Mijn Labradoodle heeft jeuk. Waarom en wat kan ik er aan doen?

Zwarte Labradoodle

Heeft jouw Labradoodle vaak last van jeuk? En weet je niet waarom of wat je eraan moet doen?

Geen paniek, dit komt namelijk bij meer honden voor. Gelukkig zijn er genoeg behandelingen om dit op te lossen.

In dit artikel lees je hier alles over. Je leest waarom je hond jeuk heeft en wat je er zelf aan kunt doen qua verzorging.

Waarom heeft mijn Labradoodle jeuk?

Waarom jouw Labradoodle jeuk heeft kun je niet meteen weten als je hem ziet krabben. Er zijn namelijk heel veel oorzaken waardoor jouw hond jeuk kan hebben. Denk hierbij aan vlooien, schurft, voedselallergie en nog veel meer. Met je blote oog is het niet waar te nemen waarom jouw hond jeuk heeft.

Gelukkig is jeuk geen ziekte, maar een symptoom. Jeuk is een reactie van de huid op een aandoening. Dit kan voor veel honden irritant zijn, net zoals het voor ons mensen ook is. De huid kan verschillende reacties geven zoals schilfers, korstjes of de huid kan erg rood worden.

Toch wil jij als baas weten waarom jouw Labradoodle last heeft van jeuk. Gelukkig kun je dit controleren en kom je er vanzelf achter wat de oorzaak is. Meestal wordt er eerst gekeken naar de meest voorkomende aandoeningen, deze kun je over het algemeen ook het makkelijkste onderzoeken.

Controleren op vlooien

Bij honden met veel jeuk wordt er meestal als eerste op vlooien gecontroleerd. De vlooien waar honden het meeste mee te maken hebben zijn kattenvlooien.

Om uit te sluiten dat jouw hond last heeft van (katten)vlooien, gebruik je een vlooienkam. Deze werkt heel simpel. Je haalt de kam door de vacht en zo zie je of er vlooien uit komen.

Voor honden zijn vlooien heel vervelend. 1 beet is namelijk al genoeg voor een heleboel jeuk en irritatie. En als jouw hond last heeft van vlooienallergie wordt het alleen nog maar erger. Als dit het geval is, is het aan te raden om je Labradoodle preventief te laten behandelen met een middel dat vlooien dood voor ze bijten.

Zwarte Labradoodle puppy

De beste manier om een vlooieninfectie te behandelen is om niet alleen de hond te behandelen, maar ook de directe omgeving. Niks is zo erg als her besmetting namelijk. Dit moet je echt voorkomen. Dit doe je door vlooieneitjes in huis te verwijderen. Deze kunnen overal liggen waar jouw hond ook komt.

Een grote schoonmaak is dus op zijn plaats om her besmetting te voorkomen. Maak grondig schoon op plekken waar je hond vaak komt, zoals in de hondenmand, op de bank, op het vloerkleed.

Jeuk door mijt, schimmel en schurft

Naast vlooien, komt jeuk door mijt, schimmel en schurft ook redelijk vaak voor bij honden. Maar wat zijn dit nou eigenlijk?

Mijt bevindt zich vaak aan de oppervlakte en kan zelfs gevonden worden door met een stukje plakband op de huid te duwen. Het is zo klein dat ze onder de microscoop bekeken worden.

Schurft daar in tegen bevind zich in de diepere huidlagen bij de hond. Schurft wordt ook wel Demodex of Scabies genoemd. Als je daar iets over leest weet je dus dat het om schurft gaat.

Schimmel geeft van deze 3 het minste jeuk bij honden. Maar het kan wel voor rode en kale plekken zorgen. Dit ziet er niet altijd mooi uit en je kan er ook best van schrikken als je het voor het eerst ziet.

Heeft mijn Labradoodle jeuk door voedselallergie?

Daarnaast is er nog de kans dat jouw Labradoodle jeuk heeft door heel wat anders. Namelijk voedselallergie. Hierbij gaat het om overgevoeligheid op iets wat in het voer van jouw hond zit. Meestal gaat het dan om een eiwitbron afkomstig uit de vleesbron in de voeding die je Labradoodle elke dag eet. Vaak heeft je hond bij voedselallergie jeuk tussen de tenen, in de liezen en de oren.

De vraag is natuurlijk hoe jij nou weet dat jouw hond last heeft van voedselallergie en niet van iets anders? Dit is zeer gemakkelijk te testen met ander voer. Een periode van 5 of 6 weken lang geef je jouw hond speciale voeding om erachter te komen waarvoor hij allergisch is.

Labradoodle aan het eten

Tijdens dit soort van dieet mag de hond geen voer krijgen waarin de eiwitbron zit waar hij allergisch voor is. Of te wel, hij mag niks eten wat hij normaal gesproken ook eet. Dit betekend ook geen tussendoortjes die hij normaal wel krijgt.

Op deze manier kom jij erachter waar jouw Labradoodle allergisch voor is en waar de jeuk vandaag komt. Jeuk is voor mensen niet leuk, en al helemaal niet voor honden. Zorg er dus voor dat je er iets aan doet als jouw hond veel jeuk heeft. Na dit dieet en als hij van allergische reactie af is zal jouw hond weer helemaal de oude zijn.

Wat betekenen contactallergie en atopie?

Dit zijn twee heel verschillende dingen. Beide allergieën creëren wel jeuk en irritatie bij een hond.

Contactallergie is een allergie voor iets waar jouw hond vaak mee in aanraking komt. Hij is bijvoorbeeld allergisch voor de stof van het vloerkleed, of voor de schoonmaakmiddel waarmee je zijn voerbak schoonmaakt. Contactallergie geeft vaak jeuk aan de buik, poten en de kin.

Natuurlijk is het enorm lastig om precies uit te zoeken wat het nou is waar je Labradoodle allergisch voor is. Maar als hij telkens jeuk krijgt na een dutje op het vloerkleed is het heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is het vloerkleed weghalen. Je zult snel merken of dit de oorzaak van de jeuk was van jouw Labradoodle.

Dan heb je ook nog Atopie. Atopie heeft meer met stoffen in de lucht te maken. Eigenlijk bij mensen een beetje te vergelijken met hooikoorts. Atopie komt al redelijk vroeg in het leven voor van honden. Vaak al in de eerste 2 jaar of als de Labradoodle nog een puppy is.

Gelukkig is het te behandelen als het is vastgesteld. Als eerst hoop je het natuurlijk te kunnen vermijden. Maar dit kan niet altijd, omdat sommige allergenen al overal bij de hond aanwezig zijn.

Dan kun je ervoor kiezen om je hond te laten desensibiliseren. Dit houdt in dat er voor een lange periode steeds meer allergenen in gecontroleerde hoeveelheid bij de hond worden toegediend om het immuunsysteem langzaam te laten wennen. Hierdoor wordt het minder gevoelig en zal je hond er minder last van hebben.

Daarnaast heb je ook nog Atopica. Dit onderdrukt het immuunsysteem zodat overgevoeligheidsreacties minder worden of zelfs helemaal niet meer optreden.

Als laatste heb je nog Corticosteroïde. Dit is een prednisonachtige stof en heeft meer bijwerkingen dan bijvoorbeeld Atopica. Dit is dan ook niet heel raadzaam voor een hond die last heeft van chronische huidallergie.

Hoe zie ik dat mijn Labradoodle last heeft van jeuk?

Meestal is dit vrij gemakkelijk te zien. Je hond gedraagt zich heel anders en zal zichzelf veel meer krabben, likken of bijten dan dat hij normaal doet.

Hier moet je wel mee oppassen. Als je hond zich krabt, likt of bijt betekent niet altijd dat hij last heeft van jeuk. Pijn of misselijkheid kunnen namelijk ook een aanleiding zijn

Meer weten over de Labradoodle?

Labradoodle opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over jeuk bij een Labradoodle. Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Het kan zijn dat niet al jouw vragen zijn beantwoord in dit artikel.

Daarom zou ik je door willen verwijzen naar de website van Piet de Jong. Deze expert heeft ruim 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Labradoodles.

In zijn E-Book staat alles wat jou helpt om je Labradoodle met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Klik hier voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *