Is jouw Jack Russel veel aan het trillen? Dit kunnen de oorzaken zijn!

Jack Russel aan het liggen

Is jouw Jack Russel veel aan het trillen maar weet je de oorzaak niet? Hier kom je maar op één manier achter: Goed observeren.

Een Jack Russel is over het algemeen een drukke en energieke hond. Deze honden hebben veel persoonlijke aandacht nodig.

In dit artikel lees je de verschillende oorzaken van trillen bij Jack Russels en lees je ook nog een aantal tips wat je tegen het trillen van je hond kunt doen.

Waarom trilt jouw Jack Russel?

Dit verschilt enorm per hond. Niet elke Jack Russel trilt om dezelfde reden, maar hier zijn verschillende redenen voor. Maar hoe moet jij nou weten waarom jouw Jack Russel trilt? Hiervoor moet je goed opletten welk gedrag je hond vertoond.

Veel voorkomende momenten wanneer een Jack Russel gaat trillen is bij pijn, angst, kou of dat hij last heeft van lichamelijke aandoeningen.

Trillen door pijn

Jack Russels zijn honden die niet zomaar laten zien dat je pijn hebben, maar echte doorbijters. Als ze dit wel laten zien dan krijgen ze het gevoel dat ze zwak zijn. Ze kiezen er dus bijna altijd voor om door te bijten en niemand iets te laten zien van hun pijn.

Een nadeel dat ze dit niet laten zien, is dat jij als baas er ook niks aan kunt doen. Op korte termijn merk jij niet dat je hond pijn heeft en kun je dus niet naar de dierenarts.

Op den duur gaat het lichaam van de Jack Russel trillen door de pijn. Dat komt omdat de pijn in het lichaam blijft. Dit is een teken voor jou en nu weet je dus dat je hond pijn heeft. Dan moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen voor een afspraak en langsgaan. Zij zorgen er dan voor dat je Jack Russel zo snel mogelijk weer pijnvrij wordt.

Trillen door angst

Naast pijn zijn er nog meer zaken waardoor je hond kan trillen. Denk hierbij ook aan angst. Elke hond is namelijk wel ergens bang voor. Een voorbeeld hiervan is vuurwerk of hevige onweer. Geluiden die je hond normaal gesproken niet heel veel hoort.

Jack Russel blaffen

Je hond kan ook bang reageren wanneer jij hem wakker maakt uit diepe slaap. Hij schrikt dan opeens wakker. Elke hond reageert anders op hun angst. De ene hond begint meteen te trillen, bij de andere komt het later pas. Wat opvalt bij honden die trillen uit angst, is dat echt hun hele lichaam hevig trilt.

Trillen door kou

Het trillen van je Jack Russel kan ook gewoon zijn omdat hij het simpelweg koud heeft. Deze honden beschikken nou eenmaal niet over een hele dikke vacht. Bij lage temperaturen hebben zij het dus al snel kouden, veel sneller als honden die wel een dikke vacht hebben.

Dit valt natuurlijk wel snel op, dat je hond trilt bij een wandeling wanneer het koud is. Dan weet je meteen dat het daaraan ligt. Hier is gelukkig wel het één en ander aan te doen. Daar lees je zo meer informatie over.

Trillen door lichamelijke aandoening

Tot slot kan je Jack Russel ook trillen wanneer hij een lichamelijke aandoening heeft. Dit is eigenlijk dezelfde procedure als bij pijn.

Hij wil het niet graag laten zien maar zijn lichaam kan niet anders waardoor het begint te trillen. Bij de ene hond is dit trillen veel erger als bij de andere. Maar het blijft bij elke hond opvallend en je zult het niet over het hoofd zien.

Wat kun je tegen het trillen van je Jack Russel doen?

Om te weten wat je tegen het trillen kunt doen moet je eerst goed je hondje observeren. Kijken wanneer jouw Jack Russel trilt om te achterhalen waarom hij dit doet. Gaat hij bijvoorbeeld trillen bij hard geluid? Dan zal dit door angst zijn. Als hij gaat trillen na een wandeling in de kou, zal dit door de kou komen.

Die dingen zijn redelijk makkelijk op te merken voor jou als baas. Bij pijn is dat net even wat anders. Daarom wordt het ook sterk aangeraden om bij afwijkend gedrag meteen naar de dierenarts te gaan.

De dierenarts is gespecialiseerd en zal snel vinden waarom je hond pijn heeft en zal iets geven waardoor dit minder wordt.

Voor kou kun je zelf wat dingen onder handen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deken over hem heen leggen na een koude wandeling. Of voordat je gaat lopen een jasje of een trui aan doen bij je hond. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat en je kunt ervoor zorgen dat je hond het niet koud krijgt.

Jack Russel met een trui

Als je hond bang is moet je eigenlijk geen aandacht aan hem besteden. Als je dit wel doet gaat hij zich misschien zielig voelen en gaat hij dit gedrag elke keer tonen bij vuurwerk of onweer.

Het beste wat je kunt doen is dit gedrag negeren en doen alsof er niks aan de hand is. Als jij op die momenten ook in paniek raakt zal je hond nog meer gaan trillen van angst. Als jij normaal doet merkt hij ook dat het geluid normaal is.

Meer informatie over de Jack Russel?

jack Russel opvoeden

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over het trillen van de Jack Russel. Hiernaast zijn er nog veel andere zaken die je moet weten over dit energieke hondenras.

Ik zou je daarom willen adviseren om eens een kijkje te nemen op de website van Jan Kremer. Op deze website vind je ontzettend veel informatie die jou helpen met het opvoeden van de Jack Russel.

In zijn E-Book leert hij je ook nog hoe je jouw Jack Russel op een positieve manier kunt opvoeden en ervoor kunt zorgen dat het een lieve, gehoorzame en gezonde hond wordt!

Klik snel voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *