Is jouw Border Collie aan het verharen? Dan moet je hier goed op letten!

Border Collie

Als jouw Border Collie aan het verharen is zijn er een aantal dingen die je moet weten om het verharen te kunnen verminderen.

Border Collies zijn enorm populair, dit komt vooral door de intelligentie en de energie. Mensen houden van energieke honden waar ze lekker mee kunnen spelen.

De hond heeft een erg dikke vacht, dit hebben ze meegekregen vanuit het verleden, waar deze vacht de hond beschermde tegen de kou van de hooglanden. Maar verharen Border Collies daarom ook vaker en meer?

Border Collie heeft verschillende vachten

De vacht van de Border Collie bestaat uit twee soorten, dit zijn namelijk de ruwe en de gladde vacht. Deze soorten hebben ook twee lagen, een ruwe boven vacht met een zacht geïsoleerde onder vacht.

Border Collies met kort haar hebben vaan een gladdere, maar ook grovere vacht met veel minder lange haren aan de achterzijde van de poten, de staart en de oren.

Naast de vacht zijn er nog meer fysieke kenmerken die even benoemd moeten worden om een goed beeld van de hond te krijgen. Border Collies zijn fysiek zeer sterke honden. Het is een middelgroot hondenras en ze beschikken over een lading behendigheid en atletisch vermogen.

Border Collies worden een middelgroot hondenras genoemd omdat ze meestal rond de 20 centimeter lang zijn. Er zijn genoeg hondenrassen langer, maar ook veel kleiner. De hond weegt gemiddeld rond de 18 kilogram. Natuurlijk verschilt dit per hond, en zijn er honden die eronder zitten en ook honden die erboven zitten. Dit ligt eraan hoe hij eet en hoeveel beweging hij dagelijks krijgt.

Hoe werkt het verharen van een Border Collie?

Heel veel mensen stellen nog de vraag of Border Collies wel verharen. Het antwoord hierop is ja, de mesten wel. Deze hond is een langharig hondenras met dubbelhaar. Ze hebben over het algemeen zelfs de neiging om heel veel te verharen. Verharen wordt ook wel werpen genoemd, raak dus niet in de war wanneer je dat leest.

Twee keer in een jaar werpen Border Collies enorm veel. Hier schrik je oprecht even van als je het voor het eerst meemaakt. Veel mensen die een Border Collie hebben beschrijven dit als een flinke klus om onder controle te houden.

Border Collie puppy

Het is namelijk zo dat het haar van de hond de neiging heeft om in hoeken te balanceren en zich te verstoppen in het huis. Denk hierbij aan haren onder de meubels, in de lucht of op tapijten waar je het moeilijk kan zien.

Natuurlijk is het verharen van de Border Collie niet heel erg en is er altijd iets aan te doen. Aangezien het zo’n populair hondenras is zijn er in de loop van de jaren genoeg tips bedacht om het haar in huis te verminderen.

Waarom werpen Border Collies?

Dit is een natuurlijk proces en dit is het altijd al geweest. Het afstoten van oude en beschadigde lokken is nou eenmaal nodig.

Het verharen van je Border Collie wordt gecontroleerd door seizoensgebonden veranderingen die worden veranderd door verschuivingen in het daglicht. Dit is echter niet het enige wat invloed heeft op seizoensuitval, maar hoeveel je Border Collie losloopt kan ook veel invloed hebben. Eigenlijk is het zo dat hoe meer tijd ze buiten doorbrengen, hoe gevoeliger ze hier voor zijn.

De Border Collie krijgt twee keer per jaar een andere vacht. In de lente gaat de dikke wintervacht eraf voor een wat lichtere vacht. In de herfst gebeurd dit omgekeerd. De lente is het hoogseizoen voor de Border Collie om te verharen.

Het werpen van de Border Collie verminderen

Veel mensen twijfelen of ze wel een Border Collie in huis moeten nemen omdat ze zo erg verharen, dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Er zijn namelijk genoeg trucs en tips om ervoor te zorgen dat je het verharen van de Border Collie kunt verminderen.

Border Collie vacht

Veel krabben aan de huid is niet goed en kan er voor zorgen dat ze extra gaan verharen. Wanneer jij dus merkt dat je hond meer krabt dan normaal, is de kans groot dat hij vlooien of teken heeft die zijn huid aan het irriteren zijn. Het is aan te raden om je hond dan meteen te laten beoordelen door een professional.

Om te beginnen met het haar verlies te beheren of eventueel te verminderen is het goed om de juiste voeding te gebruiken. Om tot de juiste voeding te komen kun je zelf onderzoek doen of je dierenarts vragen om advies voor een kwaliteitsdieet. Zij zullen waarschijnlijk een goed product aanbevelen die bij jouw hond past. Grote supermarktmerken zijn populair, maar niet altijd even goed. Dit voedsel zit namelijk vol met toevoegingen en producten die de wortels beschadigen en zorgen voor een ongezonde huid. Let hier dus goed op voordat je voer voor je hond uitzoekt.

Daarnaast is borstelen de beste verdediging tegen losvliegende haren. Het wordt bij Border Collie aanbevolen om hem zeker drie keer per week te borstelen met een gladde borstel of een speldenborstel.

Het is slim om een ondervacht borstel te kopen. De truc is om met het haar mee te borstelen en niet tegen de haargroei in. Natuurlijk moet je je hond tijdens het uitscheidingsseizoen vaker kammen. Maak je kam zoveel mogelijk schoon zodat je zoveel mogelijk haren meeneemt tijdens het kammen.

Wat misschien wel de meest effectieve methode is om alle haarpartijen te verwijderen is een haardroger met hoge snelheid. Wordt ook wel een krachtige blazer genoemd. Dit gebruiken ze vaak bij een trimsalon. Deze blazer droogt niet alleen de haren, maar verwijdert ook alle dode en losse haren in de vacht van je hond. Om dit te doen kun je jouw hond naar de trimsalon brengen, of zelf een haarblazer kopen.

Meer informatie over dit hondenras?

Border Collie opvoeden

In dit artikel heb je vooral veel informatie gelezen over het verharen van de Border Collie en wat je er tegen kunt doen. Ik kan me voorstellen dat je nog meer informatie over dit hondenras wilt verzamelen voordat je overgaat tot aankoop!

Daarom zou ik je willen adviseren om de website van Henk Bakker eens te bezoeken. Dit is een expert in het verzorgen van Border Collies, en hij kan je alles vertellen over hoe je het best met het verharen om kunt gaan! Daarnaast heeft hij ook ruim 25 jaar ervaring in het opvoeden en trainen van dit hondenras.

In zijn nieuwe E-Book staat veel informatie die jou verder gaat helpen. Hierna zal je niet meer met vragen zitten rondom de Border Collie. Ontdek dus snel alle tips, trucs en technieken om jouw Border Collie de juiste opvoeding te geven!

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *