Labradoodle leeftijd: Wat is het gemiddelde en hoe wordt dat bepaald?
De gemiddelde leeftijd van een Labradoodle is afhankelijk van een aantal zaken en kan erg verschillen.
Natuurlijk wil jij dat jouw hond voor altijd bij je blijft en zo lang mogelijk leeft. Dit kan helaas niet.
In dit artikel lees je alles over de leeftijd van de Labradoodle, de Labradoodle door de jaren heen, hoe de levensverwachting bepaald wordt en hoe je een oude Labradoodle het beste kunt verzorgen.
Wat is de gemiddelde leeftijd van een Labradoodle?
De gemiddelde leeftijd van een Labradoodle is rond de 14 jaar oud. Natuurlijk verschilt het per hond. Er zijn Labradoodles die 11 jaar worden of 16 jaar. Het gemiddelde zit rond de 14. Dit is best oud voor een hond, en hier heb je dus jarenlang plezier van.
Wat je mensen vaak hoort zeggen is dat kleine honden vaak ouder worden dan grote honden. Uit onderzoek is gebleken dat dit waar is. Toch is het niet vanzelfsprekend dat een kleine hond altijd ouder wordt dan een grote.
Dit ligt namelijk aan meerdere factoren. Denk aan de juiste opvoeding en verzorging. Het is namelijk niet zo dat een kleine hond met een slechte verzorging ouder wordt dan een grote hond met een goede verzorging.
Naast de opvoeding en verzorging zijn er nog meer factoren waarmee de levensverwachting wordt bepaald. Hier lees je zo meteen meer over.
Hoe snel verouderen Labradoodles?
Honden worden over het algemeen snel volwassen. Dit is bij Labradoodles niet anders. Een Labradoodle is na 1 jaar al een tiener. Hier begint dan ook de zogeheten puberperiode. Meestal begint dit al iets voor het eerste jaar.
Op deze momenten hoop je dat je hond snel overgaat naar een volwassen hond. Dit gebeurd meestal ook. De meeste Labradoodles mogen zich tussen de 2 en 3 jaar volwassen noemen. Dit verschilt per hond en per opvoeding. Je gaat vanzelf merken dat jouw Labradoodle zich anders gaat gedragen.
Er zit ook nog een periode na het volwassen zijn. Dat is dat de hond een senior wordt. Zo worden oude honden ook wel genoemd. Dit gebeurd meestal na 7 jaar. Maar ook dit hangt weer af van meerdere facetten.
Een hond kan eerder in de senior fase komen als hij gezondheidsproblemen heeft. Hierdoor zal hij zich senior voelen en zich er ook naar gedragen. Andersom kan het natuurlijk ook. Dat je hond erg fit en gezond is en pas na bijvoorbeeld 9 jaar senior wordt.
Alle leeftijden die je leest zijn gemiddeld genomen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden, eigenlijk net als mensen steeds iets ouder worden door de jaren heen.
Hoe wordt de gemiddelde leeftijd van een Labradoodle bepaald?
Hier komen meerdere factoren bij kijken. Een aantal factoren spelen hierbij een grote rol en een aantal een wat kleinere. En op sommige heb je wel invloed als baas en op sommige ook niet.
Waar je geen invloed op hebt, maar wat wel meespeelt in de levensverwachting van een Labradoodle zijn de genen. Het is niet zo dat je helemaal niks hierover te zeggen hebt, maar wel weinig. Je kan namelijk wel informatie opzoeken over de ouders in de stamboom of deze aanvragen bij de fokker voordat je een hond koopt. Dit wordt meestal wel aangeraden, zodat jij weet wat je in huis haalt.
Daarnaast is het belangrijk om je hond de juiste voeding te geven. Hier heb je zelf wel invloed op. Je hond eet nooit zijn gehele leven hetzelfde voer. Het is belangrijk om met de levensfase mee te gaan. Als je dit doet en je hieraan houdt help jij als baas zijnde mee om je hond zo oud mogelijk te laten worden.
Ook zorgt goede voeding voor een goed gewicht voor je Labradoodle. Gewicht is voor elke hond belangrijk. Een goed gewicht zorgt voor een langer leven zeggen veel mensen. Als jouw hond zijn hele leven te dik is geweest en niet veel beweging heeft gehad zal hij minder lang leven dan een hond in goede conditie.
Zoals je eerder al hebt gelezen kan de grootte van de hond ook meehelpen. Het is namelijk bewezen dat kleine honden over het algemeen ouder worden dan grote honden.
Door de juiste verzorging kan een hond ook ouder worden. Onder verzorgen valt een hele hoop. Het belangrijkste voor een hond is een warm thuis. Een plek waar ze gezien worden en waar ze voldoende aandacht krijgen.
Wat veel mensen niet doen, maar wat wel wordt aangeraden is om regelmatig naar de dierenarts te gaan. Ik snap dat mensen er niet heen willen, omdat de hond dat ook niet fijn vind en het tot vervelende situaties kan leiden. Maar het moet nou eenmaal gebeuren. Het is verstandig om 1 of 2 keer per jaar heen te gaan voor de nodige vaccinaties en om gezondheidsproblemen tegen te gaan. Hier heb je in de toekomst alleen maar profijt van.
Hoe merk je dat je Labradoodle oud wordt?
Dit is eigenlijk gemakkelijk te merken bij honden. Er zijn namelijk veel kwalen waar een oude hond last van kan hebben. Als jij deze kwalen weet, herken je het meteen als jouw Labradoodle er last van heeft.
Meest voorkomende kwalen zijn:
- Slechte gewrichten: Ga hiermee meteen naar de dierenarts. Slechte gewrichten zijn makkelijk te herkennen. Je hond heeft moeite met lopen, rennen en springen. Het wordt steeds lastiger om trap te lopen bijvoorbeeld. Met hele slechte gewrichten kan je hond dit zelfs helemaal niet meer.
- Artrose: Dit kan ontstaan omdat de gewrichten van de hond minder sterk zijn. Als je hond last heeft van Artrose blijft hij liever op zijn plek. Hij vindt het dan niet meer leuk om te wandelen en te bewegen. Het is aan te raden om je dierenarts te raadplegen en samen te kijken naar een geschikte oplossing.
- Staar: Bij staar wordt het zicht minder sterk. Dit komt ook wel eens voor bij oude mensen. Je zult dit zelf niet heel snel doorhebben omdat honden meestal de weg wel weten in huis en goede oren hebben. Je kan het wel zien als je goed kijkt. Ga meteen met je hond naar de dierenarts als je witte wolkjes in de ogen ziet verschijnen.
- Gevoelig voor infecties. Het afweersysteem van een oude hond werkt minder goed. Oude honden zijn hierdoor gevoeliger voor infecties. Daarom is het belangrijk dat je jouw Labradoodle goed controleert op vlooien en dat je hem regelmatig ontwormt zodat hij er geen last van krijgt.
- Doofheid: Naast staar komt doofheid ook voor bij oude honden. Laat je hond niet meer schrikken als hij heel oud is. Hij kan hier heel bang van worden en agressief op reageren.
- Slecht gebit: Hoe ouder je Labradoodle is, hoe meer gebitsproblemen. Maak het gebit regelmatig schoon en laat hem ook professioneel reinigen. Laat het gebit ook controleren en verwijderen dingen als tandsteen. Het is slim om hondentandpasta in huis te hebben.
Verzorg je hond die oud is met liefde
Naast de voeding die belangrijk is moet je je hond ook goed onderhouden en verzorgen als hij ouder is. Dit vergt wel tijd. Je moet je Labradoodle vaker borstelen en trimmen dan voorheen. De hond heeft ook meer lichaamsbeweging nodig zolang dat nog kan om fit te blijven.
Je zult ook merken dat je bij een oude hond vaker de nagels moet knippen. Dit komt omdat oude honden minder lopen en dat de nagels dus minder vaak vanzelf afschuren.
Blijf de vacht van de hond goed in de gaten houden. Vacht van oude honden kan namelijk gaan stinken. Dit komt door het huidvet, ook wel talg genoemd. Dit kun je voorkomen door je hond met speciale hondenshampoo te wassen.
Deze shampoo verwijderd losse haren en maakt de vacht zacht en glanzend. Ook verfrist het en neemt het de hondenlucht weg. De samenstelling voorkomt roos en is veilig voor veelvuldig gebruik. Shampoo inmasseren op een natte vacht, kort laten inwerken en daarna gronding uitspoelen. Als je deze shampoo nu besteld, krijg je 27% korting!
Het lijkt misschien zo dat je op veel dingen moet letten en dat je meer dingen doet die de hond misschien niet fijn vind. Maar om je hond zo te verzorgen en meer op hem te letten is juist liefdevol. Dit verdiend een Labradoodle met zo’n lief karakter op een late leeftijd.
Je hond heeft jou namelijk nodig in zijn oude dagen. Net als oudere mensen ook jongere mensen nodig zijn om hen te helpen. Geef je oude Labradoodle wat extra liefde en wat extra aandacht, hier geniet hij enorm van.
Meer weten over de Labradoodle?
In dit artikel heb je veel informatie gelezen over de leeftijd van de Labradoodle en alles wat daar bij komt kijken. Het kan zijn dat niet al jouw vragen zijn beantwoord in dit artikel.
Daarom zou ik je door willen verwijzen naar de website van Labradoodle expert Piet de Jong. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Labradoodles en zorgt ervoor dat jouw Labradoodle het maximale uit zijn levensverwachting kan halen.
Hij heeft ook een E-Book die je helpt om je Labradoodle met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.