Ik heb last van allergie voor honden, kan ik wel een Labradoodle nemen?

Labradoodle puppy

Als jij een allergie voor honden hebt, is het niet zo dat je geen hond in huis kunt hebben gelukkig. Dankzij de allergie vriendelijke vacht van de Australian Labradoodle kan jij zelfs met een allergie genieten van dit vriendelijke hondenras.

In dit artikel lees je wat hondenallergie is, waarom jij wel een Australian Labradoodle in huis kan hebben en hoe jij van te voren kunt testen of je allergisch bent.

Wat is hondenallergie?

Hondenallergie is een inhalatie allergie. Dit betekend dat jij via je luchtwegen iets binnen krijgt waar je helemaal niet tegen kan. Jouw afweersysteem hoort deze bacteriën en virussen tegen te houden. Bij mensen die hondenallergie hebben, is het afweersysteem verstoord.

Wat je veel mensen hoort zeggen, en wat niet klopt is dat het komt door de haren van de hond. Het wordt namelijk veroorzaakt door huidschilfers. Deze huidschilfers komen vrij op het moment dat een haar de huid verlaat. De huidcellen die meegaan, zijn de boosdoeners. Daar ben je allergisch voor.

Hoe minder snel een hond verhaard, hoe minder klachten je hebt. Daar komt het dus eigenlijk op neer.

Er zijn verschillende symptomen waaruit jij kan opmaken of je last hebt van hondenallergie. Deze symptomen zijn jeuk, een loopneus, geïrriteerde ogen, niezen en soms ook benauwdheid.

Australian Labradoodle en allergie

Als je erachter bent gekomen dat je een hondenallergie hebt, is de Australian Labradoodle een uitstekende keuze voor jou. Veel mensen vragen zich af waarom dat zo is.

De Australian Labradoodle is een hond die niet verhaart. Voor veel mensen is alleen dit al een goede reden om er eentje in huis te nemen. Maar doordat hij niet verhaart, verliest de hond ook geen huidschilfers. En dit zorgt er weer voor dat er bij jou geen allergische reactie kan ontstaan.

Er zijn nog meer voordelen. De vacht van de Labradoodle groeit namelijk super lang door en de rui is niet eens te merken. De vacht van de Labradoodle zorgt er ook voor dat het losse haar hierin blijft hangen. Dit verminderd ook weer de kans op een allergische reactie.

Wel is het belangrijk dat je je hond wekelijks blijft borstelen of zelfs gaat trimmen. Dit moet je doen om te zorgen dat je hond geen klitten krijgt. Dit is voor hem niet fijn, let vooral op plekken waar veel haar groeit.

Langharige Labradoodle

Een tip is om je Labradoodle buiten te borstelen, hier is de kans op allergie veel kleiner als binnen. Mocht je het nou niet vertrouwen, is het altijd nog mogelijk om jouw Labradoodle te laten borstelen door een ander gezinslid of (tegen betaling) door je dierenarts.

Het is heel belangrijk dat je wel een echte Australian Labradoodle koopt. Dit is het geval wanneer zowel de ouders als de grootouders dit ook zijn. Er zijn namelijk fokkers die Poedels en Labradors kruisen en deze dan verkopen als Labradoodles, dit worden ook wel F1 of F2 Labradoodles genoemd.

De kans bestaat dat zij wel meer haren verliezen waardoor jij alsnog last krijgt van allergie. Het is dus niet zo dat elke Labradoodle ervoor zorgt dat jij geen last krijgt van je allergie, maar alleen de echte Australian Labradoodles. De F1 of F2 Labradoodles raad ik dan ook af.

Dit moet je nooit doen met een allergie

Natuurlijk moet je ook voor dingen oppassen als je last hebt van een honden allergie en alsnog een hond koopt. Een Australian Labradoodle is namelijk wel een hypo allergene hond, waarbij hypo staat voor minder. Het is dus niet helemaal uitgesloten dat je van deze hond geen allergische reactie krijgt.

Er is één ding die je absoluut niet moet doen, en dat is om je te laten likken door je Labradoodle. Via deze weg is de kans groot op een allergische reactie. Want op deze manier krijg je via jouw huid de stoffen van de hond binnen.

Als je ervoor zorgt dat dit niet gebeurd, en er goed op let dan is er verder geen probleem en kan jij prima samenleven met een Australian Labradoodle.

Er zijn veel mensen met een hondenallergie te vinden. Deze mensen hadden bij andere honden veel klachten. Last van de ogen, loopneus, niezen, eigenlijk voelde ze zich constant verkouden. Dit hebben ze bij de Labradoodle nog niet gehad, hier zijn ze erg positief over.

Testen of je allergie hebt voor de Labradoodle

Het is vrij logisch dat je voordat je een Australian Labradoodle koopt, wilt weten of jij er allergisch voor bent. Hier lees je een aantal tips die jou daarbij kunnen helpen.

Labradoodle puppy beige

Het is een goed idee om van te voren aan de fokker te vragen of jij de honden even mag knuffelen. Je zal bijna direct doorhebben of je allergisch bent en of je te maken hebt met een echte Australian Labradoodle.

Laat je niet oplichten door een fokker. Het is helemaal niet erg om uitgebreid naar papieren te vragen. Geen enkele fokker zou hier ook moeilijk over doen. Bekijk de papieren rustig en kijk goed of de ouders ook Labradoodles zijn.

Tot slot zijn er ook mensen die nog niet zeker weten of zij allergisch zijn voor honden. Deze mensen kunnen een allergietest doen, het is namelijk zonde om alleen te kijken naar anti allergie hondenrassen als dit helemaal niet nodig is.

Deze allergietest kan je afnemen bij je huisarts en is erg handig voor mensen die twijfelen of ze allergisch zijn.

Zijn er ook nog andere anti allergie hondenrassen?

Er zijn zeker nog meer anti allergie hondenrassen. Volgens de AKC, dat is de American Kennel Club zijn de volgende rassen ook anti allergie: Poedel, Bichon Frise, Havenese, Miniatuur Schnauzer, Ruwharige Teckel, Welshire Terrier, Mexicaanse Naakthond, Chinese Naakthond, Kerry Blue Terrier, Soft Coated Wheaten Terrier, Maltezer, Chihuahua, Basenji, Barbet of Franse Waterhond, Portugese Waterhond en de Italiaanse Windhond.

Dit zijn er best een hoop. Deze honden zou jij dus prima in huis kunnen hebben met een hondenallergie. Het is verstandig om over deze rassen genoeg informatie te verkrijgen voordat je over gaat tot actie.

Elke hond heeft namelijk een ander karakter, en op deze manier kun je er het beste achter komen wat bij jou en je gezin past.

Meer informatie over de Labradoodle?

Labradoodle geheimen onthuld

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over de Labradoodle. Ik kan me goed voorstellen dat je nu meer wilt weten over dit interessante hondenras. Misschien ben je wel geïnteresseerd in de verzorging of de opvoeding van deze hond.

Hierbij wil je graag verder helpen en je verwijzen naar de website van Piet de Jong. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Labradoodles en is hier een ware expert in. Hij kan jou als geen ander verder helpen met alle vragen.

In het E-Book helpt hij je om met positieve methodes jouw Labradoodle op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Klik hier voor meer informatie over de Labradoodle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *