Jack Russel uitlaten? Dit moet je weten om irritatie te voorkomen!

Blije Jack Russel

Veel mensen hebben moeite met het uitlaten van hun Jack Russel. Dit is een belangrijk deel van de opvoeding, en moet je al mee starten als jouw hond nog een puppy is.

In dit artikel lees je hier verschillende informatie over. Je leest wat een Jack Russel nodig heeft voor baas en waarom ze vaak aan de lijn trekken tijdens een wandeling.

Daarnaast lees je nog verschillende basis informatie over het uitlaten van je Jack Russel, want waarom is het uitlaten zo belangrijk en hoe vaak moet je jouw Jack Russel dagelijks uitlaten?

Wees een roedelleider voor jouw Jack Russel tijdens het uitlaten

Voor de Jack Russel is een roedelleider belangrijk. Ze verachten eigenlijk dat hun baas dat op zich neemt. Het zijn erg slimme honden, en voelen dus ook meteen aan als dit niet gebeurd.

Op dat moment merken ze dat ze iets missen, en dit kunnen Jack Russels laten merken door hun frustratie te uitten. Als ze doorhebben dat jij je niet opstelt als een goede roedelleider, zullen ze deze taak zelf op zich willen nemen. Je Jack Russel gaat dan dominant gedrag vertonen, rennen aan de lijn, de route bepalen en blaffen naar andere honden.

Hier zit jij als baasje natuurlijk niet op te wachten. Het lopen met een hond hoort ontspannen te zijn, en je hoort niet constant op je hoede te zijn.

Het is belangrijk dat jij bepaalt waar de wandeling heen gaat. Jij gaat je Jack Russel uitlaten, en niet andersom.

Vergeet niet dat een roedelleider geen dictator is of een heel streng persoon. Om een roedelleider over jouw Jack Russel te worden moet je kalme energie uitstralen in de omgeving van jouw hond.

Hoe wordt je een goede roedelleider?

Je hebt net gelezen dat je Jack Russel een roedelleider nodig heeft. Dit hebben ze meegekregen vanuit vroeger en zijn ze erg aan gehecht. Iemand die ze op sleeptouw neemt. Dit zit nou eenmaal in het karakter van de Jack Russel.

Wees als baas kalm en vastberaden. Zorg ervoor dat je niet te streng bent, want dit werkt averechts. Natuurlijk doet jouw Jack Russel wel eens iets niet goed of doet hij iets wat je boos kan maken.

Op deze momenten is het belangrijk om niet tegen je hond te gaan schreeuwen, of uitgebreid te gaan zwaaien met je armen. Dit brengt hem alleen maar in de war, een simpele commando werkt veel beter, dit snapt hij wel als je die hebt geleerd.

Jack Russel uitlaten

Als je daarnaast echt nog wilt laten merken dat je hond verkeerd gedrag heeft vertoont, is het slim om hem naar een kamer te brengen waar niemand is, of hem even voor een tijdje in de bench te doen. Dit hoeft helemaal niet lang, je hond heeft snel genoeg door dat hij iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan.

Een hond gaat jou ook als goede roedelleider zien als je hem dingen leert. Geef hem bijvoorbeeld beloningen voor goed gedrag. Dit is voor jou een win – win situatie. Je Jack Russel herkent namelijk wat goed is, en jij leert hem dit.

Ook is het verstandig om vanaf jongs af aan jouw hond al de basis commando’s te leren. Dit zorgt voor een hele hoop duidelijkheid voor zowel je hond als voor jou. Niet elke hond is even snel in het leren van deze commando’s, daarom is het verstandig om het rustig aan te doen en hem één commando per keer aan te leren.

Eigenlijk kom je als baas een beetje in een vicieuze cirkel terecht als jouw hond je niet ziet als een roedelleider. Je hond wordt gefrustreerd, omdat ze er juist één nodig zijn, en zal deze taak op zich nemen. Vervolgens wordt jij als baas gefrustreerd omdat hij dit doet en zo gaat het maar door.

Waarom trekt mijn Jack Russel aan de lijn en hoe kan ik dit stoppen?

Bij Jack Russels is dit een veel voorkomend probleem. Het zijn hele energieke honden die heel blij zijn als ze een stuk gaan wandelen. Dit laten ze je meestal ook wel merken door flink aan de lijn te trekken. Ik kan me voorstellen dat niet fijn is voor de meeste mensen.

Het is logisch dat je Jack Russel overal aan wil ruiken, of zijn geur aan achter wilt laten. Toch is het verstandig om te zorgen dat je hond niet overal heen kan, hou de lijn wat korter zodat hij dit ook begrijpt. Voor jou is het belangrijk om niet in de stress te raken, of je te irriteren als je hond druk is tijdens het wandelen. Dit merken ze meteen en dit zal het helaas alleen maar erger maken.

Wat veel mensen doen, en wat ook goed werkt bij Jack Russels is om af en toe echt even te laten zien dat zij de baas zijn.

Als je Jack Russel heel erg aan de riem strekt, ga je gewoon even stilstaan. Dit kun je blijven herhalen totdat hij snapt dat zijn gedrag niet goed is. Een andere tip is om juist de andere kant op te lopen. Hierdoor heeft hij door dat jij de baas bent en dat jij de richting bepaalt.  

Waarom is het uitlaten van je hond zo belangrijk?

Een belangrijke reden hiervoor is genoeg lichaamsbeweging. Je moet er voor zorgen dat jouw hond geen last krijgt van overgewicht. Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de Nederlandse honden overgewicht of obesitas hebben.

Dit brengt grote risico’s met zich mee zoals diabetes, artritis, hart en nierziekten en zelfs een kortere levensduur.

Met genoeg beweging kun je de kans verkleinen dat dit gebeurd. Dit zou iedereen de motivatie moeten geven om zijn of haar hond genoeg beweging te geven.

Verder is het wandelen met je hond goed voor zijn mentale gesteldheid. Een hond heeft nieuwe avonturen nodig om alert te blijven en houdt ervan om nieuwe plekken te ontdekken.

Doordat ze vaak genoeg wandelen, zorg je er ook voor dat ze zich niet gaan vervelen. En dit vermindert weer ongewenst gedrag. Eigenlijk allemaal positieve punten dus aan het uitlaten van jouw Jack Russel

Hoe vaak moet ik mijn Jack Russel uitlaten?

Dit verschilt enorm per hond. Het is namelijk niet zo dat elke Jack Russel hetzelfde is. Sommige honden hebben een kleinere blaas en moeten dus net wat vaker naar buiten als andere honden.

Kleinere honden hoeven ook niet perse lange wandelingen te maken. Als ze maar de kans krijgen om hun behoefte te doen en als ze maar genoeg beweging krijgen. Dit kan ook gewoon binnen door met ze te spelen.

Vrolijke Jack Russel

Een ander verschil per hond is de hoeveelheid water dat ze drinken. De ene hond houdt er van, en drinkt heel veel water op een dag, en de andere drinkt wat minder. Het is logisch dat de hond die veel drinkt, ook wat vaker naar buiten moet.

Het is belangrijk dat je oplet bij puppy’s en hele oude honden. Bij deze honden is het verstandig om hiermee vaker naar buiten te gaan omdat ze het allemaal nog niet, of niet meer onder controle hebben wanneer ze hun behoefte moeten doen.

Zoals je leest, hangt het van meerdere factoren af hoe vaak jij je Jack Russel moet uitlaten.

Meer weten over de Jack Russel?

In dit artikel heb je veel belangrijke informatie gelezen over de Jack Russel. Ik kan me voorstellen dat je nog wel met vragen zit over deze hond.

Ik zou je daarom willen adviseren om de website van Jan Kremer eens te bezoeken. Hier vind je enorm veel informatie die jou helpen bij het opvoeden van je Jack Russel.

Jan Kremer leert je hoe je jouw Jack Russel kunt opvoeden op een positieve manier, en hierdoor kan zorgen dat je een lieve, gehoorzame hond krijgt.

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *