Labrador alleen thuis laten? Hoe lang kan dit maximaal?

Zwarte Labrador

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om je Labrador alleen thuis te laten en hoe lang dat dan kan. Dit kan natuurlijk niet te lang, aangezien Labradors honden zijn die het leuk vinden om veel tijd met mensen door te brengen.

Volwassen Labradors kunnen met de juiste training 8 uur per dag alleen thuis zijn, al is dit niet ideaal voor je hond. Voor puppy’s zijn de tijden heel anders.

In dit artikel lees je alles over dit onderwerp. Tot slot lees je ook nog wat interessante tips die jou kunnen helpen met het trainen van je Labrador om alleen thuis te zijn.

Je Labrador voor het eerst alleen thuis laten

De belangrijkste factor is een sterke band hebben met je pup. Vertrouwen is erg belangrijk en door vertrouwen is je puppy veel makkelijker te trainen. Dit helpt je bijvoorbeeld ook met bench training en dat hij zich goed gedraagt wanneer hij alleen thuis is. Je moet hier wel een beetje mee oppassen, want een te sterke band is ook vaak niet goed. Als dit het geval is kan je puppy angstig worden als jij weg bent en kun je hem dus nooit alleen laten.

Wat ook belangrijk is, is dat je geen spullen bij je puppy in de buurt hebt die hij kapot kan maken als hij alleen is. Je hond kan hier goed ziek van worden, daarnaast is het natuurlijk ook erg zonde van je spullen. Een goede oplossing hiervoor is een bench. Zet deze op een veilige plek in huis, zodat dit zijn eigen plekje kan worden. De bench is in meerdere maten beschikbaar.

De eerste keer is het niet verstandig om meteen uren weg te gaan. Je hond zal dan niet snappen dat je terug komt en voelt zich alleen gelaten. De eerste keer kun je het beste alleen even naar een andere kamer gaan om te zien hoe hij reageert. Als jij 10 minuten later terugkomt en de bench weer open doet, weet je puppy dat je terug komt. Als je de tijd dat je weg bent steeds verlengt, krijgt je hond steeds meer vertrouwen in je dat je terugkomt. Het is nou eenmaal zo dat een puppy daar maar langzaam aan went. Zorg er wel voor dat dit gebeurd, anders kan het veel problemen opleveren.

Hoe lang kan je Labrador puppy alleen blijven?

Dit verschilt per stadium van je puppy. Je puppy van 3 maanden kan natuurlijk wat langer alleen thuis blijven dan je puppy van 10 weken.

In de eerste fase, dat is wanneer je puppy 8-10 weken is, heeft hij natuurlijk veel aandacht nodig. In deze periode is het niet verstandig om hem alleen te laten. Aan het begin is alles in het huis nieuw en onbekend voor jouw Labrador puppy. Hij zal dan van slag zijn wanneer hij meteen helemaal alleen wordt gelaten.

Labrador puppy bruin

In deze periode moet er dus iemand thuis zijn bij de puppy. Hij moet namelijk ook uitgelaten worden, dit moet veel vaker dan bij een volwassen hond. Je puppy moet namelijk nog zindelijk worden en zijn blaas trainen.

De volgende fase waarin je puppy komt is zijn leeftijd 10-12 weken. De blaas van je puppy moet op dit moment al wat sterker zijn. Dit betekend dat hij iets langer zijn behoeftes op kan houden. In deze fase kan je hond maximaal 3 uur alleen thuis zijn. Het kan dan zo zijn dat wanneer je thuis komt dat je puppy in de bench zijn behoeftes heeft gedaan omdat hij het niet langer op kon houden. Nogmaals, het is het beste dat je gewoon thuis bent in de eerste weken van je puppy. Dit kan zeker invloed hebben op zijn gedrag wanneer hij volwassen is.

De laatste fase van je puppy is wanneer hij 3-6 maanden oud is. Als je pup ongeveer 6 maanden is, kan hij maximaal 4 uur zijn behoeftes ophouden. De tijd dat hij dan alleen is zal hij uit zichzelf gaan slapen, mits je het alleen blijven goed hebt opgebouwd.

Wat gebeurd er als ik langer wegblijf?

Wat het meest voorkomt bij honden die vaak alleen zijn is verlatingsangst. Daarnaast vertonen deze honden ook gedragsproblemen die lastig te behandelen zijn.

Gedragsproblemen komen voor bij honden die veel alleen zijn doordat ze zich vervelen. Eventjes kan een hond zichzelf wel vermaken, maar niet de hele dag. Aan spullen bijten en veel blaffen zijn een aantal gedragingen die een Labrador vertoont als hij zich verveelt en niet genoeg uitgedaagd wordt, zowel fysiek als mentaal. Dit gedrag is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor de mensen die naast je wonen. Zoals je eerder hebt gelezen, is het lastig om dit gedrag weer af te leren.

Wat ook kan gebeuren bij Labradors die lang alleen zijn, is dat ze extreem druk worden als jij eindelijk thuis komt. Hij zal er alles aan doen om aandacht van je te krijgen en gaat zolang door tot het hem lukt. Dit kan voor jou heel vermoeiend zijn na een dag werken.

Handige tips voor het alleen thuis laten van je Labrador

Voor iedereen is het een beetje aftasten met een nieuwe puppy. Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je hierbij helpen. De eerste belangrijke tip is dat je hond genoeg beweging krijgt. Als je hem even alleen thuis laat, zorg er dan voor dat hij moe is. Op deze manier is de kans het grootst dat je hond lekker rustig gaat liggen en slapen tot je terug bent. Je kunt ook iets aan je hond geven als je weggaat, denk hierbij aan een Kong of een kauw bot. Hier is hij dan lekker een tijdje mee bezig.

Labrador op de bank

Het is ook slim om dit meteen weer te doen als je thuis komt. Een lange wandeling of even spelen is goed. Je Labrador laten zwemmen als je dichtbij water woont is ook een goed idee. Je hond is namelijk een tijdje alleen geweest en moet zijn energie weer kwijt kunnen.

Tot slot zijn geluiden voor een hond erg fijn. Een goede tip is om de radio of tv aan te laten staan zodat je Labrador stemmen en geluiden hoort. Je hoort vaak dat dit helpt bij honden om ze rustig te houden.

Meer informatie over de opvoeding van een Labrador?

Labrador opvoeden

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over het alleen thuis laten van je Labrador. Ik hoop dat dit jou geholpen heeft. Vanaf nu heb je het zelf in de hand.

Geen enkel baasje wilt dat zijn Labrador blaft en spullen kapot maakt wanneer hij even alleen thuis is. Mocht je nog meer willen weten over de opvoeding van een Labrador wil ik je adviseren om eens op de website van Jan Jacobs te kijken.

In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe je op een simpele en positieve manier ervoor zorgt dat jouw Labrador de perfecte gezinshond wordt.

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *