Jouw Labrador leren zwemmen? Dit zijn handige tips!

Labrador aan het strand

De Labrador staat bekend om zijn liefde voor zwemmen. Ze kunnen het over het algemeen ook heel goed. Dit hondenras is één van de beste zwemmers.

Als ze water ruiken, zijn ze meestal al weg of trekken ze erg hard aan de lijn omdat ze graag willen zwemmen. Dit verschilt wel per hond, niet elke Labrador is namelijk gek op zwemmen.

In dit artikel lees je alles over de Labrador en zijn liefde voor zwemmen. Je leest informatie van het leren zwemmen tot aan de gezondheidsrisico’s van zwemmen.

Op welke leeftijd kan een Labrador puppy zwemmen?

Dit verschilt natuurlijk enorm. De ene puppy wil reageert heel anders op water als de andere. Het is verstandig om je puppy eerst kennis te laten maken met water. Hiermee kun je na ongeveer 2 a 3 maanden beginnen.

Nu vraag jij je natuurlijk af wat er wordt bedoeld met kennis maken met water? Hiermee wordt bijvoorbeeld een klein kinderbadje in de tuin bedoeld. Het is namelijk niet de bedoeling om je puppy meteen het diepe in te sturen.

Het badje moet klein zijn en niet te diep, zodat ze nog niet kunnen zwemmen maar gewoon even rustig kunnen wennen aan water. Wanneer zij daar in alle rust in lopen en geen stress of paniek ervaren zijn ze er klaar voor om te zwemmen.

Eenmaal op een plek aangekomen waar jouw puppy voor het eerst gaat zwemmen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het is belangrijk om hem zijn gang te laten gaan. Laat je hond eerst het water en de omgeving verkennen zodat hij zich op zijn gemakt voelt.

Het water moet de eerste keer niet te diep zijn, en je moet hem ook niet pushen. Als hij niet wilt zwemmen, dan moet je simpelweg geduldig blijven.

Het kan zo zijn dat jouw Labrador niet gek is op water. Zoals eerder vermeld is niet elke hond hetzelfde. Misschien ziet hij later wel in hoe leuk water is, maar heeft hij gewoon even tijd nodig om dat te beseffen.

Hoe leer je jouw Labrador om te zwemmen?

Wanneer jouw Labrador volwassen is kost het iets meer tijd en moeite om je hond te laten zwemmen. Als jij jouw Labrador vroeger geen kennis hebt laten maken met water als pup zijnde en dat nu wel wilt leren kost dat tijd.

Het is dan verstandig om het eerder genoemde proces met de puppy ook toe te passen op jouw volwassen Labrador. Als jij een tweede hond hebt die van water houdt is het handig om die ook mee te nemen, die kan je Labrador namelijk helpen en misschien wel het laatst zetje geven.

Wat bij een volwassen hond heel goed werkt is een spelvorm. Denk aan een balspel in de buurt van het water. Gooi het balletje steeds verder het water in. Na een aantal keer moet je hond steeds dieper om de bal op te halen. Uiteindelijk komt hij op het moment dat hij moet gaan zwemmen.

Labrador aan het zwemmen

Meestal hebben Labradors na één keer zwemmen wel de smaak te pakken. Laat er niet heel veel tijd tussen zitten tot de volgende keer dat je met hem gaat zwemmen. Maak dan opnieuw gebruik van het spelletje met de bal. Zo krijgt hij een positieve ervaring met water.

Is het goed voor de gezondheid?

Zwemmen is niet alleen heel erg leuk voor mensen, maar ook voor honden. Maar dat is niet het enige. Zwemmen is namelijk ook één van de beste manier om spieren op te bouwen voor honden. Daarnaast kan het helpen om een gezond gewicht te houden.

Doordat zwemmen een fysieke activiteit is, zitten er voor een hond veel voordelen aan. Zwemmen verbetert voor honden de bloedcirculatie ook. Verder is zwemmen goed voor honden met gewrichtsproblemen zoals artritis. Spieren en gewrichten kunnen namelijk makkelijk bewegen zonder dat er veel druk op komt bij zwemmen.

In de zomer is het vaak in het hele land warm. Honden krijgen het dan ook heel warm. Op deze momenten is het voor een hond heerlijk om even te kunnen zwemmen en om de temperatuur onder controle te houden. Labradors vinden het leuk als jij als baas meegaat het water in om lekker te spelen en samen af te koelen.

Hoe lang zwemmen is goed voor een hond?

Dit weten Labradors vaak zelf beter als mensen. Honden gaan meestal door totdat ze niet meer kunnen. Dit geldt niet alleen voor zwemmen, maar ook voor spelen bijvoorbeeld. Als jij niet zegt dat het klaar is, dan gaan ze door tot ze niet meer kunnen.

Om dit te voorkomen kan je natuurlijk in plannen hoelang je hond gaat zwemmen zodat hij zichzelf niet elke keer helemaal uitput. Voor honden is het advies om maximaal 25 minuten per keer te zwemmen. In deze tijd heeft hij genoeg ruimte om te spelen en plezier te hebben maar zal hij niet helemaal uitgeput zijn.

Waar je rekening mee moet houden is dat je altijd controle en zicht moet houden op je hond. Het kan namelijk niet zo zijn dat jouw Labrador aan het zwemmen is en jij niet oplet. Niet elke hond doet hetzelfde. De ene hond blijft vlakbij jou, en vlakbij de kant en de andere hond houdt ervan om diep te gaan en een stukje te zwemmen.

Labrador op de boot

Mocht je het toch niet vertrouwen of ben je bang dat je hond te moe wordt om te zwemmen als hij al heel ver van de kant is bijvoorbeeld is een hondenzwemvest de oplossing. Dit is een heel handig hulpmiddel om de hond veilig te houden. Hiervoor adviseer ik de zwemvest van Nobby. Hiermee hoef je niet meer bang te zijn dat jouw hond verdrinkt. Met dit vest blijft de hond drijven en door middel van het handvat bovenop trek je je hond gemakkelijk uit het water. Zeer geschikt wanneer je veel met de boot weg bent.

Is zwemmen in koud water slecht voor je Labrador?

Zwemmen in koud water is niet per definitie slecht voor je Labrador, het kan wel gezondheidsproblemen veroorzaken. Zwemmen in koud water kan prima tot een 10 minuten per keer. Hiermee voorkom je problemen. Als je hond langer in koud water zwemt kan het wel gevaarlijk zijn.

Eigenlijk werkt het hetzelfde als bij mensen. Ook honden kunnen last krijgen van onderkoeling bij te lang zwemmen in koud water. Hierbij gaan ze rillen en krijgen ze ook een lage hartslag.

Onderkoeling is iets wat je zeer serieus moet nemen. Als er geen hulp wordt geboden kan je hond in coma raken en dit kan helaas leiden tot de dood van je hond.

Waar je misschien ook van hebt gehoord is Cold Water Tail. Ook wel Koud Water Staart bij honden genoemd. Dit is een aandoening waarbij de spieren in de staart worden beschadigd en waardoor die verlamd lijkt en slap naar beneden hangt. Dit hersteld gelukkig na een tijdje vanzelf, maar kan lelijke pijn veroorzaken bij je Labrador.

Meer informatie over de Labrador?

Labrador opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over het zwemmen van de Labrador en alles wat daarbij komt kijken. Ik kan me goed voorstellen dat je na het lezen van dit artikel meer informatie wilt over dit hondenras.

Daarom wil ik je graag adviseren om de website van Jan Jacobs eens te bekijken. Hier vind je enorm veel informatie over het opvoeden, verzorgen en het karakter van Labradors.

Hier vind jij ongetwijfeld alle antwoorden op je vragen. In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe je op een makkelijke en positieve manier ervoor zorgt dat jouw Labrador een gezinshond wordt.

Klik hier als je meer wilt weten over de Labrador!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *