Mijn Labrador eet niet meer. Wat is de oorzaak en wat moet ik doen?

Vrolijke Labrador

Veel mensen raken in paniek als hun Labrador niet meer eet. Gelukkig hoeft het niet altijd ernstig te zijn. Een hond die een dag niet eet komt vaak voor.

Meerdere dagen niet eten is echter geen goed teken. Honden hebben voeding nodig om sterk en fit te blijven. Als dit niet het geval is, zwakken ze snel af en zullen ze ziek worden.

In dit artikel lees je oorzaken waarom jouw Labrador niet meer eet, wat je wel en niet moet doen als dit voor komt, en vanaf wanneer jij je zorgen moet maken om je hond.

Mijn Labrador eet niet meer: Dit zijn de oorzaken.

Er zijn heel veel oorzaken waarom jouw Labrador niet meer eet. De meest voor de hand liggende is eigenlijk gewoon omdat jouw hond geen honger heeft. Je hebt hem door de dag heen misschien te veel koekjes gegeven, of hij heeft gewoon geen zin in eten.

Het kan ook zo zijn dat het voer jouw Labrador tegen gaat staan. Wanneer dit het geval is, en hij daarom niet meer wil eten is het slim om over te stappen op een ander merk. Meestal is dat al genoeg om je hond, die zat is van dit voer weer te laten eten.

Je hond kan ook ziek zijn. Net als zieke mensen, hebben zieke honden ook niet veel energie en zin in eten. Het gedrag van de hond veranderd en je kan als baas heel goed aan hem zien dat je hond zich niet lekker voelt.

Net als ziek zijn, kunnen honden ook last hebben van stress. Ze hebben het zelfs vaker als mensen. Een hond kan stress krijgen van mensen die op bezoek komen in huis, van ander voer, van een herinrichting.

Teefjes kunnen minder eetlust krijgen wanneer ze loops zijn. Op deze momenten wordt de hond onrustig en heeft hij geen zin om te eten. Hetzelfde geldt voor wanneer het buiten warm is.

Iedereen weet dat honden gek zijn op aandacht. Het kan zijn dat jouw hond zijn eten niet op eet omdat hij weet dat jij hem dan extra aandacht gaat geven. Voorkom dit want anders blijft hij dat doen. Geen aandacht geven en het voer wegzetten is het beste wat je op dit moment kunt doen.

Laatste oorzaak kan zijn dat jouw hond net narcose heeft gehad. Honden die net terugkomen uit narcose zijn vaak suf en afwezig. Op deze momenten hebben ze totaal geen zin in eten en drinken. Drinkt jouw hond na 24 uur nog steeds niet? Dan is het slim om de dierenarts te bellen.

Wat moet je doen als je Labrador niet meer eet?

Allereerst moet je het gewoon goed in de gaten houden. Als je twijfelt aan het gedrag van je hond kun je altijd naar de dierenarts.

Daarnaast is het verstandig om de voerbak weg te halen als hij niet begint met eten of stopt na een paar happen. Laat de voerbak niet met brokken erin staan, maar geef de volgende dag pas weer eten. Anders gaat het hele eet ritme van de hond weg en eet hij uit de bak wanneer hij maar zin heeft.

Je kunt je hond op een andere plek zijn voer geven of een andere voerbak gebruiken. Ook kan het helpen om de manier van eten te veranderen. Misschien is je hond wel zat van zijn voerbak.

Voerbak hond

Je kunt bijvoorbeeld een speeltje gebruiken om zijn voer in te doen. Hierbij moet je denken aan een Kong speeltje . Deze kun je vullen met brokjes en dit zorgt voor afwisseling voor jouw hond. Op deze manier kan het zijn dat jouw hond eindelijk weer wilt eten.

Heeft jouw hond last van stress en merk je dat dit zijn gedrag echt veranderd? Dan is het slim om hier iets aan te doen, anders blijft dit zo. Het is verstandig om een anti stress verdamper of een anti stress halsband van Adaptil aan te schaffen. Deze producten helpen jou en de hond om minder stress te krijgen en dus ook weer beter te eten.

Wat moet je juist niet doen als je hond niet meer eet?

Je moet hem niet overdreven veel aandacht geven. Deze aandacht vind hij fijn, en de kans dat hij morgen weer zijn eten laat staan is dan groter.

Het is ook niet verstandig om op dag 1 dat jouw hond niet meer eet nieuwe voeding te kopen. Hiermee verschuif je namelijk het probleem. Dit kan later wel als je geen andere oplossing meer hebt en de dierenarts dit ook voorstelt.

Het is belangrijk dat jij jouw hond niet gaat dwingen om te eten. Hiermee zet je er namelijk extra druk op en zo kan jouw hond onzeker of angstig worden. Dit wil jij er niet ook nog bij hebben.

Vanaf wanneer je je zorgen maken over het eetgedrag van je Labrador?

Je hoeft je de eerste dag nog geen grote zorgen te maken. Als je Labrador langer dan 24 uur niet heeft gegeten moet je er beter op letten en misschien zelfs actie ondernemen.

De eerste 24 uur kan je hond prima zonder eten. Wel is het verstandig om in de gaten te houden. Als het gedrag goed is en je hond vrolijk overkomt kan het weinig kwaad dat hij een dag niet eet. Als het gedrag wel anders is en je hond niet meer zichzelf is kan er wat aan de hand zijn.

Zielige Labrador

Denk hierbij aan stinkende adem, veel drinken of plassen, diarree, braken of hoesten. Hier geldt de regel ook weer, bij twijfel kun je altijd de dierenarts raadplegen.

Mocht je nou een puppy hebben, en die eet 24 uur niet is het wel slim om meteen de dierenarts te bellen.

Kan ik zelf er voor zorgen dat mijn hond weer gaat eten?

Je kan dit zeker proberen. Er zijn een aantal methodes hoe jij dit kan bereiken. De eerste is dat jij gaat spelen met je hond en de hond gaat belonen met normale brokjes in plaats van met speciale koekjes.

Wat je ook kan doen is speciale snacks aanschaffen waarop jouw hond lekker lang kan kauwen. Dit zorgt voor afwisseling voor je hond en zo heeft hij iets anders dan brokjes uit zijn voerbak. Daarnaast is kauwen ook nog goed voor het gebit. Dit is dus een win – win situatie.

Andere manier om je hond weer te laten eten is om een beetje warm water bij de brokken te gieten. Zorg ervoor dat je geen kokend water doet, maar een beetje warm water. Dit zorgt ervoor dat de droge standaard brokken lekker papperig worden. Dit zorgt weer voor afwisseling voor jouw Labrador.

Het kan ook zo zijn dat jouw Labrador een zwakke mag heeft door medische problemen. Dit komt namelijk veel voor bij honden. Bij deze honden is het verstandig om licht verteerbare voeding in huis te hebben. Kleine porties zijn goed voor honden met deze medische problemen. Denk hierbij aan witte rijst met gekookte kip.

Meer weten over de Labrador?

Labrador geheimen

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het eetgedrag van de Labrador. Ik kan me voorstellen dat jij nog met vragen in je hoofd zit, die in dit artikel niet zijn beantwoord.

Daarom wil ik je adviseren om de website van Jan Jacobs eens te bekijken. Op deze website staat enorm veel informatie over de opvoeding, verzorging en het karakter van de Labrador.

Hier vind jij alle antwoorden op je vragen. In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe je op een makkelijke en positieve manier van jouw Labrador een lieve, gehoorzame gezinshond kan maken.

Klik hier om meteen aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *