is het van belang dat jij als baas zijnde rustig blijft. Wanneer jij in paniek raakt, raken al je huisdieren dat ook en wordt iedereen onnodig nerveus. Blijf dus kalm, maar onderschat de hele situatie niet en blijf wel op je hoede.

Dit kun je zien als een soort eerste periode. Hierin is alles nieuw en moet je eigenlijk overal voor oppassen. Deze periode duurt over het algemeen 2 tot 3 week. Hierin kun je de hond en de kat ook nog niet alleen samen laten. Na deze eerste periode gaan ze elkaar beter leren kennen, begrijpen en gaan ze ook voorzichtig communiceren. Het kan wel maanden duren voordat ze elkaar helemaal begrijpen.

Border Collie en een kitten tegelijk opvoeden?

Het is nogal een verschil of je een kat erbij neemt als je Border Collie volwassen is of als hij nog een puppy is. Volwassen honden kunnen namelijk al veel ervaringen hebben met katten, en deze zijn niet altijd even positief.

Als jouw Border Collie een puppy is, is het gemakkelijker om hem te leren omgaan met een kat. Een puppy kan je namelijk beter trainen, en zo kun je hem beter laten wennen aan de nieuwe bewoner in het huis.

Border Collies met kat

Als jouw Border Collie al wat ouder is gaat het lastiger. Zoals eerder benoemd heeft hij misschien al ervaring met katten. Misschien jaagt hij er altijd op tijdens het wandelen of blaft hij er altijd naar als hij er eentje ziet buiten. Dan gaat het wat lastiger voor jou als baasje worden.

Natuurlijk is het niet zo dat elke Border Collie op katten heeft gejaagd. Er zijn ook Border Collies die altijd lief deden tegen de katten buiten. Als dit het geval is kun je het best voor een kitten kiezen. Deze zijn over het algemeen veel speelser en dat is veel leuker voor je Border Collie.

Hoe laat ik mijn hond wennen aan mijn nieuwe kat?

Hier zijn heel veel manieren voor en iedereen doet het anders. Er is ook geen goed en fout hierbij. Maar er zijn wel een aantal manieren wat het beste werkt en wat het snelste gaat.

Bedenk eerst een goed plan voor de kennismaking. Het is slim om er een persoon bij te hebben en dit niet alleen te doen. Zo’n eerste kennismaking gaat niet altijd helemaal volgens het plan namelijk.

Jouw Border Collie was als eerst in het huis en het kan dus zo zijn dat hij zijn territorium wil beschermen. Misschien ziet hij de nieuwe kat als een soort indringer. Toch accepteren honden een kat vrij snel in huis. Hoelang dit precies duurt, hangt natuurlijk van de hond af en is enorm verschillend.

Door veel samen te zijn wennen ze natuurlijk aan elkaar, maar ook door beide hun eigen plekje te hebben. Een plek waar ze heen kunnen gaan om tot rust te komen en waar ze zich veilig voelen.

Kitten

Deze plek is meestal afgezonderd van elkaar. Ook is het slim om de voerbak en de kattenbek op een plek te plaatsen waar je hond niet gemakkelijk bij kan komen.

Het kost tijd en geduld

Als je een kat en een hond samen neemt ga je door een heel proces. Dit proces kost je veel tijd en geduld. Het is niet zo dat het allemaal makkelijk gaat en binnen een week ze helemaal aan elkaar gewend zijn, dit moet je van te voren wel goed beseffen.

Wat er ook kan gebeuren is dat het gewoon echt niet werkt tussen jouw Border Collie en de nieuwe kat. Meestal zie je dit al wel vrij snel, binnen de eerste weken. Het is slecht voor jou en voor de dieren als je de nieuwkomer toch gaat houden.

Hoe stom het ook is, als het niet werkt dan werkt het niet. Dan is het verstandig om hem terug te brengen naar de fokker of naar een ander gezin. Elk huisdier verdient namelijk liefde en aandacht.

Meer informatie over de Border Collie?

Border Collie opvoeden

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over het samenleven van een Border Collie met katten. Ik kan me voorstellen dat je nog meer informatie wilt verzamelen voordat je hierop overgaat.

Daarom zou ik je willen adviseren om de website van Henk Bakker te bezoeken. Deze expert heeft ruim 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Border Collies.

In zijn nieuwe E-Book staat heel veel informatie die jou verder helpt! Hierna zal je niet meer met vragen zitten over dit geweldige hondenras. Ontdek nu snel alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven!

Klik hier om meteen van start te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *