Jack Russel en katten: Kunnen deze twee wel samen leven?

Jack Russel

Veel mensen vragen zich af of een Jack Russel kan samenwonen met katten. Dit is een hele goede vraag waar je in dit artikel antwoord op gaat krijgen.

Als ze netjes en rustig aan elkaar voorgesteld worden, gaan deze dieren prima samen. Natuurlijk moeten ze eerst aan elkaar wennen en met elkaar leren omgaan.

In dit artikel lees je alle informatie die je nodig bent om uit te vogelen of jouw Jack Russel met katten om kan gaan en hoe jij voor een goed huwelijk tussen beide kan zorgen.

De eigenschappen van een Jack Russel

De eigenschappen van een Jack Russel zijn bij de meeste hondenliefhebbers wel bekend. Het is duidelijk dat dit hondenras vol met energie zit. Wel heeft de Jack Russel echt een duidelijke en goede opvoeding nodig. Deze honden hebben over het algemeen namelijk erg veel aandacht en liefde nodig van jou. Wanneer ze dat niet krijgen, en de opvoeding is niet juist geweest kan dit leiden tot gedragsproblemen.

Vroeger werden Jack Russels veel gefokt om te jagen. Dit gebeurde voornamelijk op vossen. Hierdoor beschikt de Jack Russel over jachtinstinct. Dit ga je ook merken wanneer je met je Jack Russel gaat spelen. Je hond zal niet zomaar opgeven of na een aantal minuten al moe zijn. Het zijn meestal echte doorzetters.

De eigenschappen van katten

Vergeleken met Jack Russels zijn katten een stuk rustiger. Katten slapen over het algemeen enorm veel, meestal wel rond de 15 uur op een dag. Soms doen ze dit zelfs meer. Een kat kan erg fel uit de hoek komen, wat soms angst in kan boezemen bij andere dieren. Hiermee gebruiken ze hun klauwen, dit kunnen honden niet.

Kat op een hoge plek

Een eigenschap van katten waar iedereen het wel mee eens is, is dat ze erg eigenwijs zijn. Ze doen eigenlijk gewoon wat ze willen. Dit geldt ook voor het luisteren naar jou, dit doen ze alleen als ze daar zelf zin in hebben. Verder zijn katten erg slim, ze zitten ook veel liever hoog zodat ze alles in de gaten kunnen houden. Hier voelen ze zich veiliger dan op de grond en hebben ze goed het overzicht.

Passen de eigenschappen van de Jack Russel en katten bij elkaar?

Zoals je aan het begin van dit artikel hebt kunnen lezen kunnen de Jack Russel en katten prima samen leven, ook val verschillen de eigenschappen enorm. Je moet ze wel eerst goed aan elkaar laten wennen voordat je ze bijvoorbeeld alleen samen laat.  Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat je hond de nieuwe kat helemaal niets vind. Maar over het algemeen, wanneer je hond een goede opvoeding en socialisatie heeft gehad komt het meestal wel goed.

Wie als eerst in het huis aanwezig was speelt ook een grote rol. Dieren zien alles namelijk als territorium. En wanneer er een ander dier binnen komt zullen ze deze willen beschermen. Dit kan nog wel voor problemen zorgen.

Jack Russel als eerste bewoner

Jack Russels zijn drukke honden en zullen meteen helemaal gek worden als jij je nieuwe kat loslaat in het huis. Het is dus verstandig om je nieuwe kat eerst nog even in de bench of reismand te laten zitten. Op deze manier kan je Jack Russel al even wennen aan de geur en kan hij gaan snuffelen bij de kat. Wanneer je hond iets is bijgekomen en uitgerust kun je de kat loslaten.

Ga niet met het hele gezin erom heen staan om te kijken hoe het gaat. Dit voelen beide dieren en hier krijgen ze stress van. De kat komt al in een nieuwe omgeving en zal aan het begin een beetje bang zijn. De kat zal gaan vluchten of zich verstoppen. Dwing ze niet om elkaar te leren kennen, maar laat je kat gewoon zijn gang gaan. Als ze er klaar voor is, komt ze vanzelf een kijkje nemen.

Eigenlijk is het nu nog steeds wachten op de eerste ontmoeting. Het verschilt enorm hoe dit gaat. Je Jack Russel wilt waarschijnlijk meteen spelen en zal erg druk zijn in de buurt van je nieuwe kat. Wat veel voorkomt is dat je kat dan weer gaat vluchten naar een plek waar je Jack Russel niet kan komen. Meestal vluchten ze naar een hoge plek.

Jack Russels aan het spelen

Het kan ook anders gaan. Katten zijn geen dieren die zomaar alles toelaten en het kan dus ook gebeuren dat hij je uitdagende Jack Russel gaat krabben. Door de scherpe klauwen zal je Jack Russel de volgende keer wel wat rustiger je kat benaderen.

Het is vrij normaal dat het in het begin een beetje aftasten is voor beide en dat het ook wel eens uit de hand kan lopen. In de loop van de dagen ga je zien dat ze aan elkaar gewend raken en dat ze meestal best goed samen kunnen leven.

De kat als eerste bewoner

Eigenlijk maakt het niet heel veel verschil wanneer je kat als eerste bewoner al in huis is. Je kat zal dit wel als eigen terrein zien. Als jij dus thuiskomt met een nieuwe hond moet je net als bij de kat deze niet meteen loslaten. Laat je nieuwe Jack Russel even in de bench zitten zodat je kat eraan kan wennen en eventueel even kan komen snuffelen en kennis maken.

Wanneer ze beide rustig zijn en het snuffelen klaar is kun je rustig je Jack Russel loslaten in huis. Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat je kat ergens hoog gaat zitten om je nieuwe viervoeter eens goed in de gaten te houden.

Je kat moet namelijk wennen aan de veranderingen op zijn terrein. Dit heeft even de tijd nodig. Geef niet één van de twee meer aandacht, maar verdeel dit goed. Anders kan het zijn dat er eentje jaloers gedrag gaat vertonen, dit moet je voorkomen. Na een aantal dagen zal de kat meer toenadering zoeken en zullen ze elkaar accepteren.

Hoe zorg je voor een goed huwelijk tussen jouw Jack Russel en katten?

Dit heeft met verschillende factoren te maken. Het belangrijkste is dat deze twee dieren elkaar accepteren. Het liefst al vanaf het begin. Als dit niet gebeurd, kunnen ze ook niet samen leven in een huis. Meestal is het dan de Jack Russel die de kat zal proberen weg te jagen.

Om ervoor te zorgen dat ze elkaar accepteren moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo is de opvoeding van je Jack Russel enorm belangrijk. Jack Russels zijn honden die een consequente en duidelijke opvoeding nodig hebben. Als dit niet gebeurd wordt het ook lastig om andere dieren toe te laten.

Leeftijd is ook een belangrijke factor. Jack Russels houden niet van verandering. Als er vanaf jongs af aan al een kat is thuis kan de hond zich sneller aanpassen dan wanneer dit later gebeurd. Als jij dus van plan bent om een kat in huis te nemen, is het het beste om dat te doen voordat je Jack Russel volgroeid is.

Jack Russel puppy

Voor een goed huwelijk tussen beide dieren is beweging heel belangrijk. Jack Russels zijn energievolle honden die echt beweging nodig zijn om hun stress kwijt te kunnen bijvoorbeeld. Als ze niet voldoende beweging krijgen, gaan ze zich vervelen. Wanneer een Jack Russel zich verveelt zal hij gedragsproblemen gaan tonen. Hij gaat veel de kat uitdagen en irriteren. Dit kan leiden tot vervelende situaties. Daarom is dagelijkse beweging zo belangrijk .

Meer informatie over de Jack Russel?

Jack Russel opvoeden

In dit artikel heb je veel informatie gelezen over de Jack Russel met katten en of dit een goede combinatie is. Zoals je hebt gelezen ligt dit aan veel factoren, waaronder een goede opvoeding.

Om je hier verder mee te helpen adviseer ik je om een kijkje te nemen op de website van Jan Kremer. Op deze website staat heel veel nuttige informatie die jou verder gaat helpen en ervoor gaat zorgen dat jij een lieve en gehoorzame Jack Russel krijgt.

In zijn E-Book wordt je geleerd hoe je jouw Jack Russel met positieve methodes op kan voeden en ervoor kunt zorgen dat hij geen gedragsproblemen gaat tonen. Met deze methodes ga jij jarenlang plezier van jouw hond hebben, en kun je er zelfs een kat bij nemen.

Een voordeel van een E-Book is dat je het per direct kunt downloaden en aan de slag kunt gaan met het trainen van jouw Jack Russel. Ook kun je meteen leren over dit hondenras zodat je jezelf ontwikkelt om een betere baas te worden voor je hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *