Wat zijn goede namen voor jouw Labrador? Dit is een belangrijke keuze!

Chocolade Labrador

Er zijn op het internet heel veel namen te vinden voor jouw Labrador. Sommige mensen vinden het niet heel belangrijk om een goede naam voor hun hond te vinden, andere zijn er juist dagenlang mee bezig.

Hier lees je verschillende namen die je als inspiratie kunt gebruiken als je moeite hebt met het uitzoeken van een leuke naam.

In dit artikel lees je ook waarom het belangrijk is om een goede hondennaam te hebben, hoe je een goede naam uitkiest en waar je voor moet oppassen met het uitkiezen.

Waarom is een goede naam voor een Labrador zo belangrijk?

Een goede naam is erg belangrijk voor iedere hond. Honden weten niet wat jij zegt, ze herkennen alleen het bekende geluid.

Een voorbeeld is dat als jij je hond Wit noemt, associeert hij dat met Zit. En telkens als je hem roept gaat hij zitten, het is namelijk dezelfde klank. Dit is erg verwarrend voor een hond, hier lees je zo meer over.

Het duurt een tijdje voordat je hond zijn naam ook weet. Een trucje om dit sneller te laten gebeuren is om zijn naam alleen op positieve momenten te roepen. Als hij hierop reageert moet je hem belonen, dan weet hij dat hij het goed doet. Zorg ervoor dat je zijn naam niet noemt als je boos bent of je stem verheft.

Het is niet zo dat er maar een aantal namen goed zijn voor honden, en de rest fout. Geen één naam is verkeerd natuurlijk. Je leest hier simpelweg wat tips, zodat jij niet in verkeerde situaties komt in de buitenwereld met je hond.

Het is nou eenmaal een feit dat een lange, moeilijke naam minder opvalt voor de hond en je dus veel moeilijker de aandacht krijgt. Dit zijn kleine dingen waar je over na moet denken voordat je je hond zomaar een naam geeft.

Hoe weet je wat goede namen zijn voor een Labrador?

Een Labrador heeft gemiddeld meer dan tien jaar te leven, het is dus belangrijk dat jij een naam voor je hond kiest die over tien jaar ook nog leuk is. Vermijd vooral hele lange en moeilijk namen en hou het gewoon kort en duidelijk.

Dit is makkelijker voor jou, maar ook voor anderen. Een korte naam heeft zo zijn voordelen. Het is namelijk makkelijker te onthouden voor andere mensen, zo kunnen zij altijd je hond bij de naam noemen als ze hem zien. Ook herkent jouw hond een korte naam makkelijker in een lawaaierige omgeving dan een hele lange of ingewikkelde naam. Zo luistert hij in dit soort situaties veel beter naar jou.

Bruine Labrador puppy

Lange namen zijn meestal wel erg mooi, en je moet ook zelf weten of je een lange of een korte naam neemt voor je hond. Het is alleen bewezen dat lange, mooie namen niet blijven hangen bij je hond. Meestal gebruiken mensen dan een verkortte naam, of een korte versie van de naam. Dit is echt niet goed voor je hond, zo raakt hij helemaal in de war en weet hij niet meer naar welke naam hij moet luisteren.

Ook is het niet slim om een naam uit te kiezen die lijkt op een commando. Je las net al het voorbeeld met Wit en Zit. Het is gewoon niet handig, denk hier dus van te voren goed over na.

Een kleine tip om te kijken of jouw naam makkelijk genoeg is, is dat je de gekozen naam meerdere keren achter elkaar herhaalt. Als dit gemakkelijk verloopt, heb je een goede naam gevonden. Heb je veel moeite en voelt hij toch niet heel lekker aan als je hem zo vaak zegt? Dan is het misschien een optie om verder te zoeken.

Wat zijn geen goede hondennamen?

Nogmaals, er zijn geen verkeerde Labrador namen. Echter wel namen die voor de nodige verwarring kunnen zorgen voor jou, maar ook voor je omgeving.

Stel je voor dat jij je hond Bloem noemt, en je loopt door het park met je hond en roept ‘’BLOEM’’. Veel mensen kijken je aan alsof jij niet helemaal goed bent of misschien wel een extreme natuurliefhebber bent. Terwijl je eigenlijk gewoon je hond roept.

Om dit soort ongemakkelijke situaties te voorkomen, is het verstandig om geen naam te kiezen van andere dieren of planten.

Ook is het niet slim om een naam te kiezen die lijkt op je andere huisdier zijn naam. Als je ene hond Bobby heet, noem dan je nieuwe hond geen Robby. Twee honden met dezelfde klank is niet goed.

Honden weten het verschil tussen Bobby en Robby niet, ze horen alleen dezelfde klank. Roep jij Bobby, dan komt Robby ook. Dit kan erg verwarrend zijn voor de honden, en is ook niet handig voor jou als baas.

Verander niet van naam!

Dit is voor iedere hond eigenaar enorm belangrijk. Verander niet van naam als je hond er eenmaal aan is gewend. Dit zorgt voor zoveel verwarring.

Dit gebeurt vaak bij honden uit de opvang. Deze honden komen in een nieuw gezin, en deze mensen vinden of de naam niet mooi, of willen een eigen naam verzinnen voor de hond. Dit duurt meestal veel langer om te leren, dan bij de eerste naam.

Gouden Labrador

Een tip, om veel verwarring en irritatie te voorkomen is om het bij één naam te houden. Verander hem niet, verkort hem niet, hou de naam gewoon zoals hij is.

Populaire Labrador namen

Je leest dit artikel omdat je op zoek bent naar de perfecte hondennaam. Dit is voor iedereen anders natuurlijk, dus de kans dat jij hier jouw perfecte hondennaam gaat vinden is niet heel groot. Je leest hier wel de top 10 hondennamen van de afgelopen jaren, misschien krijg je hier wat inspiratie van.

Onderstaande namen zijn erg populair, toch is mijn advies om niet de populairste hondennaam te nemen. Waarschijnlijk zijn er in jouw buurt meer honden met die naam, en dit wil je eigenlijk niet.

Een originele naam is moeilijker te vinden, maar ook leuker als Max bijvoorbeeld. Als je Max roept in het park komen er waarschijnlijk drie honden op je af gerend.

De top tien hondennamen in willekeurige volgorde voor reuen zijn:

 1. Max
 2. Puck
 3. Dex
 4. Bobby
 5. Guus
 6. Balou
 7. Buddy
 8. Sam
 9. Pip
 10. Bo

De top tien hondennamen in willekeurige volgorde voor teefjes zijn:

 1. Luna
 2. Daisy
 3. Saartje
 4. Lizzy
 5. Sky
 6. Teddy
 7. Jip
 8. Senna
 9. Lola
 10. Bella

Dit zijn over het algemeen de meest voorkomende Labrador namen te vinden op het internet. Wanneer jij nog meer inspiratie nodig bent, is het verstandig om eens op Google te zoeken naar populaire hondennamen. Hier krijg je veel resultaten.

Meer weten over de Labrador?

Labrador geheimen onthuld

In dit artikel ben je te weten gekomen wat een goede namen zijn voor je Labrador, hoe je deze vindt en wat je juist niet als naam moet gebruiken.

Als jij meer wilt weten over de Labrador, of een vraag heeft over dit leuke hondenras, adviseer ik je om de website van Jan Jacobs te bekijken. Deze expert in het opvoeden van Labradors leert jou hoe jij op een positieve manier jouw Labrador kan opvoeden tot een lieve en gehoorzame hond.

Klik hier als jij een lieve en gehoorzame Labrador wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *