Labrador eigenschappen: Dit is goed om te weten!

Labrador close-up

Dankzij de geweldige Labrador eigenschappen is dit hondenras zo populair in Nederland. Vooral voor beginnende hondeneigenaren is dit lieve hondenras een goede keus.

In dit artikel lees je alles over de eigenschappen van de hond en kom je erachter waarom ze zo populair zijn. Je leest informatie over de fysieke en de karakter eigenschappen van de hond. Ook wordt er uitgelegd waar je op moet letten om te kijken of deze hond bij jou past!

Goede eigenschappen van de Labrador

Er zijn een hele hoop goede eigenschappen van de Labrador. Daarom is dit hondenras ook zo enorm populair in Nederland. Deze hond doet er alles aan om zijn baas trots en blij te maken. Hij zorgt er met zijn lieve gedrag voor dat hij zijn baas tevreden houdt.

Verder zijn Labradors over het algemeen gek op water. Dit is natuurlijk ook leuk voor jou, om lekker met je hond te spelen in en bij het water. Is vooral heel fijn bij warm weer, dat hij af en toe even lekker kan afkoelen.

Het is ook algemeen bekend dat Labradors lief zijn voor alles en iedereen. Denk hierbij aan bezoek of andere huisdieren. Hier maakt de Labrador geen probleem van. Dit komt mede ook door het vriendelijke en sociale karakter van de hond.

Daarnaast is het een intelligente hond die heel makkelijk en goed te trainen is. Het trainen gaat vooral ook zo goed omdat de hond moedig is en veel wilt uitproberen.

Het lijkt dus echt of er niks van kwaad in zit bij dit hondenras. Dit is natuurlijk alleen zo met de juiste opvoeding en training. Er zit namelijk wel een dosis temperament en hardheid in de Labrador, en dit kan zich gaan uitten als de opvoeding niet juist is.

Negatieve eigenschappen van de Labrador

Negatief is eigenlijk niet het juiste woord. Er zijn ook niet echt negatieve eigenschappen van de Labrador. Behalve de afwijkingen in de gezondheid van dit hondenras die wat vaker voorkomen dan wat normaal is.

Bij dit ras komt veel HD voor. Bij de meeste honden is dit in lichte vorm en dus niet meteen zichtbaar. Wat wel meteen zichtbaar is met het blote oog is OCD/LCPM. Dit komt bij Labradors steeds vaker voor en wordt ook wel elleboog dysplasie genoemd. Dit kun je gemakkelijk constateren omdat je hond dan gaat kreupelen.

De laatste afwijking in de gezondheid die bij de Labrador vaak voorkomt is PRA. Dit wordt ook wel cataract of grijze staar genoemd. Labradors kunnen hier heel onzeker van worden, omdat hun zicht zeer slecht is. Het kan maar zo gebeuren dat je hond opeens tegen dingen aan gaat lopen.

Fysieke eigenschappen

Fysieke eigenschappen zijn de eigenschappen van de Labrador die je kunt zien. Denk hierbij aan de vacht, poten en grootte.

Een Labrador is eigenlijk een hond die niet heel groot wordt maar ook niet klein blijft. Dit is het perfecte voorbeeld van een middelgrote hond. De gemiddelde lengte van een Labrador is 55cm tot 65 cm.

Labrador aan het liggen

Misschien heb je wel eens mensen horen zeggen dat een Labrador op een beer lijkt. Dit is helemaal geen rare uitspraak. De vacht is namelijk kort en heel dicht. Daarnaast hebben ze grote slappe oren met een hele brede kop. Dit maakt de vergelijking best goed.

Ook lijkt het eigenlijk altijd alsof je Labrador blij is. Dit komt voornamelijk door de hele heldere ogen en de brede mond van de hond. Als hij dan ook nog gaat kwispelen is het plaatje compleet.

Een andere fysieke eigenschap zijn de sterke poten van de hond. Dit heeft een aantal voordelen. Door de sterke poten zijn Labradors erg wendbaar en kunnen ze heel snel rennen op korte afstand, maar ook goed lange afstanden afleggen. De lange afstanden natuurlijk wel op een wat lager tempo.

Verder kunnen ze door hun krachtige poten ook goed zwemmen. Wat verder nog helpt bij het zwemmen zijn de zwemvliezen tussen de tenen en hun staart die ze als roer gebruiken.

Naast de grootte en de poten is de vacht ook een belangrijke eigenschap. Net als alle honden komt verharen ook bij Labradors voor. Het fijne is dat dit niet het hele jaar door gebeurd, maar meestal twee keer per jaar. Qua verzorging valt het reuze mee met de dikke vacht. Over het algemeen is 1 keer per week borstelen meer dan voldoende om vervuild haar los te maken en je hond fris te houden.

Karakter eigenschappen

Elke hond is anders en dus heeft ook elke hond een ander karakter. Labradors staan bekend om hun vriendelijkheid, intelligentie en energie. Natuurlijk is niet elke Labrador hetzelfde en zijn er ook echt wel verschillen binnen dit hondenras. De ene hond zal liever of energievoller zijn als de ander.

Labradors zijn ook enorm gevoelig voor de energie die jij afgeeft. Mede door deze eigenschap worden deze honden ook vaak gebruikt als hulphonden. Dit gebeurd al jarenlang.

Wat ook in het karakter van de hond zit is heel veel energie. Vooral als puppy zijn ze erg speels. Dit hebben ze ook nodig om fit en gezond te blijven. Ze vinden het ook echt leuk om rond te rennen en te apporteren.

Hoe weet ik of een Labrador bij me past?

Om te kijken of de Labrador een hond is die bij jou past moet je jezelf een aantal dingen afvragen. Het ligt namelijk niet alleen maar aan de hond maar ook aan jou en jouw huis en levensstijl.

De Labrador is een middelgrote hond en heeft dus wel voldoende leefruimte nodig. Honden kunnen meestal over wel wonen mits ze voldoende beweging hebben, maar voor Labradors is een tuin waar ze lekker kunnen rennen en spelen wel een voordeel in hun ontwikkeling.

Labrador met een bal

Verder is het van belang dat jij genoeg tijd hebt om met je hond bezig te zijn. Denk hierbij aan training en socialiseren. Dit is bij elke hond eigenlijk van belang en kan wat tijd kosten. Honden hebben nou eenmaal veel sturing nodig, vooral aan het begin van de opvoeding.

Labradors zijn geen honden die het fijn vinden om veel alleen te zijn. Ze houden er namelijk van om onder de mensen te zijn. Denk hier dus ook aan bij aanschaf van een hond. Als jij de hele week werkt en je je Labrador alleen moet laten is het dus niet de ideale hond voor jou. Het is niet goed voor een Labrador om alleen te zijn, je kan namelijk het risico lopen dat je hond verlatingsangst ontwikkeld en dit moet je echt voorkomen.

Tenslotte is het belangrijk om niet op korte termijn te beslissen dat je een Labrador in huis wilt. Je moet ook denken aan de toekomst. Vraag jezelf eerst af of je over 5 of 10 jaar nog steeds in staat bent om voor je hond te zorgen.

Meer weten over de Labrador?

Labrador opvoeden

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over de eigenschappen van de Labrador. Ik hoop dat het je geholpen heeft om te kijken of dit hondenras bij jou past! Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog twijfelt en meer informatie wilt verkrijgen voordat je deze trouwe viervoeter in huis neemt.

Daarom wil ik je adviseren om eens te kijken op de website van Jan Jacobs. Op deze website vind je veel informatie over het opvoeden, de verzorging en het karakter van de Labrador.

In zijn E-Book wordt je ook geleerd hoe je op een makkelijke en positieve manier ervoor zorgt dat jouw Labrador de perfecte gezinshond wordt!

Klik hier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *