Wil jij het gemiddelde gewicht van een Border Collie weten?

Border Collie aan het hek

Het gemiddelde gewicht van een Border Collie hangt van veel factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd en de schofthoogte.

De Border Collie is een leuk en energiek hondenras. Omdat het een atletisch gebouwde hond is moet zijn lichaam goed in balans zijn.

In dit artikel lees je alles over de leeftijd, de schofthoogte en het gewicht van de Border Collie

Wat is de gemiddelde leeftijd van een Border Collie?

Om het gemiddelde gewicht te weten te komen van deze karaktervolle hond is het van belang dat je de gemiddelde leeftijd en lengte ook weet.

De gemiddelde leeftijd van een Border Collie ligt tussen de 11 en 13 jaar. Dit betekend niet dat elke Border Collie deze leeftijd zal halen. Er zijn zat voorbeelden van honden die hieronder zitten, of zelfs ver er boven.

Zo is een hoge uitzondering ook altijd mogelijk. Er zijn zelfs Border Collies 16 tot 17 jaar oud geworden. Dit komt niet heel vaak voor, maar is wel mogelijk.

De leeftijd is afhankelijk van verschillende factoren natuurlijk. Zo speelt de thuissituatie van de hond een rol, of hij genoeg beweging krijgt, goede voeding en de juiste verzorging. De lichamelijke gezondheid en de omgeving waarin de hond leeft is erg belangrijk.

Waar het eigenlijk om neer komt qua leeftijd van de Border Collie is dat hoe energieker en fitter de hond is, hoe langer hij leeft. Zo belangrijk is lichamelijke gezondheid voor een hond. Dit is niet alleen zo bij Border Collies, maar bij bijna alle hondenrassen.

Hoe groot wordt een Border Collie?

Een Border Collie is geen grote hond, maar ook geen kleine. Deze hond zit er een beetje tussenin. De grootte van een volwassen Border Collie verschilt tussen de reu en de teef.

Het verschil is niet heel groot, maar is zeker wel waar te nemen. De schofthoogte van een volwassen reu is tussen de 47-55 cm en de schofthoogte van een volwassen teef is tussen de 45-52 cm.

Waar je het vooral aan kunt zien is de lichaamsbouw. De lichaamsbouw van reuen is namelijk iets grover dan van de teefjes. Meestal zijn de kop en de borstkas iets breder bij reuen.

Wat is het gemiddelde gewicht van een Border Collie?

Border Collies zijn sierlijk en atletisch gebouwd. Hierdoor valt het gewicht best mee ten opzichte van de lengte van de hond.

Een volwassen reu zit gemiddeld tussen de 15 en 21 kilo. Een volwassen teef is gemiddeld iets lichter en zit tussen de 12 en 18 kilo.

Na de geboorte weegt een Border Collie puppy tussen de 300 en 400 gram. Aan het begin groeit dit heel snel. In de tweede levensweek is het gewicht zelfs al verdubbeld.

Border Collie puppy

De groei verschilt per puppy hoe snel het gaat. Maar het is wel algemeen bekend dat de kilo’s er sneller bijkomen dan dat je van te voren verwacht bij een puppy.

Eenmaal in de puberteit zit het gewicht al tussen de 10 en 15 kilo. Vanaf dit moment is het eigenlijk de bedoeling dat er alleen nog maar spiermassa bij gaat komen en dat de hond verder niet heel veel meer aan zal komen.

Waarom is het belangrijk om je Border Collie fit te houden?

Het is niet alleen belangrijk om dit te doen bij een Border Collie, maar eigenlijk bij elke hond. Alleen bij een Border Collie misschien iets meer.

Dit komt omdat deze hond veel energie heeft en hij fit moet blijven. Deze honden zijn namelijk erg atletisch gebouwd, en dit moet wel onderhouden worden.

Daarnaast is het belangrijk om je hond fit te houden, omdat overgewicht bij Border Collies enorm gevaarlijk kan zijn.

De gevolgen en oorzaken van overgewicht

Er zitten behoorlijk wat gevolgen aan het hebben van overgewicht bij honden. Zo komen bij veel honden met overgewicht hart en gewrichtsproblemen voor.

Daarnaast hebben honden meer huid en maagproblemen, een verminderde afweer bij infecties en worden ze over het algemeen minder oud dan gezonde honden.

Natuurlijk wil jij niet dat jouw hond dit overkomt, en wil je dit het liefst voorkomen. Om het te voorkomen, moet je eerst weten wat de belangrijkste oorzaken zijn van overgewicht bij honden.

De meest genoemde oorzaak is dat de hond te weinig lichaamsbeweging krijgt. Een Border Collie heeft nou eenmaal veel beweging nodig.

Border Collie aan het rennen

Naast te weinig beweging, krijgen ook veel honden overgewicht door hun voeding. Ze krijgen te veel brokken, of veel te veel tussendoortjes. Je ziet ook dat mensen zich laten verleiden door het lieve uiterlijk van hun hond, en eigenlijk het schooien gaan belonen. Dit kan best, maar pas op wat je de hond geeft, en let ook op de hoeveelheid. 

Tips om met overgewicht om te gaan

Er zijn verschillende manieren om overgewicht tegen te gaan of te verminderen. De belangrijkste tip is natuurlijk simpelweg bewegen. Border Collies hebben enorm veel uithoudingsvermogen, ze zijn gefokt voor schapendrijven namelijk.

Zorg dus voor voldoende beweging voor deze energieke honden. Ga met ze spelen, rennen, fietsen. Alles wat met bewegen te maken heeft, vinden deze honden helemaal te gek.

Laatste, maar ook zeer belangrijke tip is dat je de richtlijnen van de voeding moet volgen. Doe niet zomaar een hoeveelheid in de voerbak, maar lees op de verpakking hoeveel erin moet. Als je ziet dat je hond aankomt, en zwaarder wordt is het goed om vanaf dat moment minder tussendoortjes te geven.

Niemand wil dat zijn of haar lieve hond last krijgt van overgewicht en ongelukkig wordt. Dat is zowel voor jou, als voor de hond geen pretje.

Meer weten over de Border Collie?

Border Collie opvoeding geheimen

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over de groei, de leeftijd en het gewicht van de Border Collie. Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt over dit hondenras.

Daarom zou ik je willen adviseren om op de website van Henk Bakker te kijken. Deze man heeft ruim 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Border Collies.

In het nieuwe E-Book van hem staat ontzettend veel informatie die jou verder helpen! Hierna zal je niet meer met vragen over dit hondenras zitten. Ontdek nu snel alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven!

Klik hier om meteen van start te gaan en de informatie te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *